Utama Maklumat kesihatan 3 Jenis Makanan Yang Membuat Batu Buah Pinggang Anda Lebih Buruk
3 Jenis Makanan Yang Membuat Batu Buah Pinggang Anda Lebih Buruk

3 Jenis Makanan Yang Membuat Batu Buah Pinggang Anda Lebih Buruk

Anonim

Batu ginjal adalah keadaan ketika bahan keras yang menyerupai batu terbentuk di dalam ginjal. Bahan ini berasal dari bahan sisa yang tersisa (kalsium, oksalat atau fosforus) dalam darah yang ditapis oleh buah pinggang yang kemudiannya mengatasi dan mengkristal dari masa ke masa. Penyelidikan mendapati bahawa makanan, mineral, dan cecair tertentu boleh memburukkan batu buah pinggang anda. Nah, makanan apa yang harus dielakkan sehingga batu ginjal anda tidak menjadi lebih buruk? Ketahui dalam artikel ini.

Image

Bagaimana bentuk batu karang?

Secara semulajadi, buah pinggang membersihkan darah setiap hari dengan menapis bahan buangan yang terkandung di dalamnya dan kemudian dikeluarkan dalam bentuk air kencing. Kadang-kadang bahan ini terlalu banyak berbanding dengan cecair yang berfungsi sebagai pelarut, jadi ia tidak dapat disia-siakan sepenuhnya oleh tubuh dan menetap di buah pinggang.

Faktor lain yang menyumbang adalah kekurangan bahan ginjal yang berfungsi untuk mencegah deposit kristal daripada berkumpul untuk membentuk batu. Deposit batu di buah pinggang boleh disebabkan oleh makanan atau masalah kesihatan yang lain.

Batu ginjal yang boleh dipengaruhi oleh makanan adalah batu kalsium dan batu urat, batu kalsium sendiri disebabkan oleh kadar kalsium yang tinggi dalam air kencing. Batu batu jenis ini adalah yang paling biasa. Tahap kalsium yang tinggi juga boleh disebabkan oleh kelenjar parathyroid yang terlalu aktif. Walau batu asid urik terbentuk kerana tahap asid urik yang tinggi dalam air kencing yang disebabkan oleh makanan yang mengandungi kandungan purine tinggi.

Batu buah pinggang anda boleh menjadi lebih buruk jika anda makan makanan ini

Anda tidak mahu, batu buah pinggang anda sebenarnya semakin buruk hanya kerana anda makan yang salah? Sebelum anda memilih makanan yang salah, ingat dengan teliti, makanan berikut boleh memburukkan batu buah pinggang anda.

1. Protein haiwan

Mengapa anda perlu mengurangkan protein haiwan? Kerana protein haiwan dapat meningkatkan risiko batu asid urik di ginjal anda. Protein haiwan ini mengandungi purin. Purines adalah sebatian yang terdapat dalam protein haiwan yang 'dipecahkan' ke dalam asid urik dalam air kencing dan boleh menyebabkan pembentukan batu asid urik dalam buah pinggang.

Makanan yang mengandungi purin tinggi adalah organ daging lembu, seperti hati, jantung, buah pinggang. Untuk daging, anda harus mengelakkan daging lembu dan daging. Walaupun makanan laut anda harus dielakkan adalah ikan teri, ikan sardin, makarel, cod, herring, kerang, dan udang.

Elakkan makanan ini jika anda sudah mempunyai risiko batu ginjal. Asid ini dalam protein haiwan juga boleh meningkatkan kalsium dan mengurangkan perkumuhan sitrat dalam air kencing, yang boleh membawa kepada peningkatan risiko batu kalsium di buah pinggang. Untuk mencegah pengulangan gout dan batu kalsium, hadkan protein haiwan hingga 6 auns sehari.

2. Natrium / Natrium

Jika anda tidak mahu batu ginjal anda merosot, pastikan makanan yang mengandungi sodium tinggi anda menyilangkan menu anda. Kenapa perlu dielakkan? Kerana natrium, yang biasanya terdapat dalam garam, boleh meningkatkan risiko batu kalsium (oksalat dan fosfat) dengan menyebabkan buah pinggang anda mengeluarkan kalsium lebih dalam air kencing.

Untuk mengehadkan natrium kepada 2, 300 miligram sehari, elakkan makanan natrium yang tinggi seperti makanan segera, sup dalam tin, sayur-sayuran kalengan, makanan jeruk, makanan olahan beku, dan makanan ringan. Bukan hanya itu, cari sumber natrium yang tersembunyi dalam senarai bahan makanan, seperti monosodium glutamat, natrium alginat, natrium nitrat atau nitrit, serbuk penaik, baking soda dan disodium phosphate.

3. Makanan yang mengandungi oxalate & vitamin C

Hadkan makanan yang mengandungi bahan oksalat yang tinggi dalam menu harian anda, jika anda sudah berisiko terkumpul batu kalsium di buah pinggang. Makanan yang tinggi dalam oksalat boleh meningkatkan tahap kalsium dalam air kencing.

Juga Baca:

  • 4 Cara Merawat Batu Buah Tanpa Pembedahan
  • 4 Gejala Batu Buah-buahan yang Mudah Dikenali
  • Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Batu Buah Pinggang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Makanan Tidak Makan Dengan Batu Buah. http://www.livestrong.com/article/84254-foods-not-eat-kidney-stones/. Diakses pada 07/13/2017.

Diet dan Buah Pinggang. https://www.kidney.org/atoz/content/diet. Diakses pada 07/13/2017.

Makan, Diet & Pemakanan untuk Batu Buah Pinggang. https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/kidney-stones/eating-diet-nutrition. Diakses pada 07/13/2017.