Utama Maklumat kesihatan Pembersihan Gigi Dengan Waterpik dan Flossing: Mana yang Betul?
Pembersihan Gigi Dengan Waterpik dan Flossing: Mana yang Betul?

Pembersihan Gigi Dengan Waterpik dan Flossing: Mana yang Betul?

Anonim

Mempunyai gigi bersih membuat senyuman kelihatan cantik bukan? Nah, kaedah membersihkan gigi menjadi sangat penting untuk membuat senyuman yang cantik dan juga sihat. Selepas menyikat gigi, terdapat beberapa cara membersihkan gigi anda yang boleh dilakukan, termasuk air dan flos. Apakah perbezaan antara keduanya?

Image

Tidakkah anda cukup berus gigi? Mengapa anda perlu menambah flossing atau waterpics?

Lebih daripada 500 spesies bakteria boleh didapati di plak gigi, bersama dengan sisa makanan, air dan komponen lain. Pembentukan plak di sekeliling gigi dan pada garis gusi akan memberi kesan kepada gigi dan penyakit gusi. Oleh sebab itu, Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan pembersihan tambahan selain sikat gigi.

Persatuan Pergigian Amerika mengesyorkan kaedah tambahan, iaitu membersihkan antara gigi selepas berus gigi. Menyikat bersama dengan pembersihan antara gigi telah ditunjukkan untuk mengganggu pembentukan plak dan mengeluarkan plak.

Apakah flossing?

Flossing adalah kaedah membersihkan gigi menggunakan benang tipis yang dimasukkan antara gigi satu demi satu. Tali yang digunakan bukan sekadar tali, tetapi dibuat lembut dan khusus untuk gigi supaya ia dapat menyapu ke atas setiap permukaan gigi. Pergerakan flosing ini diarahkan untuk menggerakkan zarah kotoran dan makanan yang tersisa di luar gigi.

Kekurangan dan kelebihan membersihkan gigi dengan flos

Kelebihannya, kaedah ini dengan berkesan menghilangkan kotoran yang tersisa di antara gigi. Di samping itu, kaedah ini juga agak murah dan tali boleh dibeli di farmasi terdekat atau pasar raya yang menjualnya.

Floss gigi, benang yang digunakan untuk flosing, sangat mudah dicari. Menggunakan kaedah flosing adalah cepat dan mudah dan boleh dilakukan di mana-mana sahaja. Saiz kecil gigi floss juga menjadikannya praktikal untuk dibawa dan dibawa masuk.

Yang negatif, tidak semua antara gigi anda boleh dicapai dengan kaedah ini. Pendarahan dalam gusi boleh berlaku jika pengguna terlalu keras dan tidak terbiasa dengan geseran.

Apa itu waterpik?

Waterpik, juga dikenali sebagai flossing air, adalah kaedah rawatan pergigian yang menggunakan air ke mulut dan gusi. Daripada benang tergelincir di antara gigi untuk mengeluarkan plak, kaedah ini menggunakan tekanan air untuk mengurut gusi dan menolak makanan yang tergelincir di antara gigi.

Kelebihan dan kekurangan gigi membersihkan dengan waterpik

Waterpik mudah digunakan, seperti menekan butang, air bertekanan akan keluar. Waterpik juga sesuai untuk orang-orang yang menggunakan katrij bukan menggunakan flossing dengan benang.

Semburan air bertekanan yang keluar dari waterpik, dan akan berasa seperti mengurut gusi. Urut ini juga boleh meningkatkan kesihatan gusi. Dengan menggunakan waterpik, semua gigi sukar anda lebih mudah dicapai daripada menggunakan floss gigi untuk membersihkan.

Walau bagaimanapun, air tawar juga mempunyai kelemahan. Dari segi harga, air mahal mahal berbanding menggunakan floss gigi. Penyimpanan Waterpik memerlukan ruang yang berasingan kerana saiznya tidak kecil. Untuk menggunakan waterpik juga memerlukan elektrik dan air, jadi sukar jika anda ingin menggunakan di luar rumah.

Kemudian, mana yang lebih baik?

Kaedah pembersihan gigi yang baik ditentukan oleh keperluan dan keupayaan kita sendiri. Semuanya bergantung pada mana yang paling anda sukai, yang paling berpatutan dengan anda dan boleh digunakan untuk setiap hari. Yang penting, boleh membersihkan gigi dan gusi setiap hari.

Sesetengah orang suka kaedah membersihkan gigi dengan kaedah manual flossing. Sesetengah orang lain sebenarnya suka menggunakan waterpics.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya lebih sering mengesyorkan menggunakan flossing thread kerana mudah dicari.

Juga Baca:

  • 5 Cara Memelihara Kubah
  • 3 Tips untuk Menjaga Gigi Selepas Mengeluarkan Stirrup Jadi Tidak Terlalu Tunduk Lagi
  • 4 Tips untuk Mengekalkan Kesihatan Pergigian semasa Puasa

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 21 Disember, 2017 | Terakhir Edited: 21 Disember 2017

Sumber

Corey Whelan. 2016. Waterpik vs. Flossing: Kebaikan dan Kekurangan. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/waterpik-vs-flossing (Diakses pada 12/17/2017)

Nicole Galan. 2017. Waterpik vs. Flossing: Apa yang terbaik? [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315992.php (Diakses pada 12/17/2017)

Persatuan Pergigian Amerika. 2016. Kerajaan Persekutuan, ADA Menekankan Kepentingan Flossing dan Pembersih Interdental. [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.ada.org/en/press-room/news-releases/2016-archive/august/statement-from-the-american-dental-association-about-interdental-cleaners ( Diakses pada 12/17/2017)