Utama Penyakit kulit Pintar Memilih Pelembap yang Sesuai untuk Kulit Kering
Pintar Memilih Pelembap yang Sesuai untuk Kulit Kering

Pintar Memilih Pelembap yang Sesuai untuk Kulit Kering

Anonim

Pemilihan pelembap yang betul boleh membantu melancarkan dan memperbaiki kulit yang rosak akibat kulit kering. Memandangkan terdapat banyak produk pelembab untuk kulit kering di pasaran, bagaimana anda memilih yang terbaik untuk kulit anda? Semak petua dalam artikel ini.

Image

Kepentingan mengetahui komposisi ramuan yang terkandung dalam pelembap

Kulit kering berlaku apabila lapisan luar kulit tidak dapat mengekalkan kelembapan kulit. Di samping itu, kulit kering juga boleh disebabkan oleh cahaya matahari atau kesan sampingan menggunakan produk kecantikan. Kini, apabila anda memutuskan untuk membeli pelembap, perkara pertama yang perlu anda periksa ialah komposisi bahan-bahan di dalamnya.

Kandungan dalam pelembap akan memberitahu sama ada bahan-bahan di dalamnya sesuai dengan keperluan kulit. Pelembap untuk kulit kering mestilah mengandungi ramuan khas yang boleh membaiki kulit yang rosak dan memberikan kelembapan kepada bahagian kulit yang paling dalam. Sesetengah ramuan yang mesti hadir dalam pelembap adalah:

1. Antioksidan

Antioksidan, sama ada semula jadi atau sintetik, berguna untuk mengurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas atau kerosakan alam sekitar. Antioksidan boleh menghalang kesan penuaan pada kulit dan dapat mengurangkan keradangan.

Antioksidan tidak dapat membantu memperbaiki kulit kering jika penggunaannya tidak digabungkan dengan formula lain. Antioksidan mesti disimpan dalam pakej yang dimeterai, dilindungi dari cahaya matahari dan kedap udara supaya kualiti dikekalkan.

2. Emolien

Emolien boleh menghalang kulit dari kekurangan cecair dan melindungi kelembapan kulit. Emolien boleh mengambil bentuk cecair atau tekstur yang terdapat dalam minyak tumbuhan, petrolatum, dan asid lemak seperti asid linoleik, gliserin, trigliserida, dan alkohol berlemak.

3. Bahan-bahan lain

Bahan-bahan yang digunakan untuk memperbaiki kulit kering adalah bahan yang mampu mengekalkan kelembapan semulajadi kulit supaya ia dapat membuat kulit menjadi lembut dan kelihatan lebih halus.

Melaporkan dari halaman WebMD, pelembap untuk kulit kering biasanya mengandungi mentega shea, asid hyaluronik, lanolin, ceramida, asid stearat, atau gliserin. Gliserin akan membantu menarik air ke kulit anda. Walaupun asid hyaluronik akan mengekalkan keseimbangan bendalir pada kulit. Walaupun lanolin akan mengunci kelembapan pada kulit anda.

Bahan-bahan yang perlu dielakkan dalam pelembap untuk kulit kering

Jenis dan komposisi pelembap yang baik boleh menyembuhkan masalah kulit kering, dengan nota, terdapat bahan-bahan tertentu yang harus dielakkan. Ini kerana beberapa pelembap mempunyai komposisi yang boleh menyebabkan masalah kulit kering lebih teruk termasuk:

 • minyak wangi
 • alkohol
 • retinol

Penggunaan toner atau astringen berdasarkan alkohol boleh mengeluarkan kelembapan kulit. Begitu juga, pelembap yang mengandungi retinol yang akan menjadikan kulit anda lebih kering.

Jadi, jika kulit anda kering dan pelembab anda mengandungi alkohol, hentikan menggunakannya. Di samping itu, berhati-hati dengan pelembap yang dibuat dari minyak tumbuhan juga sering disalah anggap sebagai pelembap semulajadi yang membantu dengan masalah kulit kering. Sebabnya, dalam banyak kes minyak tumbuhan yang sering terkandung dalam produk pelembab sebenarnya menyebabkan kerengsaan dan keradangan kulit.

Itulah sebabnya, penting bagi anda untuk sentiasa membaca komposisi ramuan yang terkandung dalam setiap produk pembungkusan, terutamanya untuk penjagaan kulit muka sebelum memutuskan untuk membelinya.

Juga Baca:

 • 4 Cara Menggunakan Pelembap Hak untuk Keputusan Maksimum
 • Mengenali Tanda-tanda 5 Jenis Kulit: Mana Anda?
 • Apakah sabun mandi yang paling sesuai untuk jenis kulit anda?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Kering Kulit dan Apa yang Boleh Anda Lakukan Mengenai Ini - https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-dry-skin diakses tarikh 6 Mac, 2018

Memilih Pelembap Hak untuk Kulit Anda - https://www.webmd.com/beauty/features/moisturizers#1 diakses tarikh 6 Mac, 2018

Top 4 Pelembap untuk Kulit Kering - http://abcnews.go.com/Health/SkinCare/top-moisturizers-dry-skin/story?id=18629073 accessed date 6 Mac, 2018

10 Pelembap untuk Kulit Kering: Tips dan Ingredi untuk Diperhatikan - https://www.healthline.com/health/moisturizer-for-dry-skin diakses tarikh 6 Mac, 2018