Utama Penyakit kulit 4 cara penyebaran herpes yang paling biasa berlaku (Adakah salah satu dari mereka meminjam dan memotong kutleri?)
4 cara penyebaran herpes yang paling biasa berlaku (Adakah salah satu dari mereka meminjam dan memotong kutleri?)

4 cara penyebaran herpes yang paling biasa berlaku (Adakah salah satu dari mereka meminjam dan memotong kutleri?)

Anonim

Herpes simplex adalah sejenis penyakit yang tersebar luas. Malah menurut data yang direkodkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat ratusan juta hingga berbilion orang di dunia yang menderita herpes. Ini bermakna penghantaran herpes simplex sangat membimbangkan. Untuk itu, anda perlu belajar melalui penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus ini dihantar. Lihat maklumat lengkap di bawah, ya.

Image

Kenali jenis virus herpes simplex

Di luar herpes simplex, anda mungkin pernah mendengar tentang sirap atau yang biasa dikenali sebagai bulu ular. Kayap disebabkan oleh jangkitan virus varicella-zoster.

Walau bagaimanapun, herpes simplex kini merupakan jenis herpes yang paling biasa. Herpes simplex sendiri masih dibahagikan kepada dua jenis berdasarkan virus yang menyebabkannya.

Jenis pertama adalah herpes simplex virus type 1 (HSV-1). Jenis herpes ini biasanya menyerang kawasan mulut dan bibir. Anda boleh melihat gejala termasuk nodul kemerahan yang mengandungi cecair atau nanah.

Jenis kedua herpes simplex disebabkan oleh herpes simplex virus type 2 (HSV-2). Penyakit ini menyerang kawasan kelamin dan anus, lelaki dan wanita. Tanda-tanda boleh menjadi sakit apabila kencing atau melakukan hubungan seks.

Anda tidak boleh pasti apa jenis virus herpes menyerang kecuali melalui ujian di makmal. Kerana, kadang-kadang HSV-1 juga boleh menyebabkan munculnya herpes di kawasan kelamin seperti HSV-2.

Pelbagai cara untuk penghantaran herpes simplex

Seperti jenis virus lain, kedua-dua HSV-1 dan HSV-2 juga sangat terdedah untuk bergerak dari satu orang ke satu sama lain. Apakah cara penyebaran simplex herpes pada manusia? Berikut penjelasannya.

1. Hubungan fizikal dengan orang yang mempunyai herpes

Anda boleh mendapatkan herpes jika anda mendapat sentuhan langsung (kulit ke kulit) dengan seseorang yang mempunyai herpes. Kemungkinan pemindahan herpes, terutama apabila nodul baru muncul, sudah dipenuhi dengan cecair, walaupun selepas nodul sembuh dari kulit, muka, atau kawasan kelamin.

Orang yang tidak menunjukkan simptom berupa nodul muncul tetapi telah dijangkiti virus herpes simplex juga masih boleh menyebarkan penyakit ini. Walau bagaimanapun, kes ini sangat jarang berlaku.

2. Mempunyai hubungan seks

Mempunyai seks (zakar untuk vagina) dengan pasangan yang mempunyai herpes boleh membuat anda dijangkiti. Selain penembusan, seks oral atau dubur juga merupakan penyebab penghantaran herpes simplex. Terutama jika anda melakukan hubungan seks tanpa kondom.

Jika anda atau pasangan anda mempunyai herpes, jangan gunakan mainan seks secara bergantian. Herpes simplex virus umumnya tidak dapat hidup di permukaan benda mati. Walau bagaimanapun, mainan seks yang masih basah dengan sperma atau cairan vagina mungkin menjadi perantara virus untuk berpindah kepada pasangan.

3. Cium

Ya, penghantaran herpes simplex boleh terjadi melalui sentuhan bibir atau ciuman. Terutama jika anda atau pasangan anda mempunyai HSV-1 yang menyerang kawasan mulut dan bibir. Ini kerana virus herpes simplex mudah ditransmisikan melalui kawasan yang cukup lembap.

Jadi yang terbaik adalah untuk mengelakkan mencium atau mencium orang lain jika anda mempunyai herpes simples, terutama HSV-1.

4. Melahirkan normal

Sekiranya seorang wanita mempunyai HSV-2 di dalam vagina, dia mempunyai kemungkinan menyebarkan virus herpes kepada bayi yang lahir normalnya. Ini memang jarang berlaku. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk berunding dengan pakar obstetrik anda untuk mengelakkan kemungkinan herpes penghantaran ke bayi semasa kelahiran nanti.

Adakah mungkin untuk mendapatkan herpes daripada berkongsi peralatan mandi atau makan?

Virus herpes tidak boleh hidup lama di permukaan benda mati. Terutamanya jika objek itu kering. Oleh itu, peluang anda untuk mengatasi herpes melalui objek yang telah digunakan oleh pesakit herpes adalah sangat kecil.

Anda boleh mencampur pakaian anda dengan orang yang mempunyai herpes di mesin basuh yang sama. Ini kerana semasa pakaian dicuci, virus akan mati. Jadi kemudian apabila anda memakai pakaian ini, tidak ada lagi virus yang dapat dihantar kepada anda.

Juga Baca:

  • Gejala Herpes pada Lelaki yang Tidak Dapat Diketahui
  • Bagaimana Anda Boleh Dapatkan Hepatitis Melalui Seks?
  • Share Cutlery dengan Orang Lain? Berhati-hati dengan risiko tersebut

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Herpes simplex virus. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs400/en/. Diakses pada 14 Ogos 2017.

Herpes: Gejala, sebab, dan rawatan. http://www.medicalnewstoday.com/articles/151739.php. Diakses pada 14 Ogos 2017.

Soalan Lazim mengenai Herpes. https://herpes.org.uk/frequently-asked-questions/#7. Diakses pada 14 Ogos 2017.

Adakah Mainan Seks Selamat? http://www.nhs.uk/chq/pages/1690.aspx?categoryid=118&. Diakses pada 14 Ogos 2017.

Bolehkah saya Dapatkan Herpes dari Mainan Seks? http://www.onemedical.com/blog/all-sexual-health/herpes-sex-toys/. Diakses pada 14 Ogos 2017.