Utama Penyakit kulit Bolehkah saya Mengambil Pancuran Semasa Mendapatkan Pok Ayam?
Bolehkah saya Mengambil Pancuran Semasa Mendapatkan Pok Ayam?

Bolehkah saya Mengambil Pancuran Semasa Mendapatkan Pok Ayam?

Anonim

Apabila anda mengalami cacar air, anda mungkin pernah mendengar nasihat bahawa anda tidak perlu mandi ketika cacar air tidak sembuh. Salah satu sebab yang disebutkan ialah tidak ada jangkitan. Jadi, ini benar? Bagaimanakah anda melihatnya dalam istilah perubatan?

Image

Adakah benar bahawa cacar ayam hanya menyerang kanak-kanak?

Cacar air, secara perubatan dipanggil varicella, lazimnya dialami oleh kanak-kanak di bawah umur 10 tahun. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna penyakit ini tidak menjejaskan orang dewasa. Malah, gejala umumnya kelihatan lebih teruk jika cacar air berlaku pada dewasa berbanding kanak-kanak. Hampir semua orang dewasa yang telah mendapat cacar air tidak akan mendapatnya semula.

Penyakit yang disebabkan oleh virus varicella zoster umumnya dicirikan oleh rupa ruam pada kulit sebagai gejala utama. Ruam akan berubah menjadi nodul merah yang diisi dengan cecair gatal yang kemudian akan kering, menjadi kudis, dan kupas dalam 7 hingga 14 hari. Bahagian badan yang biasanya ditutup dengan nodul cacar ayam adalah wajah, di belakang telinga, kulit kepala, dada, perut, lengan, dan kaki.

Kerana jerawat muncul pada orang yang mengalami cacar air membuat banyak orang menganggap bahawa anda tidak perlu mandi semasa cacar air. Pada mulanya, pesakit akan merasa sedikit demam, hidung berair, cepat merasa letih, lesu, dan lemah.

Kemerahan kulit pada cacar ayam kemudian menjadi cecair yang dipenuhi bendalir dengan dinding nipis. Tempoh inkubasi untuk virus varicella zooster adalah 10-21 hari jadi selepas dijangkiti virus, gejala cacar air boleh muncul 10-21 hari kemudian.

Adakah benar bahawa anda tidak boleh mandi ketika cacar ayam?

Seperti virus, varicella boleh menyerang sesiapa sahaja, tetapi tidak ada 'kewajiban' bahawa seseorang mestilah mempunyai varicella dalam hidupnya, dan tidak ada perbezaan ciri-ciri di antara penghidap dewasa dan kanak-kanak.

Mengekalkan kualiti sistem imun anda dan rajin mencuci tangan anda untuk mengelakkan sebarang serangan virus. Untuk mempercepatkan proses penyembuhan, anda memerlukan makanan berkhasiat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, dan pemakanan seimbang dan rehat yang mencukupi.

Tidak ada larangan mandi pada orang cacar air. Oleh itu, anda perlu terus mandi dengan air dan sabun. Ini dimaksudkan agar kebersihan tubuh dikekalkan dan menghalang jangkitan lain yang memasuki tubuh ketika sistem kekebalan tubuh turun karena adanya infeksi virus cacar.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati apabila mandi, teruskan daya tahan yang mengandungi air pada kulit supaya ia tidak pecah kerana ia mengandungi virus yang boleh menyebabkan penghantaran lebih lanjut. Ini adalah perdebatan sama ada orang cacat cacat boleh mandi.

Juga Baca:

  • Pai Ayam di Dewasa dan Kanak-kanak: Mana Lebih Berbahaya?
  • Mengatasi Gatal akibat Pokok Ayam
  • Tips untuk Mencegah dan Mengatasi Eneg Semasa Puasa

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Varicella Zoster. http://www.webmd.com/a-to-z-guides/varicella-zoster. Diakses pada 02/13/2017.

Sekiranya awak mandi jika anda mempunyai cacar air? (Pertanyaan). http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/should-you-take-a-bath-if-you-have-chicken-pox-query-b1216/. Diakses pada 02/13/2017.

Ayam cacar - selamat untuk mandi? http://www.irishhealth.com/askdoc.html?q=3980. Diakses pada 02/13/2017.