Utama Penyakit kulit Apakah Rosacea?
Apakah Rosacea?

Apakah Rosacea?

Anonim

Definisi

Image

Apa rosacea?

Rosacea adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh keradangan dalam bentuk ruam merah pada muka. Ruam kemerahan biasanya dilihat di hidung, dagu, pipi dan dahi. Lama kelamaan, kulit menjadi redder dan saluran darah akan kelihatan lebih jelas.

Kadang-kadang, muka juga dipenuhi dengan benjolan kecil, merah dan penuh dengan nanah. Walau bagaimanapun, nodul kerana rosacea adalah berbeza daripada jerawat atau tindak balas alahan.

Secara umum, terdapat empat subtipe rosacea, iaitu:

 • Erythematotelangiectatic, muka merah dengan saluran darah yang jelas
 • Papulopustular, muka berwarna kemerahan dan dipenuhi dengan benjolan seperti zits yang berisi nanah
 • Phymatous, kulit menebal dan menjadikannya ikal
 • Ocular, mata merah, kerengsaan, dan membuat kelopak menjadi bengkak

Tanda-tanda dan gejala-gejala penyakit ini boleh muncul dan bertahan selama beberapa minggu hingga bulan, kemudian hilang. Sekiranya tidak dirawat dengan serta-merta, kemerahan boleh terus memburuk dari masa ke masa.

Rosacea memang tidak dapat diubati. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak menular. Rawatan yang betul membantu mengawal dan mengurangkan tanda-tanda dan gejala.

Betapa biasanya rosacea?

Rosacea boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, keadaan ini lebih biasa pada wanita pertengahan umur dan orang kulit putih.

Orang Eropah tulen asli dan orang kulit putih lebih berisiko mengalami penyakit kulit ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini dapat dikurangkan risiko dengan mengurangkan hal-hal yang boleh mencetuskan kemunculannya.

Bincangkan dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala rosacea?

Rosacea adalah penyakit yang mempunyai tanda-tanda dan simptom yang agak tipikal. Ciri-ciri berikut:

Kulit blushed

Tanda utama rosacea adalah kemerahan pada wajah yang tidak pernah hilang, terutama di tengah. Kemerahan boleh hilang dan berulang, tetapi ini sering menjadi gejala pertama.

Tidak seperti masalah kulit yang lain, kemerahan pada kulit biasanya tidak hilang selepas beberapa hari atau minggu. Ia mungkin bahawa kemerahan ini semakin buruk.

Gumpalan merah

Ketulan seperti jerawat yang rosak sering muncul apabila seseorang terjejas oleh penyakit kulit radang ini. Benjolan biasanya mengandungi nanah dan berasa menyakitkan untuk sentuhan. Biasanya kulit akan terasa seperti membakar dan membengkak kerana keradangan di kulit muka anda.

Salur darah yang ketara

Bukan hanya kemerahan pada wajah, penyakit kulit ini juga membuat saluran darah kecil di wajah menjadi kelihatan. Biasanya yang paling kelihatan adalah pada pipi dan hidung.

Muka bengkak

Penyakit ini sering menjadikan wajah menjadi bengkak. Keadaan ini berlaku kerana cecair dan protein yang berlebihan badan yang kemudiannya keluar dari saluran darah. Akibatnya, sistem limfatik dibanjiri dengan cecair berlebihan yang terkumpul di kulit muka.

Kerengsaan mata

Rosacea boleh menyebabkan kekeringan, kerengsaan, dan kemerahan mata. Di samping itu, mata juga sering berpasir, menjadikannya selalur.

Orang yang rosacea telah dipengaruhi oleh mata juga akan mengalami kepekaan kepada cahaya. Di samping itu, sista juga boleh muncul pada kelopak mata supaya pandangan sering kabur.

Dalam sesetengah orang, simptom di mata muncul lebih awal daripada gejala pada kulit. Untuk itu, segera berjumpa doktor sekiranya mata anda tiba-tiba mengalami gejala yang luar biasa.

Kulit tebal

Dalam sesetengah kes, rosacea boleh menjadikan kulit lebih tebal dan membesar. Keadaan ini biasanya berlaku pada hidung dan menjadikannya kelihatan bulat dan besar. Secara amnya keadaan ini lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda mempunyai tanda-tanda seperti yang disebutkan, berunding dengan pakar. Terutama jika kulit mengalami kemerahan yang tidak pernah hilang. Diagnosis awal membantu menghalang keterukan penyakit dan mengawal keadaannya.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan rosacea?

Melaporkan dari American Academy of Dermatology, masih belum diketahui apa yang menyebabkan rosacea. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang dianggap meningkatkan risiko penyakit kulit ini:

Sejarah keluarga

Rosacea adalah penyakit yang diwarisi dalam keluarga. Ramai orang mendapat penyakit ini kerana mereka mempunyai ahli keluarga dengan rosacea. Oleh itu, faktor genetik dianggap memainkan peranan dalam menyebabkan rosacea.

Bakteria helicobacer pylori

Helicobacter pylori adalah bakteria yang terdapat di dalam usus untuk merangsang pengeluaran bradykinin. Bradykinin adalah polipeptida kecil yang dianggap menyebabkan saluran darah melebar.

Pakar menyarankan bahawa bakteria ini mungkin menyumbang kepada pertumbuhan rosacea.

Mites mikroskopik

Demodex folliculorum adalah hama mikroskopik yang hidup di kulit manusia dan biasanya tidak menimbulkan masalah. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai rosacea jauh lebih banyak daripada orang lain.

Walau bagaimanapun, tidak diketahui sama ada tompok-tompok menyebabkan rosacea atau penyakit ini yang mencetuskan jumlah tungau.

Protein badan

Cathelicidin, protein dalam badan yang biasanya melindungi kulit dari jangkitan. Tetapi selain itu, cathelicidin juga boleh menyebabkan kemerahan dan bengkak. Bagaimana tubuh memproses protein ini dapat menentukan sama ada seseorang boleh mendapatkan rosacea atau tidak.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk rosacea?

Berikut adalah pelbagai perkara yang boleh meningkatkan risiko seseorang untuk penyakit kulit ini, iaitu:

 • Jantina, wanita lebih berisiko berbanding lelaki
 • Kulit putih
 • 30 hingga 60 tahun
 • Mempunyai sejarah keluarga rosacea.

Apakah faktor-faktor yang boleh mencetuskan rosacea?

Rosacea adalah penyakit yang boleh dicetuskan atau diperburuk oleh beberapa perkara dan bahan tertentu. Secara umumnya rosacea boleh muncul apabila anda melakukan atau mengambil sesuatu yang meningkatkan aliran darah ke permukaan kulit.

Berikut adalah pelbagai faktor yang boleh mencetuskan atau memburuk rosacea, iaitu:

 • Makanan panas atau minuman
 • Makanan pedas
 • Alkohol
 • Suhu melampau
 • Cahaya matahari atau angin
 • Emosi (tekanan, kebimbangan, kemarahan, rasa malu)
 • Sukan terlalu sukar
 • Kosmetik
 • Pancuran mandi panas atau sauna
 • Ubat yang meleburkan pembuluh darah

Diagnosis & rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apakah ujian biasa untuk mendiagnosis rosacea?

Tiada ujian khusus yang dijalankan untuk mendiagnosis penyakit kulit satu ini. Biasanya doktor hanya akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menyemaknya.

Doktor akan memeriksa keadaan kulit dan mata anda dari rupa gejala yang ditunjukkan. Sebelum memberikan diagnosis, doktor anda juga akan bertanya tentang sejarah perubatan dan keluarga anda.

Jika anda positif untuk rosacea, doktor anda biasanya akan mula memberikan pilihan rawatan. Satu perkara yang perlu diingat, rawatan tidak akan menyembuhkan sepenuhnya tetapi ia boleh membantu:

 • Mengurangkan tanda-tanda dan gejala yang dirasakan
 • Melegakan kesakitan dan pelbagai ketidakselesaan lain
 • Menghalang keadaannya menjadi semakin teruk

Apakah pilihan rawatan untuk rosacea?

Rosacea adalah penyakit kulit yang memerlukan gabungan rawatan. Berikut adalah pelbagai pilihan rawatan untuk rosacea:

Ubat untuk mengurangkan kemerahan

Melaporkan dari laman Mayo Clinic, brimonidine (Mirvaso) berkesan untuk mengurangkan kemerahan. Ubat ini berfungsi untuk menghalang pembuluh darah.

Brimonidine boleh didapati dalam bentuk gel. Biasanya anda boleh melihat keputusan dalam masa 12 jam selepas permohonan. Ubat ini bersifat sementara supaya perlu digunakan secara teratur.

Di samping itu, asid azelaic dan metronidazole termasuk ubat-ubatan yang terbukti dapat mengurangkan kemerahan dan jerawat dalam rosacea ringan.

Minum antibiotik

Antibiotik minum sebenarnya dadah yang digunakan untuk membunuh bakteria di dalam badan. Tetapi dalam rosacea, ubat ini juga boleh membantu mengurangkan keradangan.

Doxycycline adalah antibiotik yang boleh diambil untuk rosacea sederhana dan teruk. Dadah biasanya boleh memberikan hasil lebih cepat berbanding dengan topikal.

Isotretinoin

Isotretinoin adalah ubat derivatif vitamin A yang berfungsi dengan menghalang pengeluaran kelenjar minyak. Ubat ini sering digunakan jika penyakit ini tidak berjaya dirawat dengan terapi lain.

Doktor anda mungkin mengesyorkan isotretinoin (Amnesteem, Claravis). Ubat ini kuat kerana ia boleh membantu membersihkan luka rosacea seperti jerawat. Walau bagaimanapun, jangan mengambil ubat ini semasa kehamilan kerana ia boleh menyebabkan kecacatan kelahiran yang serius.

Blephamide

Titik mata steroid ini kadang-kadang ditetapkan untuk pesakit dengan rosacea ocular. Biasanya ubat mata perlu digunakan setiap hari selama 3 hari hingga 1 minggu mengikut arahan doktor.

Laser

Laser membantu mengecut dan menyamar saluran darah yang jelas kelihatan di muka. Biasanya jenis laser yang digunakan adalah cahaya berdenyut yang sengit (IPL).

Prosedur ini mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan lebam, pengerasan kulit, bengkak, dan sakit apabila ditekan.

Kesan sampingan ini biasanya hilang dalam masa beberapa minggu. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami jangkitan, doktor akan memberi anda ubat tambahan seperti antibiotik.

Pembedahan plastik

Pembedahan plastik biasanya dilakukan untuk menebal kulit (rhinofima). Sekiranya hidung anda diperbesar dan pipinya bengkak dengan benjolan tebal, doktor anda akan mencadangkan pembedahan plastik.

Operasi ini bertujuan untuk menghilangkan tisu yang berlebihan dan memulihkan bentuk hidung yang normal.

Rawatan di rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat rosacea?

Berikut adalah gaya hidup dan remedi rumah yang boleh membantu anda menangani rosacea:

Menggunakan pelindung matahari

Keadaan kulit boleh menjadi lebih buruk jika anda tidak melindungi wajah anda dengan pelindung matahari. Sebabnya, orang dengan penyakit kulit ini menjadi sangat sensitif terhadap cahaya matahari.

Untuk melindunginya, gunakan pelindung matahari atau sunblock dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Kemudian, gunakan sekali setiap dua jam atau apabila anda merasakan produk memakai kerana aktiviti yang menghasilkan berpeluh berlebihan.

Di samping itu, gunakan topi untuk mengelakkan cahaya matahari langsung di muka. Cuba tolak diri anda dari pendedahan matahari yang berlebihan. Cari naungan jika anda mempunyai aktiviti luar.

Rawat kulit dengan lembut

Cuba untuk tidak menyentuh atau menggosok wajah anda terlalu keras. Kerana, ini boleh mengganggu kulit dan membuat luka yang masuk ke dalam jangkitan.

Sebaliknya, urutkan muka dengan muka apabila mencuci muka atau menggunakan ubat topikal. Urut lembut boleh membantu mengurangkan bengkak dan keradangan.

Juga gunakan pembersih muka dengan bahan-bahan ringan. Elakkan produk penjagaan muka yang mengandungi alkohol atau perengsa lain.

Di samping itu, elakkan penjagaan kulit yang mengandungi lulur. Kerana ini boleh menjangkiti kulit anda dan mencetuskan jangkitan.

Gunakan pelembap

Penyakit ini kadang-kadang menjadikan kulit sangat kering. Untuk itu, anda mesti memohon pelembap supaya kulit tidak kering dan berasa sakit atau sakit.

Pilih pelembap dengan rumusan ringan. Sekiranya keliru, tanya doktor anda sama ada terdapat cadangan untuk produk yang selamat untuk anda.

Jangan lupa, sebelum menggunakan pelembap, gunakan krim yang diberikan oleh doktor terlebih dahulu. Matlamatnya adalah bahawa krim boleh langsung meresap ke dalam kulit dan berfungsi secara optimum.

Selepas krim digunakan, tunggu sehingga ia kering dan kemudian gunakan pelembap yang anda beli.

Gunakan produk bukan komedogenik

Dalam memilih produk pelembap, mencuci wajah dan rawatan wajah yang lain, pilih apa yang dilabel bukan komedogenik.

Ini bermakna bahawa produk ini tidak akan menyumbat kelenjar minyak dan peluh yang boleh mencetuskan jerawat.

Hadkan penggunaan minuman beralkohol

Minuman beralkohol boleh meningkatkan peredaran darah di muka. Pada orang yang rosacea, ini tentu saja harus dielakkan kerana ia boleh menyebabkan kemerahan pada wajah lebih buruk. Sebaliknya, hadkan penggunaan sehari atau hindari sepenuhnya.

Elakkan makanan pedas

Makanan pedas adalah salah satu pemicu rosacea. Oleh sebab itu, elakkan makanan ini supaya kemerahan pada muka tidak menjadi lebih buruk. Jangan biarkan, untuk memuaskan lidah anda dan kemudian mengorbankan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan.

Jangan gunakan krim dengan sembarangan

Jangan gunakan krim percuma di pasaran untuk menangani rosacea. Kerana krim bebas yang dijual di pasaran terutama yang mengandung steroid dapat memperburuk gejala jika digunakan untuk waktu yang lama.

Sentiasa berunding dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan produk penjagaan muka tertentu.

Buat nota kecil

Cobalah merakam semua butiran yang anda lakukan setiap hari dari aktiviti ke semua yang anda makan. Matlamatnya adalah untuk melihat jika terdapat pencetus yang perlu dielakkan.

Setiap orang mempunyai pencetus yang berbeza untuk kesakitan gejala. Untuk itu, anda perlu mengetahui sendiri tentang apa yang boleh mencetuskan penyakit ini.

Rosacea adalah penyakit yang boleh mengurangkan keyakinan. Untuk itu, jangan ragu untuk mencari komuniti atau kumpulan orang dengan rosacea supaya anda tidak merasa sendirian.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012.

Mayo Clinic. Rosacea. 2016. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/basics/definition/con-20014478 Diakses pada 12 Disember 2015

AAD Rosacea. 2016. https://www.aad.org/dermatology-a-to-z/diseases-and-treatments/q-t/rosacea Diakses pada 12 Disember 2015

Apakah Rosacea?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/160281.php diakses pada 3 Mei 2019

Tarikh Semakan: 7 Mei 2019 | Terakhir Edited: 7 Mei 2019