Utama Penyakit kulit Psoriasis Pesakit Penyakit Kulit Berisiko Serangan Jantung
Psoriasis Pesakit Penyakit Kulit Berisiko Serangan Jantung

Psoriasis Pesakit Penyakit Kulit Berisiko Serangan Jantung

Anonim

Pada pandangan pertama, psoriasis mungkin kelihatan seperti penyakit kulit biasa yang hanya menyerang bahagian luar tubuh. Rupa-rupanya, penyelidik mendapati bahawa psoriasis mempunyai hubungan dengan organ-organ dalam tubuh, malah meningkatkan risiko berbagai masalah kesihatan. Salah satu perkara yang agak mengejutkan ialah hakikat bahawa penyakit ini dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan penyakit kardiovaskular yang lain.

Image

Apakah psoriasis?

Psoriasis adalah penyakit autoimun kulit dicirikan oleh pembahagian sel kulit yang hampir 10 kali lebih cepat daripada keadaan biasa. Akibatnya, keradangan berlaku di kulit yang menyebabkan ketidakselesaan, gatal-gatal, dan luka.

Salah satu kesan jelas psoriasis ialah pembentukan plak merah. Plak kemerahan ini adalah hasil penumpukan sel-sel kulit mati akibat sel-sel kulit yang terus membahagikan pada kadar yang tidak normal. Biasanya, plak kemerahan ini dilihat pada lutut, siku, tumit, ke kulit kepala.

BACA JUGA: Apa Perbezaan antara Psoriasis, Ekzema, dan Dermatitis?

Psoriasis boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari kesusahan dan trauma emosi, kepada jangkitan bakteria Streptococcus. Walau bagaimanapun, hari ini, penyelidikan menunjukkan bahawa keabnormalan sistem imun (autoimun) juga boleh menjadi faktor dalam psoriasis seseorang. Dalam jangka masa panjang, psoriasis bukan sahaja dikaitkan dengan penyakit kulit kronik, tetapi juga dapat meningkatkan risiko berbagai penyakit yang berkaitan dengan jantung dan saluran darah.

Sekiranya gejala hanya di dalam kulit, bagaimanakah psoriasis boleh menjejaskan jantung?

Sama seperti penyakit autoimun yang lain, psoriasis juga menyebabkan sistem imun pesakit bereaksi terhadap objek asing di dalam tubuh yang dianggap sebagai ancaman. Reaksi imun yang berlebihan menyebabkan keradangan di beberapa atau semua bahagian badan. Bentuk keradangan pada orang dengan psoriasis berbeza-beza, dari rupa kemerahan pada kulit di seluruh badan (psoriatic arthritis), kepada kemungkinan keradangan saluran darah, yang boleh mengakibatkan aterosklerosis, yang menyempit atau mengeraskan arteri.

Atherosclerosis adalah pembentukan sebatian lemak yang disebut plak, di dinding arteri. Kehadiran plak ini akan melambatkan, bahkan menghalang, aliran darah ke jantung. Aliran darah terjejas ke jantung akan meningkatkan risiko pelbagai penyakit jantung dan kemungkinan serangan jantung.

BACA JUGA: Punca Serangan Jantung di Kanak-kanak Muda

Secara umum, orang yang mempunyai psoriasis mempunyai risiko tiga kali lebih besar daripada mengalami serangan jantung daripada mereka yang tidak mempunyai psoriasis. Merujuk kepada British Journal of Dermatology, pesakit yang mengidap psoriasis juga mempunyai risiko penyakit jantung koronari. Di samping itu, penyelidik oleh penyelidik dari Hospital Universiti Copenhagen di Denmark juga menunjukkan bahawa pesakit psoriasis mempunyai peluang 54% mengalami strok dan 21% mempunyai serangan jantung yang lebih besar daripada orang yang tidak mempunyai masalah kulit.

Bukan sahaja penyakit itu, rawatan psoriasis juga boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. Satu ubat oral yang boleh digunakan untuk mengurangkan kesan psoriasis, iaitu acitretin atau soriatane, mempunyai kesan ke atas paras kolesterol dan trigliserida (lemak sebatian) dalam tubuh. Penggunaan acitretin atau soriatane dapat meningkatkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam tubuh. Ini menyebabkan kolesterol dalam badan menjadi tidak stabil supaya ia dapat mengeraskan arteri dan meningkatkan kemungkinan serangan jantung.

Bagaimana untuk mengurangkan risiko penyakit jantung pada orang yang mempunyai psoriasis?

 • Senaman secara teratur untuk 75-150 minit setiap minggu
 • Berhenti merokok
 • Mengurangkan dan menguruskan tekanan
 • Mengurangkan penggunaan makanan berlemak
 • Mengurangkan penggunaan makanan yang mengandungi banyak natrium (seperti garam)
 • Makan makanan yang sihat
 • Kurangkan berat badan
 • Makan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3

Bilakah anda perlu menghubungi doktor?

Rundingan dengan doktor adalah sangat disyorkan untuk mengetahui tentang keadaan kulit akibat psoriasis dan kesihatan jantung dan saluran darah. Di samping itu, pesakit psoriasis perlu berhati-hati dan responsif dalam memerhatikan tanda-tanda serangan jantung, termasuk dada, sakit lengan dan leher; sesak nafas; serta keletihan yang berterusan. Apabila pesakit psoriasis mengalami beberapa tanda yang telah disebutkan, segera lakukan pemeriksaan dengan kakitangan perubatan berkenaan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics#2 [Diakses: 22 November 2016]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24904002 [Diakses: 22 November 2016]

http://www.medicinenet.com/psoriasis/page7.htm [Diakses: 22 November 2016]

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/news/20100315/psoriasis-linked-to-heart-disease-cancer#1 [Diakses: 22 November 2016]

http://www.healthline.com/health/psoriasis/psoriasis-and-your-heart [Diakses: 22 November 2016]