Utama Penyakit kulit Ikuti Aturan ABCDE! Cara Mudah Mengesan Kanser Kulit Melanoma
Ikuti Aturan ABCDE! Cara Mudah Mengesan Kanser Kulit Melanoma

Ikuti Aturan ABCDE! Cara Mudah Mengesan Kanser Kulit Melanoma

Anonim

Mole adalah keadaan kulit biasa yang sering muncul di kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, beberapa kes tahi lalat boleh berubah menjadi kanser melanoma. Nah, supaya anda tidak keliru tentang membezakan tahi lalat biasa dan perlu berhati-hati, anda boleh mengesan gejala kanser kulit melanoma dengan peraturan ABCDE. Bagaimana anda melakukannya? Lihat penjelasan berikut.

Image

Kenali simptom kanser kulit melanoma dengan peraturan ABCDE

Melanoma adalah salah satu jenis kanser kulit yang paling dahsyat di dunia. Menurut Yayasan Kanser Kulit, jumlah kes baru melanoma meningkat sebanyak 53 peratus dari 2008 hingga 2018.

Malah, kadar kejayaan rawatan kanser kulit melanoma boleh mencapai 99 peratus jika kanser dapat dikesan lebih awal. Walau bagaimanapun, jika melanoma telah merebak ke nodus limfa, maka kadar penyembuhan hanya 63 peratus yang tinggal.

Itulah sebabnya, kanser kulit melanoma perlu dikesan awal supaya ia dapat sembuh sepenuhnya. Satu cara yang boleh anda lakukan adalah mengesan tahi lalat dengan gejala kanser melanoma yang disyaki menggunakan kaedah ABCDE.

Untuk butiran lanjut, mari kulitkan satu demi satu.

A: Asimetri (asimetri)

Image

Mol biasa biasanya bersifat simetri. Iaitu, jika anda melukis garis di tengah tahi lalat, maka kedua-dua belah pihak akan kelihatan sama.

Walau bagaimanapun, jika anda mendapati tahi lalat yang tidak teratur dan cenderung menyebar, maka ini mungkin tanda melanoma.

B: Sempadan

Image

Salah satu gejala kanser kulit melanoma yang anda dapat lihat adalah dari bentuk pinggir tahi lalat. Mol biasa biasanya bulat dengan tepi yang kelihatan rata, jelas, dan teratur.

Walaupun tahi lalat yang tidak normal, cenderung mempunyai sempadan atau tepi tidak rata, mempunyai lengkung, atau tepi bergerigi. Jika anda mendapati gejala-gejala ini, segera dapatkan nasihat doktor.

C: Warna

Image

Tanda-tanda kanser kulit melanoma mudah dilihat dari warna. Mol hidung biasanya berwarna coklat, hitam atau kelabu.

Sementara itu, tahi lalat yang tidak normal mempunyai warna yang berbeza. Warna boleh berubah menjadi hitam, kelabu, putih, merah atau bahkan berdarah. Warna juga kelihatan menyebar ke warna yang lebih muda, seperti ketika melukis dengan cat air.

D: Diameter

Image

Mol berkembang pesat boleh disyaki sebagai gejala melanoma. Biasanya, tanda-tanda kanser melanoma dapat dilihat dari diameter tahi lalat yang lebih besar dari ukuran kacang atau sekitar enam milimeter. Walau bagaimanapun, terdapat juga kes melanoma dengan diameter yang cenderung kecil.

E: Evolusi (perubahan)

Bagi anda berusia 30 tahun ke atas dan mengalami pertumbuhan tahi lalat baru, anda perlu berjaga-jaga. Kerana usia umumnya tidak mengalami pertumbuhan tahi lalat baru.

Oleh itu, ketahui jika anda mendapati mana-mana tahi lalat baru yang tidak normal. Terutamanya jika disertai oleh gatal-gatal, sensasi terbakar, dan warna yang tidak normal, segera dapatkan nasihat doktor untuk mengesahkan diagnosis.

Petua untuk memeriksa tahi lalat untuk mengesan gejala melanoma

Untuk menjadikannya lebih mudah apabila mengesan gejala melanoma, gunakan cermin supaya anda lebih mudah memberi perhatian kepada tahi lalat di seluruh badan. Jika anda menggunakan cermin kecil, jangan teragak-agak untuk meminta bantuan daripada ahli keluarga untuk membantu anda.

Pertama, mulakan dari kepala dan perlahan-lahan turun. Perhatikan semua bahagian badan anda, termasuk muka dan bahagian depan badan, kulit kepala, belakang, jari dan kuku jari kaki.

Jangan terlepas lipatan badan seperti pangkal paha, belakang paha, tapak kaki, lutut, antara jari dan jari kaki. Kerana, gejala kanser melanoma yang paling umum muncul di belakang, kaki, tangan dan muka.

Dengan cara ini, anda dapat dengan mudah melihat keadaan tahi lalat anda ketika melakukan aturan ABCDE. Sekiranya anda mendapati apa-apa perubahan yang mencurigakan dalam tahi lalat dari segi warna, bentuk, dan saiz, maka segera dapatkan nasihat doktor untuk mencegah perkembangan selanjutnya.

Juga Baca:

  • Membezakan 5 Jenis Kanser Kulit Berdasarkan Ciri-ciri Khas
  • Melindungi Diri Anda dari Kanser Kulit Dengan Makeup Mineral
  • 4 Tanda-tanda Kanker Melanoma Molek Anda Perlu Berhati-hati

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Melanoma: Cara Mengenalpasti Tempat yang Mungkin Tanda-tanda Kanker Kulit. https://www.medicaldaily.com/melanoma-how-identify-spots-are-possible-signs-skin-cancer-423990

Apakah Gejala-gejala Kanser Kulit? https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/symptoms.htm. Diakses pada 7/16/2018.

Apa yang perlu dicari: ABCDEs of Melanoma. https://www.aad.org/public/spot-skin-cancer/learn-about-skin-cancer/detect/what-to-look-for. Diakses pada 7/16/2018.

Simpan Kulit Anda. https://preventcancer.org/programs/save-your-skin/. Diakses pada 7/16/2018.

Pemeriksaan Kanser Moles dan Kulit. https://www.webmd.com/melanoma-skin-cancer/screening-moles-cancer#2. Diakses pada 7/16/2018.