Utama Penyakit kulit Bagaimana membezakan sama ada kanak-kanak mempunyai merah atau campak
Bagaimana membezakan sama ada kanak-kanak mempunyai merah atau campak

Bagaimana membezakan sama ada kanak-kanak mempunyai merah atau campak

Anonim

Adakah anda mempunyai pengalaman apabila anak anda mempunyai demam merah? Demam ini tidak cantik seperti namanya, kerana jika ia tidak ditangani dengan betul ia akan menyebabkan pelbagai komplikasi.

Image

Demam adalah mekanisme badan untuk melawan jangkitan. Jangkitan boleh berupa penyakit atau sesuatu yang lain. Atas sebab ini, anda perlu memahami bagaimana mengendalikan demam pada kanak-kanak. Di rumah, anda juga mesti memberi termometer untuk mengukur suhu kanak-kanak dengan lebih tepat.

Satu perkara yang tidak kurang penting ialah anda perlu mengetahui beberapa demam yang mungkin ada pada bayi anda. Pernahkah anda mendengar demam merah? Demam ini jelas berbeza daripada demam biasa, dan yang satu ini menular.

Apakah demam merah dan apa gejala?

Demam scarlet aka demam merah atau juga dikenali sebagai scarlatina adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria kumpulan A. streptococcus beta hemolyticus. Penyakit ini memberikan gejala demam dan ruam, oleh itu ia sering mengelirukan kerana terdapat banyak penyakit lain dengan demam dan ruam seperti campak, rubella, denggi, roseola infantum, kawasaki, atau lain-lain.

Setiap orang mempunyai risiko demam kelahiran. Walau bagaimanapun, yang paling kerap dijangkiti demam merah ialah kanak-kanak 5 tahun hingga 18 tahun. Biasanya, penyakit ini akan bermula dengan ciri-ciri seperti demam, sakit tekak, muntah-muntah, sakit kepala, kelemahan, dan menggigil.

Dalam masa 12-24 jam ruam tipikal biasanya berkembang. Ruam yang muncul akan menjadi pucat apabila ditekan. Ruam ini akan mula muncul di leher, dada, kemudian tersebar ke seluruh badan dalam 24 jam. Beberapa hari kemudian, ruam itu hilang dan kulit kanak-kanak berasa seperti kertas pasir atau kasar, kemudian menjadi hitam.

Dalam pemeriksaan doktor, kanak-kanak yang mengalami demam ini, tonsilnya akan kelihatan diperbesar, kemerah-merahan, dan juga mendapati gambar putih yang berwarna abu-abu di dalamnya. Lidah akan kelihatan sangat merah dan bengkak, ini adalah ciri demam merah. Tidak menghairankan, pada akhirnya ia diberi nama lidah strawberi .

Menghilangkan demam merah dari campak

Walaupun pada mulanya demam merah kelihatan seperti campak, tetapi ini boleh dibezakan dengan cara penyakit ini. Sebagai contoh, campak sentiasa disertai dengan batuk, hidung berair, konjunktivitis atau keradangan mata, dan dari pemeriksaan doktor akan mendapati tempat Koplik.

Manakala dalam demam merah, gejala lain yang disertai adalah sakit tekak. Dilihat dari ruam, ruam campak akan muncul dari belakang telinga, sementara demam merah akan muncul di leher.

Mencegah demam merah dengan cara yang mudah

Untuk pencegahan, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Ini adalah seperti yang disyorkan oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, iaitu dengan mengekalkan kebersihan alam sekitar dan peribadi. Oleh itu, anda sebagai ibu bapa mesti memperkenalkan dan membiasakan anak-anak anda untuk melakukan 4 perkara di bawah.

 • Basuh tangan anda dengan kerap
 • Elakkan berkongsi cawan atau kutleri dengan orang lain
 • Gunakan topeng apabila kanak-kanak batuk atau selesema
 • Ajari kanak-kanak menutup mulut dan hidung semasa bersin

Juga Baca:

 • Mengatasi Demam Tinggi pada Bayi, Kanak-kanak dan Orang Dewasa
 • Apabila Demam Perlu Mengawal Dingin atau Hangat?
 • Mimpi ngeri apabila demam tinggi? Inilah sebabnya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Penyakit dan Keadaan Scarlet Fever. chttp: //www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/basics/definition/con-20030976. Diakses pada 03/16/2017.

Scarlet Fever. http://kidshealth.org/en/parents/scarlet-fever.html. Diakses pada 03/16/2017.

Demam Scarlet: Jangkitan Kumpulan Streptococcal.

https://www.cdc.gov/features/scarletfever/. Diakses pada 03/16/2017.

Apakah Fever Scarlet? http://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-scarlet-fever-basics. Diakses pada 03/16/2017.