Utama Penyakit kulit 5 Langkah Mudah Mengurus Kulit Ekzema Semasa Musim Hujan dan Berangin
5 Langkah Mudah Mengurus Kulit Ekzema Semasa Musim Hujan dan Berangin

5 Langkah Mudah Mengurus Kulit Ekzema Semasa Musim Hujan dan Berangin

Anonim

Ekzema menjadikan kulit anda sangat sensitif. Terutama semasa musim hujan seperti sekarang. Pendedahan kepada udara sejuk boleh membuat gejala-gejala ekzema lebih teruk. Oleh itu, anda mesti merawat kulit anda sebaik mungkin supaya gejala ekzema tidak mudah berulang. Semak penjagaan kulit ekzema semasa udara sejuk berikut.

Image

Penjagaan kulit untuk ekzema semasa sejuk

Ekzema adalah keadaan kulit yang menyebabkan ruam kering, bersisik, dan gatal yang sangat menjengkelkan. Selain itu, ekzema juga boleh menjadi benjolan kecil yang dipenuhi dengan air yang boleh pecah apabila tercalar. Pecah kulit ekzema boleh membuat kulit kudung dan risiko jangkitan.

Adakah anda tahu bahawa pendedahan kepada udara sejuk boleh memburukkan eksim? Ya, sebagai tambahan kepada udara yang terlalu panas, pendedahan kepada udara sejuk dan kering juga boleh membuat gejala ekzema menjadi lebih teruk. Terutama jika anda cenderung bekerja di dalam bilik berhawa dingin.

Ini berlaku kerana udara sejuk akan menjadikan kulit kehilangan air supaya sel-sel kulit akan menjadi kering dan menyebabkan kulit kering. Nah, keadaan kulit kering ini boleh membuat ekzema teruk.

Jika anda mempunyai keadaan kulit ini, anda perlu berhati-hati semasa musim hujan atau di dalam bilik berhawa dingin. Penjagaan kulit ekzema yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Gunakan humidifier

Image

Udara sejuk cenderung menjadikan udara kering dan dapat membuat kulit menjadi kering. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan humidifier di ruang kerja anda atau bilik anda supaya kelembapan itu dikekalkan.

Untuk mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat, anda perlu membersihkan humidifier setiap tiga hari. Pertimbangkan menggunakan air sulingan atau air demineralized, iaitu air yang tidak mengandungi mineral.

2. Elakkan hujan panas

Image

Udara sejuk pasti akan membuatkan anda ingin mandi panas. Walau bagaimanapun, bagi orang yang mempunyai ekzema, berendam dalam air panas semasa musim hujan boleh memperburuk gejala. Lebih baik mandi dengan air panas suam. Di samping itu, jangan mandi terlalu lama. Hanya 5-10 minit.

Kemudian, pilih sabun untuk kulit sensitif yang haruman bebas, pengawet, dan pewarna. Perlahan-lahan menggosok kulit anda secara merata dan bilas dengan teliti. Kemudian perlahan-lahan menepuk kulit anda dengan tuala kering. Jangan gosok kulit kerana ia boleh memicu gatal-gatal pada kulit.

3. Kerap menggunakan pelembap kulit

Image

Kulit ekzema membuatkan anda perlu mengekalkan kelembapan kulit yang optimum. Untuk itu, anda mesti sering menggunakan pelembap untuk kulit anda, sama ada selepas mandi, sebelum tidur, atau selepas mencuci tangan anda.

Pelembap untuk ekzema tidak sama seperti pelembab yang dibuat untuk kulit biasa. Secara umumnya pelembap ekzema, mengandungi hydrocortisone, hydrocortisone acetate, atau jeli petroleum. Anda perlu berunding dengan doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan pelembap ini.

4. Gunakan pakaian yang selamat untuk kulit

Image

Kulit ekzema sangat sensitif kerana halangan yang melindungi kulit rosak. Untuk itu, anda perlu memberi perhatian kepada bahan-bahan tertentu dalam pakaian yang boleh merengsakan kulit.

Walaupun udara sejuk, elakkan pakaian yang diperbuat daripada bulu atau nilon. Pilih pakaian yang diperbuat daripada kapas yang tidak terlalu tebal (jangan gunakan banyak lapisan). Ini menghalang haba dan peluh yang boleh menyebabkan eksim berulang.

5. Minum air

Image

Minum air yang mencukupi boleh menghalang dehidrasi kulit anda. Oleh itu, pastikan anda minum air yang mencukupi setiap hari. Selain air, anda boleh menikmati teh, kopi atau coklat panas yang sesuai untuk diminum untuk memanaskan badan apabila udara sejuk.

Kemudian, juga pertimbangkan untuk mengambil makanan tambahan vitamin D. Kenapa? Menurut satu kajian yang dilakukan oleh Massachusetts General Hospital, kekerapan kekambuhan dan keparahan gejala kulit ekzema pada kanak-kanak di Mongolia dilihat berkurang secara drastik selepas mereka diminta mengambil vitamin D tambahan setiap hari semasa musim sejuk.

Juga Baca:

  • Makanan untuk Pesakit Ekzema: Mana yang Betul dan Yang Harus Dihalang?
  • Kenali Gejala dan Bagaimana Mengatasi Eczema pada Kulit Kepala Sehingga Selesai
  • Berhati-hati, Kulit Ekzema Ekzema Boleh Membuat Jangkitan Serius

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

11 Tips untuk Mengubati Ekzema Semasa Musim Sejuk. https://www.self.com/story/eczema-winter-tips. Diakses pada 25 Januari, 2019.

Strategi untuk Gejala Ekzema Semasa Musim Sejuk. https://www.everydayhealth.com/eczema/strategies-for-eczema-symptoms-during-winter.aspx. Diakses pada 25 Januari, 2019.

7 Rawatan untuk Ekzema Winter Flare-Ups. https://www.healthline.com/health/skin-disorders/winter-eczema-treatment#take-vitamin-d. Diakses pada 25 Januari, 2019.

Suplemen vitamin D dapat meningkatkan gejala dermatitis atopik yang berkaitan dengan musim sejuk pada kanak-kanak. https://www.massgeneral.org/about/pressrelease.aspx?id=1746. Diakses pada 25 Januari, 2019.