Utama Penyakit kulit 7 Cara Berkesan untuk Menangani Ekzema dalam Tangan yang menggangu
7 Cara Berkesan untuk Menangani Ekzema dalam Tangan yang menggangu

7 Cara Berkesan untuk Menangani Ekzema dalam Tangan yang menggangu

Anonim

Gejala ekzema mudah berulang apabila cuaca panas. Kerana tangan dan kaki adalah dua bahagian tubuh yang paling terdedah kepada cahaya matahari, tidak menghairankan gejala sering muncul di sana. Pengulangan ekzema di tangan sangat gatal sehingga boleh mengganggu aktiviti. Oleh itu, adakah terdapat cara yang berkesan untuk menangani ekzema di tangan? Semak ulasan berikut.

Image

Apakah tanda-tanda ekzema di tangan?

Ekzema atau keradangan kulit di tangan boleh muncul dengan gejala yang berbeza, seperti ruam gatal dengan tompok merah atau coklat, kulit menebal, kulit retak, atau skala. Malah, ekzema di tangan juga boleh menjadi benjolan kecil yang dipenuhi dengan bendalir yang apabila patah menyebabkan kulit menjadi kering.

Ramai orang merujuk kepada ekzema di tangan sebagai "mencuci tangan". Sebabnya, ruam ini sering muncul di tangan orang yang digunakan untuk membasuh pinggan menggunakan sabun pinggan mangkuk. Tetapi di dunia perubatan, eksim dengan faktor-faktor risiko ini lebih dikenali sebagai dermatitis kontak.

Apa yang perlu dilakukan untuk melegakan gejala ekzema di tangan

Jika anda mengalami masalah ekzema di tangan, berjumpa dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang betul. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan di rumah untuk melegakan gejala sementara:

1. Elakkan ekzema mencetuskan dengan serta-merta

Image

Menurut Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Kebangsaan (NIAID), ekzema di tangan boleh menjadi lebih teruk jika terdedah kepada pencetus ekzema, seperti acuan, haiwan kesayangan, udara sejuk dan kering, kain kasar seperti bulu, dan deodorizers.

Sekiranya ekzema di tangan anda menjadi lebih teruk selepas kulit anda terdedah kepada salah satu daripada objek ini, maka segera elakkan pencetusnya.

2. Jangan basuh tangan anda atau mandi dengan menggunakan air panas

Image

Panas atau suhu panas menjadikan kulit lebih kering kerana air dan bahan kimia dari sabun akan menumpahkan sebum (minyak semula jadi kulit). Kulit kering menyebabkan gejala ekzema berulang dan akhirnya menjadi jengkel.

Selagi eksim masih di tangan, basuh tangan anda dan mandi dengan air sejuk. Jangan juga membersihkan kulit yang ekzema. Basuh tangan anda selama 20 saat, tetapi pastikan ia bersih dan jangan tinggalkan sabun sabun. Sedangkan untuk masa mandi yang sesuai mengikut pakar adalah lima minit, yang hanya termasuk mencuci tubuh dan sabun (sekitar 10 menit jika ia termasuk mencuci). Jika anda ingin mencuci tangan anda atau mandi dengan air suam, sebaiknya suam-suam kuku.

3. Gunakan sabun lembut

Image

Apabila masih berurusan dengan eksim di tangan, gunakan sabun neutral jika anda ingin mencuci tangan anda atau mandi. Iaitu, sabun tidak mengandungi wangian, pewarna, alkohol, malah agen antibakteria seperti trichlosan. Jika perlu, gunakan sabun hypoallergenic yang lebih selamat dan lebih lembut untuk kulit.

4. Jangan sapukan tangan apabila mengeringkannya

Image

Apabila mandi atau mencuci tangan anda, jangan gosok kulit anda terlalu keras. Begitu juga apabila pengeringan. Menggosok tangan terlalu keras sebenarnya boleh menjadikan kulit tangan menjadi trauma dan jengkel sehingga ekzema menjadi lebih mudah untuk berulang pada bila-bila masa.

Sapukan kulit basah dengan perlahan dengan tuala sehingga ia benar-benar kering, jangan gosokkannya. Ingat, gunakan tuala lembut dan bersih untuk mengelakkan memindahkan bakteria ke tangan anda.

5. Gunakan dadah krim

Selepas mandi atau mencuci tangan, segera gunakan ubat krim yang telah ditetapkan oleh doktor anda semasa tangan anda masih basah.

Obat-obatan kortikosteroid dalam bentuk salap atau krim sering diresepkan oleh doktor untuk membantu mengurangkan gatal-gatal dan keradangan kulit akibat ekzema. Dos jenis ubat ekzema ini umumnya disesuaikan dengan keparahan gejala. Contohnya, jika ekzema menyebabkan kulit anda menebal dan bersisik, doktor anda mungkin menetapkan dos yang lebih tinggi.

Sebagai tambahan kepada kortikosteroid, doktor juga biasa merawat salep NSAID seperti crisaborole (Eucrisa), yang digunakan dua kali sehari untuk merawat keradangan kulit akibat ekzema ringan hingga sederhana.

6. Gunakan pelembap kerap

Image

Selepas mengeringkan tangan anda, jangan lupa untuk segera menggunakan pelembap kulit selepas keadaan keadaan masih lembap. Anda dinasihatkan untuk menggunakan pelembap sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari, jika mungkin sesering mungkin selepas setiap pancuran, basuh tangan, dan sebelum tidur.

Pilih krim pelembap yang mempunyai tekstur tebal kerana ia dapat memberikan lebih banyak kelembapan untuk kulit tangan yang cenderung kering, terutamanya apabila terdedah kepada eksim. Pelembap mesti bebas daripada alkohol, aroma, pewarna, minyak wangi atau bahan kimia lain. Pelembap yang mengandungi emolien atau salap seperti jeli petroleum boleh digunakan.

Jangan lupa memohon pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 untuk melindungi tangan anda daripada sinaran matahari yang boleh menyebabkan gejala ekzema menjadi semakin teruk. Perlukan semula setiap dua jam atau apabila anda mempunyai aktiviti fizikal yang membuat anda berpeluh.

Untuk mengelakkan daripada melupakan penggunaan kedua-dua krim ini, cubalah menyimpan bekas pelembap dan pelindung matahari berhampiran sabun tangan anda.

7. Pakai sarung tangan getah apabila membasuh pinggan

Image

Chynthia Bailey, MD dari Lembaga Dermatologi Amerika mendedahkan kepada Diri bahawa penggunaan sarung tangan getah melindungi kulit daripada tangan yang terdedah daripada perengsa dan bahan kimia dalam sabun supaya ia membantu menghalang eksim di tangan anda daripada membesar.

Di samping itu, penggunaan sarung tangan getah juga boleh melindungi tangan anda dari percikan air panas. Air panas boleh mengikis minyak semula jadi kulit yang menjadikannya kering dan menyebabkan ekzema berulang.

Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan Antara Ekzema Basah dan Ekzema Kering?
  • 5 Pilihan Dadah untuk Merawat Kulit Gatal Ekzema
  • 4 Bahan Asli untuk Mengubati Gatal Ekzema

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

8 Cara Menangani Ekzema Tangan Yang Menggali. https://www.self.com/story/hand-eczema-treatment. Diakses pada 7/6/2018.

Apa yang Harus Dilakukan Jika Anda Mempunyai Ekzema pada Tangan Anda. http://www.health.com/eczema/eczema-on-hands. Diakses pada 7/6/2018.

Ekzema: Penjagaan Tangan dan Kaki Anda. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/treatment-16/eczema-hands-feet. Diakses pada 7/6/2018.