Utama Penyakit kulit Ketahui Angiosarkoma, jenis kanker yang paling sering menyerang kulit kepala dan leher
Ketahui Angiosarkoma, jenis kanker yang paling sering menyerang kulit kepala dan leher

Ketahui Angiosarkoma, jenis kanker yang paling sering menyerang kulit kepala dan leher

Anonim

Kanser adalah penyakit yang berlaku apabila sel-sel tisu biasa tumbuh dengan cepat dan tidak terkawal. Dari banyak jenis kanser, anda mungkin lebih kurang telah mendengar gejala kanser payudara, kanser serviks, atau kanser otak. Bagaimanapun, adakah anda pernah mendengar jenis kanser angiosarcoma ini? Jika tidak, mari kita ketahui maklumat lengkap berikut.

Image

Apakah angiosarcoma?

Image

Angiosarkoma adalah sejenis kanser yang jarang berlaku di dalam lapisan saluran darah dan saluran limfa. Malah, botol limfa memainkan peranan untuk mengumpul bakteria, virus, atau bahan buangan yang lain untuk dikeluarkan dari badan. Dengan kata lain, kapal limfa ini penting untuk mengekalkan sistem imun badan anda.

Apabila kapal limfa terjejas oleh kanser, tubuh pasti sukar atau bahkan tidak dapat membilas bakteria dan virus dari badan. Akibatnya, sistem imun anda terus menurun dari masa ke masa.

Malah, kanser boleh muncul di mana-mana bahagian badan, serta angiosarcoma. Walau bagaimanapun, jenis kanser ini sering berlaku pada kulit kepala dan leher.

Oleh kerana sel-sel kanser terbentuk di dalam lapisan saluran darah, ia tidak menolak kemungkinan organ-organ lain akan terjejas oleh angiosarcoma. Dalam kes yang jarang berlaku, sel-sel kanser angiosarcoma boleh tumbuh dan berkembang di payudara, hati, dan jantung. Angiosarkoma yang berlaku di dalam hati biasanya akan mencetuskan kanser jantung.

Apakah punca angiosarcoma?

Image

Sehingga kini, punca angiosarcoma masih tidak jelas. Pakar mengesyaki bahawa keadaan ini bermula dengan perubahan dalam struktur (mutasi) gen yang berlaku di lapisan saluran darah dan limfa.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami angiosarcoma, termasuk:

 • Terapi radiasi . Melaporkan dari pusat penyelidikan kesihatan Mayo Clinic, angiosarcoma biasanya berlaku 5-10 tahun selepas terapi radiasi selesai.
 • Bengkak kerana kerosakan kepada limfa kapal (lymphedema) . Ini boleh disebabkan oleh beberapa perkara seperti pembedahan nodus limfa, jangkitan, atau keadaan lain.
 • Bahan kimia . Jenis angiosarcoma hati umumnya berlaku kerana pendedahan berterusan terhadap bahan kimia dalam badan, seperti vinil klorida dan arsenik.

Tanda dan gejala angiosarcoma

Image

Tanda-tanda dan gejala angiosarcoma berbeza-beza, bergantung kepada pertumbuhan sel-sel kanser. Jika angiosarcoma menyerang kulit leher dan kepala, ia akan menyebabkan gejala seperti berikut:

 • Kawasan kulit kelihatan ungu seperti lebam
 • Luka lebam semakin besar hari demi hari
 • Luka lebam boleh berdarah jika tercalar atau terbentur
 • Kulit sekitar lekuk luka

Sementara itu, angiosarcoma yang merebak ke organ-organ penting badan, seperti hati atau jantung, lebih sukar untuk diesan. Anda hanya boleh merasa sakit di bahagian-bahagian badan yang terjejas oleh kanser.

Sebagai contoh, jantung angiosarcoma membuatkan anda merasa sakit di dada. Walaupun angiosarcoma di hati menyebabkan sakit di perut kanan.

Bolehkah angiosarcoma dirawat?

Image

Seperti jenis kanser lain, angiosarcoma boleh dirawat dengan rawatan yang betul. Sekali lagi, rawatan kanser angiosarcoma bergantung kepada di mana kanser berasal.

Pelbagai rawatan kanser angiosarcoma yang boleh dilakukan termasuk:

1. Operasi

Pembedahan alias pembedahan sering kali menjadi pilihan pertama untuk merawat angiosarcoma. Prosedur ini bertujuan untuk mengeluarkan atau membuang sel-sel kanser dan beberapa tisu yang sihat di sekelilingnya.

Walau bagaimanapun, jika sel-sel kanser terlalu besar atau telah tersebar ke organ-organ badan lain, maka rawatan kanser lain diperlukan untuk mengatasinya.

2. Terapi radiasi

Apabila pembedahan tidak dapat dilakukan, pesakit angiosarcoma biasanya dinasihatkan menjalani terapi radiasi. Terapi sinaran menggunakan sinar-X atau sinaran bertenaga tinggi lain untuk membunuh atau mengeluarkan sisa-sisa sel kanser di dalam badan.

3. Kemoterapi

Kemoterapi adalah prosedur rawatan kanser yang menggunakan dadah atau bahan kimia untuk diminum atau disuntik ke dalam saluran darah pesakit. Rawatan kanser ini paling dipilih untuk membunuh atau menghentikan pertumbuhan sel kanser.

Juga Baca:

 • Tanda-tanda dan Gejala-gejala Rabdomiosarkoma, Kanker otot yang Selalu Mempengaruhi Kanak-kanak
 • Apa sarcoma rahim dan cara merawatnya
 • Kenali kanser jantung, kes yang jarang berlaku tetapi maut

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Angiosarcoma. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/angiosarcoma/symptoms-causes/syc-20350244. Diakses pada 11/1/2019.

Apakah Angiosarcoma? https://www.webmd.com/cancer/what-is-angiosarcoma#1. Diakses pada 11/1/2019.

Hidup Jangka Panjang Pesakit dengan Kulit Angiosarcoma dan Pelbagai Metastase Diubati Menggunakan Terapi Kombinasi: Laporan Kes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4356293/. Diakses pada 11/1/2019.