Utama Penyakit kulit 5 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Apabila Kanak-kanak Memiliki Pai Ayam
5 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Apabila Kanak-kanak Memiliki Pai Ayam

5 Perkara Yang Harus Anda Lakukan Apabila Kanak-kanak Memiliki Pai Ayam

Anonim

Chickenpox adalah penyakit yang lebih sering dialami pada kanak-kanak. Penyakit ini disebabkan kerana tubuh kanak-kanak dijangkiti virus varicella zoster. Walaupun tidak ada ubat tertentu untuk menyembuhkan cacar air, rawatan sengit dapat membantu melegakan gejala cacar. Itulah sebabnya, jika anak anda mempunyai cacar air, anda tidak panik. Semak petua ini untuk menjaga kanak-kanak yang mempunyai cacar air di bawah

Image

1. Berikan ubat demam serta ubat penahan sakit

Selain menimbulkan benjolan yang dipenuhi bendalir, cacar air pada umumnya juga menyebabkan gejala demam dan kesakitan yang tinggi di seluruh tubuh. Nah, untuk melegakan keadaan ini, anda boleh mengambil ubat acetaminophen (paracetamol) atau antihistamin.

Parasetamol selamat untuk kebanyakan orang makan, termasuk wanita hamil dan kanak-kanak berumur lebih dari dua bulan. Ubat ini juga boleh didapati dalam bentuk sirap yang boleh digunakan untuk bayi dan anak-anak anda di bawah umur dua tahun. Walau bagaimanapun, sebelum memberikan ubat ini kepada kanak-kanak, anda perlu terlebih dahulu berunding dengan doktor untuk menentukan dos yang tepat mengikut keperluan anak anda.

Jangan berikan ibuprofen kepada anak apabila dia sakit dengan cacar air kerana dikhuatiri boleh menyebabkan risiko kesan sampingan yang teruk terhadap jangkitan langkah. Juga, jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak di bawah umur 16 tahun. Sebabnya, ubat ini boleh menyebabkan komplikasi serius yang dipanggil sindrom Reye.

2. Bagaimana untuk mencegah gatal-gatal dan menggaru

Gatal-gatal yang muncul pada kulit apabila cacar sememangnya tidak boleh ditanggung. Bagi kanak-kanak, ini adalah satu pengalaman pahit. Sebabnya, kanak-kanak merasa sukar untuk mengawal diri mereka supaya tidak menggaru bintik-bintik kecil pada kulit mereka. Titik nyamuk ayam akan menyebabkan jangkitan kulit dan parut yang terbentuk selepas bintik-bintik telah sembuh.

Oleh itu, untuk mencegah jangkitan bakteria, terdapat beberapa perkara yang anda boleh suka:

 • Potong kuku anak anda.
 • Jangan biarkan anak anda menggaru dan pilih nodul cacar, terutama di muka.
 • Bagi bayi yang tidak dapat mengawal diri, anda harus memakai sarung tangan bayi.
 • Pakai baju longgar dan lembut supaya kulit anak dapat bernafas dan tidak mudah tercalar.
 • Gunakan losyen calamine, krim pelembab, gel penyejuk, atau ubat antihistamin yang dipanggil chlorpheniramine untuk membantu mengurangkan rasa gatal dan menenangkan kulit.
 • Mandi dengan air hangat yang hangat atau air sejuk. Untuk melindungi nodul cacar dari pecah, jangan gosokkan dengan tuala apabila mengeringkan badan. Biarkan badan dengan perlahan sehingga air menyerap kering.

3. Perhatikan pengambilan makanan

Gumpalan cacar air pada kanak-kanak juga boleh didapati di dalam mulut dan tekak. Panas dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh ruam merah juga akan menyebabkan kanak-kanak menjadi sukar untuk dimakan. Walaupun demikian, pastikan anda memenuhi keperluan cecair anak anda dengan meminum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Jika anda mempunyai bayi yang masih menyusu secara aktif, teruskan memberi susu biasa.

Air lebih baik daripada minuman manis, sengih, atau berasid. Mengambil kiub ais juga boleh digunakan untuk menenangkan mulut dan tekak kanak-kanak yang sakit dengan cacar air.

Elakkan memberikan makanan kanak-kanak yang mempunyai rasa yang kuat, asin, masam, atau pedas kerana ia boleh membuat mulut menyakitkan. Makanan ringan, licin dan sejuk (seperti sup, ais krim bebas lemak, puding, jeli, kentang tumbuk dan bubur) boleh menjadi pilihan terbaik untuk kanak-kanak cacar.

4. Jangan biarkan anak tersebut keluar rumah sehingga sembuh

Ingat, cacar adalah jangkitan yang boleh ditularkan dengan cepat. Sekarang, untuk mengelakkan penghantaran, berehatkan anak anda di rumah selama sekurang-kurangnya seminggu atau sehingga bintik-bintik cacar kering dan kering. Ini dilakukan supaya kanak-kanak tidak menghantar cacar kepada rakan-rakan mereka di sekolah atau dalam persekitaran permainan.

5. Mencegah penghantaran di rumah

Jadi cacar yang dialami oleh anak anda tidak disebarkan kepada ahli keluarga di rumah - terutama mereka yang belum mempunyai cacar, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penularan, iaitu:

 • Sentiasa gunakan topeng apabila berinteraksi dengan kanak-kanak.
 • Basuh tangan anda dengan teliti, terutamanya selepas bersentuhan dengan kanak-kanak.
 • Buat sementara waktu tidak berkongsi barangan peribadi (tuala, pakaian, atau sikat) dan berkongsi bilik dengan kanak-kanak yang mempunyai cacar air.
 • Pakaian atau helai kanak-kanak berasingan apabila dibasuh.
 • Segera tanggalkan objek atau permukaan yang bersentuhan langsung dengan kanak-kanak menggunakan penyelesaian antiseptik.

Juga Baca:

 • Jika Anda Telah Menjadi Ayam Pox, Anda Adakah Berisiko Dari Kayap di Masa Depan
 • Pai Ayam di Dewasa dan Kanak-kanak: Mana Lebih Berbahaya?
 • Mengenali Ciri-ciri Impetigo, Apabila Kulit Bayi Tiba-tiba Menyerupai Pokok Ayam

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Cacar ayam - http://kidshealth.org/en/parents/chicken-pox.html yang diakses pada 10 November 2017

Memahami Rawatan Pernafasan Ayam - https://www.webmd.com/children/understanding-chickenpox-treatment yang diakses pada 10 November 2017

Cara Merawat, Mencegah dan Menentukan Gejala Ayam Pox - https://www.verywell.com/chicken-pox-a-preventable-childhood-illness-2633347 diakses pada 10 November 2017

Apabila Bayi Dapatkan Ayam Ayam - http://www.parents.com/health/vaccines/chicken-pox/when-babies-get-the-chicken-pox/ diakses pada 10 November 2017