Utama Penyakit kulit Mengenali Ciri-ciri Impetigo, Apabila Kulit Bayi Tiba-tiba Menyerupai Pokok Ayam
Mengenali Ciri-ciri Impetigo, Apabila Kulit Bayi Tiba-tiba Menyerupai Pokok Ayam

Mengenali Ciri-ciri Impetigo, Apabila Kulit Bayi Tiba-tiba Menyerupai Pokok Ayam

Anonim

Kulit bayi yang rosak dan lepuh tidak semestinya tanda cacat ayam. Ada satu lagi jangkitan kulit yang mempunyai gejala yang sama, iaitu impetigo. Impetigo adalah penyakit kulit berjangkit yang dicirikan oleh luka merah di muka, di sekitar hidung atau mulut. Impetigo umum menyerang bayi dan kanak-kanak. Apakah ciri impetigo pada bayi, dan bagaimana untuk merawatnya? Semak lebih lanjut dalam artikel ini.

Image

Sekilas impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh bakteria Staphylococcus aureus atau Streptococcus pyogenes . Bakteria ini biasanya memasuki tubuh kanak-kanak melalui luka pada kulit, walaupun jangkitan juga boleh berlaku pada kanak-kanak yang kulitnya sihat.

Secara umum, impetigo boleh sembuh dari masa ke masa. Tetapi masih penting bagi ibu bapa untuk mengurangkan risiko penghantaran bakteria kepada bayi lain, jadi impetigo pada bayi masih perlu dirawat secepat mungkin.

Kerana penghantaran bakteria yang menyebabkan impetgio dapat terjadi melalui hubungan fisik langsung dengan bayi yang memiliki impetigo atau melalui perantara, seperti pakaian, handuk, tuala, dan sebagainya yang sebelumnya digunakan bersama. Bakteria akan lebih mudah menjangkiti bayi yang mengalami luka, seperti luka yang disebabkan oleh gigitan serangga, jatuh, atau objek tajam. Ia juga boleh disebabkan oleh kecederaan yang disebabkan oleh jangkitan kulit yang lain, seperti ekzema, kudis, atau jangkitan kutu. Impetigo lebih biasa dalam cuaca panas dan lembap.

Apakah tanda-tanda impetigo pada bayi?

Jangkitan kulit ini adalah bekas lepuh atau terbuka pada kulit, yang kemudian menyebabkan kerak kuning atau coklat.

Impetigo boleh berlaku di mana-mana bahagian kulit pada badan bayi anda. Walau bagaimanapun, lecet paling biasa dijumpai di sekitar hidung dan mulut, tangan, lengan bawah, dan juga kawasan lampin.

Terdapat dua jenis impetigo yang dibezakan berdasarkan gejala yang disebabkan, iaitu:

 • Impulsul Bullous, dicirikan oleh lepuh dan kulit yang berisi cecair. Penampilan buluus impetigo biasanya disertai dengan demam dan bengkak kelenjar getah bening.
 • Crustosa atau non bullosa impetigo, dicirikan oleh penampilan patch merah, seperti luka yang meninggalkan kerak coklat kekuningan. Walaupun tidak lepuh, impetigo crustosa lebih menular daripada buluus impetigo.

Bagaimana untuk merawat impetigo pada bayi?

Sesetengah kes impetigo diselesaikan sendiri dalam masa dua hingga tiga minggu tanpa dirawat. Walau bagaimanapun, preskripsi antibiotik daripada doktor boleh mempercepatkan penyembuhan hingga 7-10 hari. Ini juga boleh mempersempit risiko penghantaran ke bayi dan kanak-kanak lain di sekitar. Impetigo boleh dirawat menggunakan antibiotik topikal atau mengambil antibiotik.

Antibiotik topikal digunakan jika jangkitan masih ringan, berada di satu kawasan, dan tidak tersebar di mana-mana. Minum antibiotik digunakan jika gejala impetigo tidak dapat dirawat dengan antibiotik topikal, keadaan semakin parah, dan merebak ke bahagian lain.

Jika rawatan dengan antibiotik tiada kesan selepas tiga hari, doktor akan memeriksa sampel kulit yang dijangkiti di makmal untuk mencari jangkitan yang mungkin selain daripada impetigo.

Ujian makmal juga perlu dilakukan jika impetigo berulang lagi. Biasanya impetigo berulang kerana masih terdapat bakteria yang bersarang di kawasan-kawasan tertentu, seperti hidung, menjadikannya mudah menjangkiti kawasan sekitarnya yang cedera. Sekiranya terbukti betul, bakteria mesti dibasmi dengan ubat antiseptik khas yang boleh digunakan di hidung.

Bagaimanakah anda menghalang bayi anda daripada menyebarkan jangkitan kepada orang lain?

Jika impetigo bayi anda tidak dirawat, bayi anda boleh menghantar jangkitan selama beberapa minggu. Sebaik sahaja bayi anda memulakan rawatan antibiotik atau apabila ruam mula sembuh dan kering, kira-kira 24-48 jam selepas itu bayi anda tidak lagi berjangkit. Sementara itu, jauhkan bayi anda dari penjagaan anak dan hubungi langsung dengan beberapa orang.

Juga Baca:

 • Kenapa Kulit Bayi Kering dan Kacau? Bagaimana untuk mengatasinya?
 • Ambil nota yang bagus! Inilah Cara Pilih dan Gunakan Lampin yang Selamat untuk Kulit Bayi
 • Adakah Ia Normal Jika Kulit yang baru lahir kelihatan berkedut?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Impetigo http://kidshealth.org/en/parents/impetigo.html diakses 26 Oktober 2017.

Impetigo https://www.babycenter.com/0_impetigo_10887.bc diakses 26 Oktober 2017.

Impetigo https://www.medicinenet.com/impetigo/article.htm diakses 26 Oktober 2017.

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/impetigo-overview

https://www.nhs.uk/conditions/impetigo/Pages/Introduction.aspx