Utama Maklumat kesihatan 5 Faedah Oatmeal untuk Kesihatan Badan Anda
5 Faedah Oatmeal untuk Kesihatan Badan Anda

5 Faedah Oatmeal untuk Kesihatan Badan Anda

Anonim

Oatmeal semakin meningkat apabila orang ramai dalam diet mereka. Mereka cuba mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan mengekalkan berat badan, menjalankan dengan gigih, dan mengekalkan diet yang sihat. Dari segi diet, sarapan pagi dipercayai sangat berpengaruh terhadap kesihatan. Dan oat adalah salah satu makanan paling sihat untuk sarapan pagi. Apakah faedah oatmeal? Semak artikel ini.

Image

Sarapan pagi dan faedah kesihatan oatmeal

Ramai ahli perubatan dan pakar pemakanan menasihati pesakit jantung dan diabetes untuk mengambil ubat oat secara berkala. Kerana oatmeal dapat mengekalkan kadar kolesterol dan gula darah supaya tetap normal. Oatmeal kaya dengan serat, dan juga dilengkapi dengan protein, magnesium, fosforus, dan vitamin B1 yang berfungsi untuk menghasilkan tenaga.

Selain bahan berkhasiat dalam oat, anda juga perlu mempertimbangkan beberapa sebab mengapa oatmeal adalah pilihan sarapan yang baik. Berikut adalah manfaat oatmeal sebagai menu sarapan setiap hari.

1. Menurunkan kolesterol

Oatmeal kaya dengan serat larut, sejenis serat yang juga ditemui dalam epal dan pir. Serat larut jenis ini boleh menghalang penyerapan kolesterol LDL, atau kolesterol "buruk". LDL dikenali sebagai salah satu pencetus strok dan serangan jantung. Manfaat oatmeal dapat mengurangkan kolesterol anda.

2. Melindungi kesihatan jantung

Oatmeal mengandungi lignans yang dapat mencegah penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung. Selain oat, lignans juga terdapat dalam aprikot, flaxseeds, dan brokoli. Satu kajian menyatakan bahawa lelaki yang mempunyai risiko kegagalan jantung dapat mengurangkan risiko dengan memakan sekurang-kurangnya 1 cangkir oat setiap hari.

3. Boleh menjadi lebih lama

Manfaat oatmeal adalah kelebihan berbanding menu sarapan lain. Oatmeal mengandungi banyak serat, jadi ia menghalang anda daripada kelaparan sehingga waktu makan tengah hari. Satu kajian 2014 yang diterbitkan dalam Journal Nutrition menunjukkan bahawa peserta yang makan sarapan pagi oat berasa lebih kenyang berbanding peserta yang makan bahagian bijirin yang sama.

4. Harga adalah berpatutan

Terdapat banyak produk oatmeal yang terdapat di pelbagai pasar raya dan harga rata-rata tidak mahal. Selain menjadikan tubuh anda sihat, anda juga tidak perlu menghabiskan banyak wang untuk mendapatkan semangkuk oat.

5. Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi

Selain memberikan manfaat untuk kesihatan jantung, kandungan serat dalam oatmeal juga dapat mengurangkan risiko hipertensi. Terdapat cadangan untuk wanita menopaus yang lebih cenderung mempunyai tekanan darah tinggi untuk mengambil sekurang-kurangnya 6 hidangan biji oat dan bijirin bijirin yang lain setiap minggu.

Juga Baca:

  • 3 Cara Menurunkan Berat Tanpa Diet Ketat
  • 7 Sumber Karbohidrat Terbaik untuk Anda Yang Dieting
  • 10 Cara Mudah Menurunkan Berat Tanpa Latihan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Apakah Manfaat Makan Oatmeal Setiap Pagi? http://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-oatmeal-morning-4112.html. Diakses 02/02/2017.

9 Faedah Kesihatan Makan Oat dan Oatmeal. https://authoritynutrition.com/9-benefits-oats-oatmeal/. Diakses 02/02/2017.

Manfaat Oatmeal: Mengapa Anda Perlu Tambah Makanan Kuasa Untuk Diet Serat Tinggi Anda. http://www.medicaldaily.com/benefits-oatmeal-why-you-should-add-power-food-your-high-fiber-diet-328788. Diakses 02/02/2017.