Utama Penyakit kulit 5 Cara Berkesan dan Berkesan untuk Mengatasi Kulit Matahari Terbakar
5 Cara Berkesan dan Berkesan untuk Mengatasi Kulit Matahari Terbakar

5 Cara Berkesan dan Berkesan untuk Mengatasi Kulit Matahari Terbakar

Anonim

Berhati-hati jika anda terlalu lama di bawah pendedahan cahaya matahari. Sebabnya, kulit boleh mengalami selaran matahari atau terbakar. Jika anda mempunyai ini, rasa sakit, sakit, sehingga anda tidak akan merasa yakin. Tetapi jangan bimbang, ada pelbagai cara yang berkesan untuk menangani kulit yang terbakar matahari.

Image

Petua untuk berurusan dengan selaran matahari

Pendedahan UVA dan UVB yang berpanjangan boleh menyebabkan kerosakan dan kerengsaan kulit. Selain terjejas oleh waktu berjemur, jenis kulit dan intensiti selaran matahari juga boleh menjejaskan keadaan yang teruk.

Kulit yang terbakar biasanya akan reda dan menyakitkan. Walaupun pembakarannya cukup teruk, kulit akan mengalami pembengkakan dan lepuh. Di samping itu, anda juga boleh merasai pelbagai gejala seperti selesema seperti demam, mual, sakit kepala dan kelemahan.

Untuk mengatasinya, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Letakkan tuala sejuk pada kulit

Image

Perkara pertama yang perlu anda lakukan untuk menangani selaran matahari ialah dengan mengambil tuala dan merendamnya di dalam air ais. Kemudian, pisahkan dan letakkan tuala pada kulit selama 10 hingga 15 minit. Kaedah ini dilakukan untuk meneutralkan haba dalam kulit anda.

Jika anda mengalami selaran matahari di beberapa bahagian badan, maka anda boleh mengambil cara yang lebih mudah dengan mandi. Mandi membantu meringankan rasa sakit dan rasa sakit yang anda rasa. Tetapi jangan lupa menggunakan pelembap jika anda mandi lebih daripada biasa supaya kulit tidak kering.

2. Gunakan pelembap dan krim khusus untuk menenangkan kulit

Image

Apabila kulit terbakar matahari, anda perlu menggunakan pelembap untuk menghidrat kulit kering. Pilih pelembap dengan pelbagai bahan yang menenangkan seperti lidah buaya. Aloe vera boleh memberikan kesan yang keren sehingga menjadikan kulit berasa lebih baik.

Sebagai tambahan kepada lidah buaya, anda juga boleh menggunakan krim khusus untuk membantu melembapkan dan mengembalikan semula kulit yang rosak oleh pembakaran. Anda boleh menggunakan produk yang dibuat dari Centella asiatica atau daun gotu kola.

Disebutkan dari WebMD, tumbuhan ini mengandungi bahan kimia tertentu yang membantu mengurangkan keradangan. Di samping itu, Centella asiatica juga dapat meningkatkan pengeluaran kolagen yang sangat penting untuk menyembuhkan luka bakar akibat pendedahan cahaya UV yang lama.

Anda juga perlu berhati-hati dan mengelakkan krim atau losyen yang mengandungi petroleum, benzocaine, atau lidocaine. Perangkap minyak panas dalam kulit manakala benzocaine dan lidocaine boleh merengsakan kulit.

3. Minum banyak air

Image

Burns biasanya menarik cecair ke permukaan kulit untuk bergerak dari bahagian lain badan. Akibatnya, anda dengan mudah akan menjadi kering. Dengan keperluan cecair yang mencukupi, tubuh akan tetap terhidrasi dengan baik dan menghalang kulit dari kekeringan yang boleh memperburuk gejala selaran matahari yang anda alami.

Sebabnya, kulit kering biasanya akan berasa sangat gatal. Walaupun menggaru kulit yang mengalami luka bakar hanya akan membuatnya menjadi jengkel. Selain air, anda boleh menggunakan air kelapa atau minuman sukan untuk membantu menambah elektrolit yang hilang.

4. Ambil ubat anti-radang

Image

Jeffrey Brackeen, MD, Pakar Kulit di Amerika Syarikat dan ahli Yayasan Kanser Kulit mengesyorkan anda mengambil ubat untuk merawat selaran matahari. Apabila anda mula menyedari bahawa kulit anda menunjukkan tanda-tanda pembakaran, maka cuba segera ambil ubat-ubatan yang boleh membantu melegakan keradangan.

Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs) seperti ibuprofen dan naproxen membantu merawat kesakitan akibat kulit yang meradang.

5. Jangan memerah lepuh atau goresnya

Image

Untuk berurusan dengan selaran matahari dan membuatnya pulih dengan cepat, cuba untuk tidak memerah atau menggaru apabila lepuh mula muncul. Kulit melepuh menandakan bahawa anda mengalami pembakaran gelaran kedua. Sekiranya anda mencakar atau merosakkan, jangan terkejut jika kecederaan anda semakin teruk. Oleh itu, mengawal keinginan untuk menggaruknya supaya kulit dilindungi dari jangkitan.

Juga Baca:

  • Berapa Lama Sekiranya Matahari Membakar Keseluruhan Pemulihan Kulit Anda?
  • 5 Cara Mudah Mengubati Bibir Terbakar Matahari
  • 7 Perkara yang Harus Dielakkan Selepas Matahari Membakar Kulit Anda untuk Dapatkan Baik Cepat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Gotu Kola

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-753/gotu-kola diakses pada 5 November 2018

Selaran matahari

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/sunburn#2 diakses pada 5 November 2018

Bagaimana Mengubati Selsema Matahari

https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/injured-skin/treating-sunburn diakses pada 5 November 2018

Merawat Sunburn

https://www.aad.org/public/kids/skin/skin-cancer/treating-sunburn diakses pada 5 November 2018

5 cara untuk merawat penyakit selaran matahari

https://www.skincancer.org/prevention/sunburn/five-ways-to-treat-a-sunburn diakses pada 5 November 2018