Utama Maklumat kesihatan Cardio VS Weightlifting: Yang Menurunkan Berat Badan?
Cardio VS Weightlifting: Yang Menurunkan Berat Badan?

Cardio VS Weightlifting: Yang Menurunkan Berat Badan?

Anonim

Latihan adalah cara yang ideal untuk mendapatkan berat badan yang paling berkesan. Tetapi semua jenis senaman, yang lebih cepat menurunkan berat badan: kardio atau angkat berat?

Image

Cardio vs mengangkat berat, yang mana satu membakar kalori lebih cepat?

Cardio adalah jenis senaman yang paling biasa yang digunakan untuk membantu mengurangkan berat badan kerana aktiviti ini sangat berkesan untuk membakar lemak.

Cardio sendiri adalah senaman untuk meningkatkan kadar jantung. Jantung terdiri daripada otot yang mesti bergerak menjadi lebih kuat dan kuat. Apabila otot jantung kuat, saluran darah dapat mengalirkan darah lebih cepat dan lebih cepat sehingga dapat mengalir lebih banyak oksigen ke dalam sel-sel otot. Ini membolehkan sel-sel untuk membakar lebih banyak lemak semasa bersenam dan berehat. Contoh latihan kardio berjalan, berjoging, berenang.

Penyelidikan telah mendapati bahawa semakin tinggi intensiti kardio yang anda lakukan, lebih banyak kalori yang anda bakar. Berikut adalah contoh pengiraan: Jika anda kini 73 kg, berjoging selama 30 minit pada kelajuan berjalan sederhana akan membakar kira-kira 250 kalori. Semakin cepat anda berjalan, kalori yang dibakar dapat mencapai kira-kira 365 kalori dengan jangka masa yang sama berjalan.

Bagaimana pula dengan mengangkat berat? Mengangkat berat akan meningkatkan kalori yang dibakar, kerana selepas anda menjalani senaman, otot anda akan memerlukan banyak tenaga untuk memperbaiki serat. Penyelidikan Penn State melaporkan bahawa mengangkat berat boleh membakar 3 pound lebih banyak lemak daripada dengan senam aerobik (termasuk latihan kardio).

Satu lagi kajian Harvard mendapati bahawa lelaki yang secara rutin mengangkat berat badan selama sekurang-kurangnya 20 minit sehari dapat lebih baik mengekalkan lemak perut yang berlebihan dibandingkan dengan mereka yang hanya melakukan kardio. Sementara itu, cardio sahaja tidak mencukupi untuk mengurangkan deposit lemak perut.

Image

Bonus manfaat daripada mengangkat berat

Selain membakar lemak badan dengan lebih cepat, mengangkat berat juga mempunyai manfaat penting lain, iaitu membina dan mengekalkan kekuatan tulang dan meningkatkan metabolisme.

Satu kajian mendapati berat mengangkat selama 16 minggu dapat meningkatkan kepadatan tulang pinggul dan pertumbuhan tulang sebanyak 19 peratus. Manfaat ini diperoleh daripada mengawal tahap sclerostin sambil meningkatkan penghasilan hormon khas IGF-1 yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan tulang. Sclerostin adalah sejenis protein semulajadi dalam tubuh manusia, yang jika tahap yang terkumpul di tulang dapat meningkatkan risiko kehilangan tulang.

Kajian-kajian lain mengatakan bahawa berat mengangkat rutin akan meningkatkan pembakaran kalori dan metabolisme walaupun selama 39 jam selepas itu. Selepas 24 minggu latihan berat, metabolisme peserta lelaki meningkat sebanyak 9% manakala wanita mencapai 4 peratus.

Badan yang ideal lebih cepat dicapai dengan menggabungkan jenis latihan ini

Senaman kardio yang tidak betul boleh meningkatkan kortisol hormon stres dalam badan yang boleh menyebabkan tubuh sebenarnya menyimpan lebih banyak lemak di dalam perut. Oleh itu, bagi anda yang ingin kehilangan lemak perut dan menurunkan berat badan, anda perlu menggabungkannya dengan olaraga lain, termasuk mengangkat berat.

Pelaporan dari Kesihatan, penyelidikan dari Duke University mendapati bahawa peserta yang melakukan kombinasi kardio dan sesi latihan berat dapat membakar lemak hingga 7 kilogram setelah rutin 47 minit senaman setiap minggu.

Juga Baca:

  • 15 Cardio Sports untuk Anda yang tidak suka berjalan
  • Adakah Latihan Cardio Menyebabkan Lemak di Perut?
  • Mengapa Wanita Perlu Mengangkat Berat?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 21 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 21 Disember 2017

Sumber

Cardio vs Weight Lifting: Mana Lebih Baik untuk Berat Badan? https://www.healthline.com/nutrition/cardio-vs-weights-for-weight-loss#section6. Diakses pada 17 Disember 2017.

Apakah Latihan Terbaik untuk Menurunkan Berat: Cardio atau Weight Lifting? http://www.health.com/weight-loss/best-exercise-to-lose-weight. Diakses Disember 2017.