Utama Maklumat kesihatan Mengapa Lada Hot Lebih Pedas Daripada Chili Merah Biasa?
Mengapa Lada Hot Lebih Pedas Daripada Chili Merah Biasa?

Mengapa Lada Hot Lebih Pedas Daripada Chili Merah Biasa?

Anonim

Bagi mereka yang suka makanan pedas, ia tidak lengkap jika anda makan atau snek pada makanan goreng tanpa disertai dengan cabai cabai. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu mengapa rasa lada ayam boleh banyak kali lebih pedas daripada cabai merah yang biasa?

Image

Lada Cayenne adalah lebih pedas daripada cabai biasa

Chili mempunyai banyak jenis dengan tahap kepakaran yang berlainan. Rasa pedas lada cayenne dihasilkan daripada bahan kimia yang dipanggil capsaicin. Lebih banyak capsaicin, cabai akan rasa lebih pedas.

Untuk mengukur tahap kepura-puraan atau kandungan capsaicin dalam cabai pastinya tidak terasa langsung dengan lidah. Kerana, ada cara khas yang lebih selamat dan lebih tepat, iaitu dengan menggunakan Scoville Scale (SHU).

Di Indonesia, cayenne dianggap sebagai salah satu jenis cabai yang paling hangat. Memetik dari laman Tempo, cabai cabai mempunyai skor 100 ribu ketika diukur menggunakan Scoville Scale. Sementara cabai merah besar hanya sekitar 30, 000 - 50, 000 SHU.

Rekod cili paling pedas dalam versi dunia Guinness World Records yang dipegang oleh Carolina Reaper yang mempunyai tahap kepuasan 15-31 kali lada cayenne.

Apa yang berlaku kepada tubuh selepas makan lada cayenne

Capsaicin telah lama diketahui berpotensi mengurangkan kesakitan dan meningkatkan daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan. Terdapat juga banyak kajian yang melaporkan kesan capsaicin untuk menggalakkan metabolisme badan bekerja sehingga 5% lebih cepat untuk membakar lebih banyak lemak. Kesan pembakaran kalori bahkan diketahui terus bekerja sehingga 20 minit selepas anda selesai makan.

Selain itu, capsaicin juga dipercayai berkesan dalam mengurangkan tahap kolesterol LDL yang buruk sementara pada masa yang sama meningkatkan kadar kolesterol HDL yang baik di dalam badan. Masih keraguan manfaat berpotensi makan makanan pedas?

Sebaliknya, walaupun ia bermanfaat, capsaicin juga berisiko menyebabkan kesan sampingan yang menjengkelkan. Memakan lada cili boleh membuat kebanyakan orang mengalami sakit perut atau pedih ulu hati, mulut panas dan tekak seperti pembakaran, hidung berlarut, berpeluh deras, hingga titik air mata. Ini kerana capsaicin boleh memicu kerengsaan sel dalam membran mulut, perut, tekak dan mata apabila kebanyakannya digunakan.

Kenapa capsaicin boleh menyebabkan pelbagai reaksi?

Capsaicin adalah sebatian stimulan. Pelbagai "gejala" fizikal yang muncul selepas kita makan pedas timbul kerana capsaicin berfungsi untuk merangsang saraf untuk meningkatkan suhu badan teras. Apabila anda makan lada ayam, sistem saraf pusat di dalam otak bertindak balas dengan mengembangkan saluran darah di pelbagai bahagian badan.

Inilah yang mencetuskan kulit untuk memerah dan berpeluh apabila kita "membosankan". Ia juga merupakan peleburan saluran darah yang juga mencetuskan peningkatan penghasilan air liur di dalam mulut dan hidung di hidung.

Dalam kes-kes "kesakitan" yang teruk, anda juga mungkin menjadi pekak sementara kerana air liur yang berlebihan boleh menyebabkan penyumbatan lendir dalam tiub eustachian, yang merupakan saluran yang menghubungkan kerongkong terus ke telinga.

Sebaliknya, capsaicin adalah sebatian asing untuk badan. Oleh itu, pelbagai tindak balas "pedas" yang anda alami sebenarnya juga pada masa yang sama menjadi sistem pertahanan bawah sedar badan untuk melawan dan membaiki kesan-kesan berbahaya terhadap keracunan capsaicin.

Sistem imun badan anda mengesan bahawa pengambilan capsaicin anda dari makanan pedas anda berada di luar batas toleransi sehingga harus ditentang.

Cara yang berkesan untuk menangani keperitan

Kandungan capsaicin dalam cabe cayenne memang berkesan dalam meningkatkan selera makan anda. Tidak hairanlah ini membuatkan banyak orang makan makanan pedas dengan tidak peduli tanpa sensasi yang timbul selepas itu.

Nah, jika anda adalah salah satu daripada orang-orang yang suka pedas tetapi keliru tentang bagaimana untuk melegakan kesunyian selepas itu, petua dan kiat yang betul di bawah mungkin membantu:

1. Minum susu

Susu adalah salah satu penyingkiran makanan pedas yang kuat. Menurut American Chemical Society, protein kasein yang terkandung dalam susu boleh membantu menggantikan sebatian capsaicin yang melekat pada saraf lidah anda.

Anda juga boleh memakan makanan yang berasal dari produk susu, seperti keju, yogurt, atau kefir untuk melegakan rasa keperitan dan pembakaran yang muncul di mulut anda.

2. Mengunyah makanan lain

Apabila anda pedas, segera mengunyah makanan lain dengan tekstur yang agak sukar seperti keropok, kerepek, kue, atau nasi yang terkepang. Makan makanan lain apabila anda pedas bertujuan untuk memberikan isyarat yang berbeza supaya reseptor di mulut tidak menyerap sebatian capsaicin dengan cepat.

Anda juga boleh makan makanan berkanji, seperti roti untuk melegakan kepuasan.

3. Makan makanan manis

Makan makanan manis juga boleh menjadi cara yang hebat untuk mengatasi keperitan yang anda alami. Walau bagaimanapun, jangan hanya makan makanan manis. Elakkan memakan makanan yang mengandungi pemanis tambahan. Ia akan menjadi baik, makan makanan manis semulajadi dari madu.

Juga Baca:

  • Diet Dengan Cabai, Adakah Ia Sebenarnya Berkesan untuk Kurangkan Berat?
  • Petua untuk Mengekalkan Kesihatan Jika Anda Kekasih Makanan Pedas
  • 6 Manfaat Kesihatan Mengejutkan Di Bawah Jalapeno Chili Pedas

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 12 Februari, 2019 | Edited Terakhir: 12 Februari 2019

Sumber

Chili ini adalah 10 Kali Lagi Pedas daripada Rawit - https://dunia.tempo.co/read/238298/cabai-ini-10-kali-lipat-lebih-pedas-dari-rawit diakses pada 18 Januari 2019

Kalimantan Selatan Membangun Chili 17 Kali Lagi Pedas daripada Rawit - https://www.cnnindonesia.com/gaya-life/20170111152731-262-185612/alsal- develop-cabai-17-kali-las-dari-rawit diakses pada 18 Januari 2019

Cili Mata Burung - https://www.telegraph.co.uk/gardening/grow-to-eat/hot-stuff-top-10-chillies-in-order-of-heat/birds-eye-chilli/ diakses pada 18 Januari 2019

Jangan Merasakan Pembakaran: 5 Pemulihan Terbaik Untuk Meningkatkan Lidah Anda Selepas Memakan Makanan Pedas. - http://www.medicaldaily.com/dont-feel-burn-5-best-remedies-cool-your-tongue-after-eating-spicy-food-279930. diakses pada 18 Januari 2019

Boleh Makan Lada Paling Hangat Dunia Membunuh Anda? Bagaimana Makanan Pedas Mempengaruhi Tubuh http://www.medicaldaily.com/can-eating-worlds-hottest-pepper-kill-you-how-spicy-foods-affect-body-330042 diakses pada 18 Januari 2019