Utama Penyakit kulit Berhati-hati, sarang yang tidak sembuh boleh menjadi gejala penyakit ini
Berhati-hati, sarang yang tidak sembuh boleh menjadi gejala penyakit ini

Berhati-hati, sarang yang tidak sembuh boleh menjadi gejala penyakit ini

Anonim

Pernahkah anda mengalami biduran? Sudah tentu rasanya sangat gatal, bukan? Hives yang dikenali sebagai urtikaria dalam istilah perubatan adalah masalah kulit yang boleh berkembang dengan cepat. Bahagian badan yang sering dijangkiti adalah muka, badan, lengan atau kaki.

Image

Ramai orang memandang rendah keadaan ini. Malah, pakar-pakar mengesyaki bahawa biduran boleh timbul kerana keadaan kesihatan lain yang perlu disedari. Salah satunya adalah penyakit autoimun. Apa hubungannya, huh? Lihat semakan penuh berikut

Apa sebenarnya biduran?

Berdasarkan pada masa kejadian, sarang atau urtikaria dibahagikan kepada dua, iaitu akut dan kronik. Urtikaria akut timbul dalam tempoh kurang daripada enam bulan. Manakala urtikaria kronik telah mengalami lebih daripada enam bulan atau berulang kali berulang. Inilah pencetus urtikaria kronik:

 • Dalam sesetengah kes, urtikaria kronik adalah sebahagian daripada alergi makanan . Contohnya kacang, ikan, gandum, telur, atau susu dan produk derivatifnya.
 • Dalam kes lain, alahan debu, hama atau bunga serbuk bunga juga boleh mencetuskan urtikaria.
 • Di sesetengah orang, gigitan serangga juga boleh mencetuskan urtikaria.

Malangnya, sehingga kini keadaan kulit yang sering menyerang ramai orang belum diketahui pasti kepastiannya. Di samping alergi pada umumnya, pakar percaya bahawa sarang boleh disebabkan oleh penyakit autoimun.

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem imun (sistem imun) tersilap menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan itu sendiri. Sistem imun anda bukannya menganggap bahawa sel-sel anda adalah organisma asing berbahaya.

Bagaimana biduran dikaitkan dengan penyakit autoimun?

Salah satu penyakit autoimun yang paling biasa yang berkaitan dengan urtikaria kronik adalah penyakit tiroid. Penyakit tiroid itu sendiri adalah gangguan kelenjar tiroid yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon.

Dalam kajian ini, didapati bahawa kira-kira 45 hingga 55 peratus orang yang mengalami urtikaria kronik mempunyai masalah autoimun. Orang yang mempunyai penyakit autoimun juga cenderung mengalami urtikaria yang jauh lebih teruk berbanding orang secara umum. Selain penyakit tiroid, terdapat beberapa jenis penyakit autoimun yang ditunjukkan oleh gejala urticaria. Sebagai contoh rematik, diabetes jenis 1, lupus, penyakit Celiac, dan vitiligo.

Hives atau urticaria sendiri adalah reaksi yang berlaku apabila tubuh menyerang antibodi tertentu yang memang dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh. Oleh itu, sistem imun anda bertukar menjadi serangan. Itulah sebabnya terdapat hubungan yang sangat dekat antara urtikaria dan pelbagai penyakit autoimun.

Walau bagaimanapun, pakar tidak memahami sepenuhnya mengapa sistem imun seseorang boleh menyerang diri sendiri, menyebabkan biduran.

Adalah lebih baik untuk berjumpa dengan doktor jika anda mempunyai urtikaria kronik

Kerana urtikaria kronik berkait rapat dengan penyakit autoimun, ia membantu anda melihat doktor dengan segera jika anda mengalami sarang yang tidak sembuh atau sering terulang. Jangan terlepas pandang atau berharap satu hari keadaan akan hilang dengan sendirinya.

Juga Baca:

 • Berhati-hati, Penyakit Tiroid Boleh Kurangkan Kesuburan Perempuan
 • Limpung Little Anda Terus dan Mudah Selesema? Berhati-hati dengan Hypothyroidism pada Kanak-kanak!
 • Selalunya tidak berasa sihat? Mungkin anda mempunyai hypothyroidism
 • Berjabat Tangan, Jantung berdebar-debar? Berhati-hati dengan Hipertiroidisme

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Sugiyama A, Nishie H, Takeuchi S, Yoshinari M, penyakit Furue M. Hashimoto adalah komorbiditi yang kerap dan faktor urtikaria spontan kronik yang memburukkan lagi. Allergologia et Immunopathologia. 2015; 43 (3): 249-253. doi: 10.1016 / j.aller.2014.02.007.

George M, Balachandran C, Prabhu S. Urtikaria idiopatik kronik: Perbandingan ciri-ciri klinikal dengan ujian kulit serum autolog positif. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2008; 74: 105-8.

Apa yang Anda Ketahui Tentang Urtikaria Idiopatik Kronik dan Tiroid Anda. http://www.healthcentral.com/slideshow/what-know-about-chronic-idiopathic-urticaria-and-your-thyroid#slide=11. Diakses pada 10/27/2017.

Urtikaria kronik idiopatik dan autoimun tiroid. Dermatoendocrinol. 2011 Okt-Dec; 3 (4): 255-258.