Utama Penyakit kulit Bagaimana Anda Tidak Terinfeksi dari Ahli Keluarga dengan Pai Ayam?
Bagaimana Anda Tidak Terinfeksi dari Ahli Keluarga dengan Pai Ayam?

Bagaimana Anda Tidak Terinfeksi dari Ahli Keluarga dengan Pai Ayam?

Anonim

Chickenpox adalah penyakit berjangkit yang boleh tersebar dengan mudah dan cepat. Walaupun cacar air secara amnya menyerang lebih banyak kanak-kanak di bawah umur 10 tahun, mungkin juga orang dewasa mendapat cacar air. Sekarang, supaya anda tidak melakukan kontrak atau menghantar cacar air, anda mesti tahu bagaimana untuk mencegah penyakit ini. Jadi, bagaimana anda mengelakkan cacar air apabila orang di sekeliling anda mengalami cacar air? Semak petua di bawah.

Image

Fahami dulu, apakah cacar ayam?

Cacar air, atau dalam bahasa perubatan yang dipanggil varicella adalah penyakit yang disebabkan oleh virus varicella zoster . Penyakit ini akan menyebabkan lebam yang terisi bendalir yang gatal dan biasanya tersebar ke seluruh badan.

Cacar adalah penyakit berjangkit yang boleh menyebar melalui udara apabila seseorang yang dijangkiti batuk atau bersin. Kadangkala, cacar juga boleh disebarkan dari cecair cacar itu sendiri. Itulah sebabnya, orang yang terkena cacar mesti terpencil sehingga sembuh supaya tidak menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Penyakit ini juga merupakan penyakit biasa yang boleh berlaku di semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai sistem imun yang lemah lebih berisiko, seperti bayi, ibu hamil, dan orang tua. Penyakit ini juga boleh memberi kesan kepada orang dewasa dan umumnya gejala yang kelihatan lebih teruk daripada kanak-kanak.

Cegah cacar air

Cara paling berkesan untuk mengelakkan cacar air adalah melalui imunisasi. Pakar CDC menyatakan bahawa imunisasi cacar air sangat aman dan efektif dalam memberikan perlindungan lengkap dari virus yang menyebabkan cacar air. Sekitar 90 peratus orang yang mendapat vaksin tidak akan mendapat cacar air. Walau bagaimanapun, jika ternyata imunisasi tidak memberikan perlindungan lengkap, maka sekurang-kurangnya vaksin cacar dapat mengurangkan gejala atau keterukan cacar.

Imunisasi cacar cenderung disyorkan untuk semua kanak-kanak di bawah umur 13 tahun yang tidak pernah mendapat cacar. Sebagai tambahan kepada kanak-kanak, vaksin cacar juga disyorkan untuk orang dewasa yang tidak pernah mempunyai vaksin cacar atau yang tidak pernah mempunyai cacar. Sekiranya anda mempunyai cacar, anda tidak memerlukan imunisasi cacar.

Kanak-kanak dan orang dewasa akan diberikan dua dos imunisasi berasingan. Bagi kanak-kanak, dos pertama diberikan apabila anak berusia sekitar 12 hingga 18 bulan. Dos kedua diberikan apabila anak berusia 4 hingga 6 tahun.

Bagi orang dewasa, dos kedua boleh diberikan dalam masa 4 hingga 8 minggu selepas dos pertama diberikan.

Di Indonesia, imunisasi cacar tidak termasuk dalam senarai imunisasi wajib untuk anak-anak. Walaupun demikian, anda masih digalakkan untuk mengimun cacar air untuk mengelakkan penghantaran atau menghantar penyakit. Vaksin cacar biasanya digabungkan dengan vaksin untuk penyakit lain, seperti imunisasi MMRV. Vaksin MMRV dilakukan untuk mencegah campak, bedak, alahan pernafasan, dan cacar.

Mencegah penghantaran jika orang terdekat mendapat cacar

Penghantaran puak ayam sangat mudah dan cepat. Kini, sebagai tambahan kepada imunisasi, terdapat pelbagai perkara lain yang dapat dilakukan sebagai cara untuk mencegah cacar air. Jika ada satu keluarga di rumah yang terkena cacar, anda boleh mencegah penghantaran dengan:

 • Sentiasa memakai topeng apabila berinteraksi dengan ahli keluarga terkena cacar.
 • Mencuci tangan yang rajin, terutamanya selepas bersentuhan dengan orang yang cacar.
 • Buat sementara waktu tidak berkongsi barangan peribadi (tuala, pakaian, atau sikat) dan kongsi bilik dengan seseorang yang cacar.
 • Pisahkan pakaian atau helai orang yang mendapat cacar semasa mencuci.
 • Segera tanggalkan objek atau permukaan yang bersentuhan langsung dengan orang yang cacar menggunakan penyelesaian antiseptik.

Juga Baca:

 • Jika Anda Telah Menjadi Ayam Pox, Anda Adakah Berisiko Dari Kayap di Masa Depan
 • Bolehkah saya Mengambil Pancuran Semasa Mendapatkan Pok Ayam?
 • 9 Bahan Semulajadi untuk Mengeluarkan Paras Cacar

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Kesihatan PubMed. (2017). Bagaimana anda boleh mengelakkan cacar air? [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072806/ [Diakses pada 8 Nov. 2017] diakses pada 8 November 2017

Memahami Chickenpox - Pencegahan - https://www.webmd.com/children/vaccines/understanding-chickenpox-prevention yang diakses pada 8 November 2017

Pencegahan dan Rawatan Cacar Air - https://www.cdc.gov/chickenpox/about/prevention-treatment.html diakses pada 2017