Utama Penyakit kulit Kenapa Pemulihan Cacar Air Rasa Jadi Gatal?
Kenapa Pemulihan Cacar Air Rasa Jadi Gatal?

Kenapa Pemulihan Cacar Air Rasa Jadi Gatal?

Anonim

Chickenpox adalah penyakit berjangkit yang biasa berlaku pada kanak-kanak. Selain menyebabkan demam dan sakit kepala, kulit akan meleleh. Bukan sahaja di tangan, ruam merah ini hampir muncul di semua bahagian badan. Kulit melenting terasa gatal dan boleh melepuh pada bila-bila masa. Lanta, kenapa ayam cacar goncang begitu gatal?

Image

Tahap ruam cacar ayam pada kulit

Cacar air, juga dikenali sebagai varicella, adalah jangkitan virus berjangkit yang menyebabkan gatal, kulit gatal. Ketahanan merah pada kulit juga dipanggil vesikel.

Varicella biasanya muncul dalam tempoh 10 hingga 21 hari selepas tubuh terdedah kepada virus. Sebelum vesikel muncul, satu atau dua hari sebelum ini, pesakit biasanya mengalami pelbagai gejala, seperti demam, sakit kepala, badan berasa letih dan kehilangan selera makan.

Ruam varicella ini mempunyai beberapa peringkat, yang muncul bintik merah muncul pada kulit. Tempat itu akan melantun diisi dengan cecair dan mengeras.

Kemudian, dalam beberapa hari ia akan pecah dan menyebabkan kecederaan. Dalam kes-kes yang teruk, vesikel boleh merebak ke seluruh badan, ke tekak, mata, membran mukus uretra, anus dan vagina.

Kenapa gatal-gatal cacar air?

Image

Ruam Varicella yang muncul di seluruh badan, agak menggangu kerana terasa sangat gatal. Keadaan ini menjadikan pesakit sangat teruja untuk mencalarkannya. Walau bagaimanapun, menggaru vesikel boleh menyebabkan lepuh pada kulit yang sukar hilang. Walau bagaimanapun, mengapa benjolan berasa begitu gatal?

Apabila bintik-bintik merah telah mula melenting penuh dengan bendalir yang jelas, akan ada bahan kimia yang dikeluarkan pada kulit. Bahan kimia ini boleh mengaktifkan saraf yang membuat anda gatal.

Saraf di lapisan kulit yang terjejas oleh bahan-bahan ini, akan menghantar isyarat kepada otak, bahawa ada benda asing yang menyentuh kulit. Otak memproses mesej dan mengarahkan tangan untuk menyingkirkan bahan kimia ini pada kulit. Itulah sebabnya vesicles berasa gatal dan anda sangat teruja untuk menggaru mereka.

Bilakah gatal akan hilang pada ruam?

Image

Walaupun anda benar-benar mahu menggaru, anda tidak disyorkan untuk melakukannya. Sebabnya, menggaru akan menyebarkan kuman dari kuku ke kulit yang lain. Akibatnya, ruam itu merebak ke bahagian lain badan. Malah, ia boleh menyebabkan ruam itu menjadi teruk.

Cuba tahan, kerana gatal-gatal akan mula berkurang dalam tiga atau empat hari. Dalam lebih dari seminggu, vesikel yang pecah dan menjadi kudis tidak terasa gatal lagi.

Juga Baca:

  • 5 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Apabila Kanak-kanak Memiliki Pai Ayam
  • Adakah benar bahawa orang yang sakit dengan cacar air tidak boleh mendapatkan angin?
  • Bagaimana Anda Tidak Terinfeksi dari Ahli Keluarga dengan Pai Ayam?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Mengapa Gatal-gatal Cacar? https://kidshealth.org/en/kids/chicken-pox-itch.html. Diakses pada 13 September 2018.

Chickenpox: Mengendalikan Gatal. https://myhealth.alberta.ca/Health/pages/conditions.aspx?hwid=ue4861. Diakses pada 13 September 2018.

Cacar air. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282. Diakses pada 13 September 2018.