Utama Maklumat kesihatan Whey vs Soya: Sumber Protein Yang Mana Lebih Berkesan untuk Membina Otot?
Whey vs Soya: Sumber Protein Yang Mana Lebih Berkesan untuk Membina Otot?

Whey vs Soya: Sumber Protein Yang Mana Lebih Berkesan untuk Membina Otot?

Anonim

Makanan protein tinggi sering menjadi cadangan pengambilan utama bagi orang yang ingin membina otot, walaupun dengan penggunaan makanan tambahan protein yang disyorkan. Kebanyakan suplemen protein diperkuatkan oleh dua jenis protein, iaitu kacang soya dan whey. Kedua-duanya diperlukan oleh tubuh, tetapi yang lebih baik untuk membina otot: protein whey atau soya?

Image

Apakah perbezaan antara protein whey dan protein soya?

Sebenarnya, kedua-dua jenis protein mempunyai fungsi yang sama dalam badan: untuk membina dan membentuk tisu, termasuk tisu otot. Tetapi kedua-duanya mempunyai cara yang berbeza untuk bekerja di dalam badan.

Protein whey adalah protein yang diperolehi dari sumber makanan haiwan dan kebanyakannya terdapat dalam susu dan produknya. Walaupun protein soya dijumpai dalam makanan tumbuhan, seperti kacang.

Kerana ia diperolehi dari pelbagai sumber, bentuk protein whey dengan protein soya akan berbeza. Ini juga menyebabkan kedua-dua diserap dalam pelbagai cara. Whey cenderung lebih mudah diserap oleh badan daripada soy.

Protein whey atau protein soya, yang mana lebih baik untuk membina otot?

Sehingga sekarang ramai orang telah menyatakan bahawa protein whey jauh lebih berkesan untuk mendapatkan otot anda untuk membentuk. Satu kajian yang dilaporkan dalam Journal of the American College of Nutrition menyatakan bahawa whey mempunyai set lengkap asid amino untuk membina otot.

Di samping itu, kajian itu juga mendapati whey dapat mengurangkan tahap kortisol yang dapat mengurangkan jisim otot. Oleh itu, sangat sesuai jika anda menggunakan jenis protein ini jika anda merancang untuk meningkatkan otot.

Walau bagaimanapun, beberapa kajian baru-baru ini telah menyatakan bahawa manfaat protein soya terhadap pembentukan otot tidak boleh dipandang rendah. Walaupun protein kedelai tidak mempunyai rantaian asid amino yang sempurna seperti protein whey, tetapi dalam protein kedelai terdapat asid amino arginine dan glutamin.

Arginine adalah asid amino yang berperanan penting dalam membentuk tisu otot. Begitu juga dengan glutamin yang dapat mengurangkan tahap tekanan dalam otot apabila melakukan sukan - supaya otot terbentuk lebih leverage.

Image

Apa yang perlu saya pilih, protein whey atau soya?

Walaupun whey lebih terbukti lebih berkesan dalam membuat otot anda besar dan terbentuk, itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan manfaat soya protein. Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, anda boleh menggabungkan keduanya, yang mengkonsumsi kedelai atau protein whey.

Jika anda memutuskan untuk menggunakan suplemen protein, anda boleh memilih suplemen yang mengandungi lebih banyak whey. Sementara itu, protein soya boleh anda dapatkan dari makanan yang anda makan.

Juga Baca:

  • Minder Apabila Bersenam di Gim? Cuba Ikuti 5 Tips Sederhana ini
  • Ingin Membina Otot? Jangan Latihan Keras Setiap Hari
  • 11 Kesalahan Apabila Berfungsi Pada Gim yang Membuat Anda Tidak Terlalu kurus (atau otot)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

LIVESTRONG.COM. (2015). Adakah Soy Protein Baik untuk Membina Otot? . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/360960-is-soy-protein-good-for-building-muscle/ [Diakses pada 3 Ogos 2017].

Healthline.com. (2017). Protein Whey 101: Panduan Pemula Terbaik . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.healthline.com/nutrition/whey-protein-101#section6 [Diakses 3 Ogos 2017].

Montgomery, KS (2003). Protein soya. Jurnal Pendidikan Perinatal , 12 (3), 42-45. http://doi.org/10.1624/105812403X106946

LIVESTRONG.COM. (2015). Protein soya vs. Protein Whey . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.livestrong.com/article/17876-soy-protein-vs.-whey-protein/ [Diakses pada 3 Ogos 2017].

Kecergasan lelaki. (2017). Apakah Perbezaan Antara Protein Whey, Soya, dan Protein Kacang? . [online] Boleh didapati di: http://www.mensfitness.com/nutrition/what-to-eat/whats-difference-between-whey-soy-and-pea-protein [Diakses 3 Ogos 2017].