Utama Maklumat kesihatan Bolehkah Lung Pulih Selepas Berhenti Merokok?
Bolehkah Lung Pulih Selepas Berhenti Merokok?

Bolehkah Lung Pulih Selepas Berhenti Merokok?

Anonim

Merokok mempunyai kesan buruk yang sangat luas ke atas badan, terutama pada paru-paru dan saluran pernafasan. Apabila seseorang bernafas dalam bahan kimia yang terdapat dalam asap rokok, lapisan lembut paru-paru menjadi jengkel dan meradang.

Image

Paru-paru perokok juga mengalami peningkatan pengeluaran lendir dan ketebalan. Kerana fungsi silia dalam membersihkan lendir lebih lambat daripada pengeluarannya, lendir berkumpul di saluran pernafasan, tersumbat dan boleh menyebabkan batuk. Pembentukan mukus ini juga boleh menyebabkan jangkitan paru-paru seperti bronkitis kronik.

Nah, jika anda telah menjadi perokok berat untuk masa yang lama, adakah masih mungkin paru-paru anda pulih selepas berhenti merokok?

15 hari selepas berhenti merokok, pengeluaran lendir paru-paru mula kembali normal

Penyelidikan yang diterbitkan dalam "Jurnal Pernafasan Eropah" pada tahun 2004 menyatakan bahawa bekas perokok mempunyai sel penghasil mukus yang kurang daripada perokok aktif. Ini menunjukkan bahawa berhenti merokok boleh mengurangkan jumlah sel-sel ini, dan dengan itu mengurangkan jumlah dahak yang dihasilkan.

Walaupun sering diremehkan, lendir memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan paru-paru. Lapisan mukus nipis yang melapisi saluran udara, berfungsi untuk menapis bahan dan kuman berbahaya. Di bawah lapisan lendir ada sel-sel yang mempunyai rambut halus yang disebut silia, yang berfungsi untuk mengeluarkan lendir dari paru-paru ke kerongkong.

Merokok boleh menyebabkan kerosakan ini dan menghalangnya melemahkan mekanisme perlindungan semulajadi ini dan meningkatkan kemungkinan jangkitan paru-paru.

Dalam kajian yang diterbitkan pada tahun 2011, disebutkan bahawa mekanisme penyingkiran mukus boleh kembali normal kira-kira 15 hari selepas berhenti merokok. Proses penambahbaikan ini dapat menjelaskan mengapa sesetengah orang batuk lebih dahak dalam beberapa hari pertama selepas berhenti merokok.

Sesak nafas dan berdeham akan bertambah 1-2 bulan selepas berhenti merokok

Satu lagi akibat merokok ialah ia dapat mengurangkan aliran masuk dan keluar dari paru-paru anda. Ini dapat dilihat dengan menggunakan ujian fungsi paru-paru FEV1, iaitu jumlah udara yang dapat dihembuskan dalam detik pertama dengan kekerasan.

Perokok biasanya mempunyai nilai FEV1 yang tidak normal, yang menunjukkan penyumbatan aliran udara. Ini berlaku kerana penyempitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh pembentukan lendir atau pembengkakan akibat keradangan.

Menurut kajian dalam jurnal pernafasan 2000 hingga 2006, berhenti merokok boleh meningkatkan nilai FEV1 dalam masa 1 minggu. Kemudian bernafas dan sesak nafas akan mula bertambah baik dalam tempoh satu hingga dua bulan selepas berhenti merokok.

Bagaimana dengan risiko kanser paru-paru

Institut Kanser Kebangsaan di Amerika melaporkan bahawa asap rokok mengandungi sekurang-kurangnya 69 bahan penyebab kanser. Oleh itu, perokok mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membina kanser paru-paru daripada bukan perokok. Risiko kanser paru-paru juga semakin lama anda merokok dalam hidup anda, dan berapa banyak rokok yang diisap setiap hari.

Berhenti merokok boleh mengurangkan risiko kanser paru-paru, tetapi risiko kanser paru-paru yang berkurangan lebih perlahan daripada pengurangan risiko penyakit paru-paru lain yang disebabkan oleh merokok.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan pada tahun 2015 menyatakan bahawa risiko kanser paru-paru selepas berhenti merokok selama 10 hingga 15 tahun, iaitu sekitar separuh berbanding dengan risiko kanser paru-paru pada orang yang masih aktif merokok. Walau bagaimanapun, risiko ini masih sekitar 15 kali lebih tinggi berbanding orang yang tidak pernah merokok.

Walaupun risiko kanser paru-paru berkurang secara perlahan selagi anda berhenti merokok, ia tidak akan sama seperti orang yang tidak pernah merokok sekali pun. Walau bagaimanapun, semakin cepat anda berhenti merokok, semakin rendah risiko kanser paru-paru anda.

Ia tidak pernah terlambat

Sekarang anda sedar bagaimana berhenti merokok boleh memperbaiki atau bahkan mengatasi banyak kesan berbahaya pada paru-paru, anda mungkin lebih yakin untuk berhenti merokok daripada sebelumnya.

Juga Baca:

  • Inilah yang berlaku kepada tubuh selepas anda berhenti merokok
  • Bahaya Marijuana Bercampur dengan Rokok Tembakau
  • Berapa lamakah Risiko Serangan Jantung Hilang Setelah Menghentikan Merokok?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Adakah Pernafasan Baki Perokok Selepas Mereka Keluar? https://www.livescience.com/59667-quit-smoking-lungs-heal.html Diakses pada 08/08/2017

Bolehkah Paru Anda Memulihkan Dari Merokok? http://www.livestrong.com/article/240258-can-your-lungs-recover-from-smoking/ Accessed 01/08/2017

Hasil pesakit yang semakin baik dengan berhenti merokok: Bilakah sudah terlambat? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3144846/