Utama Kesakitan kronik 3 Senaman ringan untuk Pesakit Nyeri Lutut
3 Senaman ringan untuk Pesakit Nyeri Lutut

3 Senaman ringan untuk Pesakit Nyeri Lutut

Anonim

Adakah anda ingat apabila anda sering jatuh seperti kanak-kanak, bahagian mana yang paling kerap mengalami kecederaan atau pendarahan? Sesungguhnya kebanyakan dari anda akan menjawab lutut anda. Dewasa juga sering mengalami sakit di lutut. Sakit yang berpengalaman tentu tidak berdarah seperti ketika anda masih kecil, tetapi biasanya akan merasakan sakit lutut. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti kecederaan atau yang lain.

Image

Lutut adalah bahagian yang paling cedera dari tubuh berbanding dengan bahagian badan yang lain, kerana pada hakikatnya, lutut akan mengalami beban ketika berat badan Anda berisiko. Menurut Willibald Nagler, ketua pemulihan perubatan di sebuah hospital di New York, latihan adalah rawatan terbaik bagi anda yang menderita sakit lutut. Tetapi, sudah tentu dengan teknik yang betul. Kemudian, senaman apa yang tepat untuk penderita sakit lutut? Semak ulasan berikut.

Bagaimanakah kesakitan lutut berlaku?

Kesakitan lutut sangat biasa dan biasanya hilang dengan sendirinya setelah faktor risiko atau punca sakit lutut anda ditemui dan dihentikan. Walaupun biasanya lebih kerap dialami oleh orang yang berumur tua, mungkin anda yang masih muda dapat mengalami sakit lutut.

Kesakitan lutut kebanyakan yang berlaku boleh dirawat sendiri di rumah, tetapi terdapat beberapa syarat yang memerlukan rawatan perubatan, seperti pembedahan atau yang boleh menyebabkan sakit yang berpanjangan, kerosakan sendi, dan juga kecacatan jika tidak dirawat secara khusus. Keadaan berikut boleh menyebabkan kesakitan lutut anda.

 • Kecederaan, contohnya kecederaan tulang rawan dan kerosakan kepada tendon atau ligamen.
 • Osteoarthritis adalah kerosakan kepada sendi termasuk sendi lutut.
 • Gout.
 • Tendonitis adalah keadaan yang dicirikan oleh keradangan tendon (tisu yang menghubungkan tulang dan otot). Keradangan berlaku apabila sistem imun badan bertindak balas terhadap kecederaan.
 • Pendarahan bersama.
 • Jangkitan, misalnya arthritis septik, adalah jangkitan di sendi yang disebabkan oleh bakteria, virus, jamur atau patogen parasit.

Enam perkara ini sering menyebabkan sakit lutut. Rujuk doktor anda jika sakit lutut terlalu kerap, kerana ini boleh mengganggu aktiviti anda.

Adakah latihan sesuai untuk orang yang sakit lutut?

Jangan bimbang tentang bersenam ketika mengalami sakit lutut. Jika doktor anda membenarkan anda, sudah tentu ini tidak menjadi masalah. Ia boleh menjadi senaman yang boleh membantu anda untuk mengembalikan sakit lutut. Sudah tentu jika dilakukan dengan senaman yang sesuai untuk orang yang sakit lutut. Dan jangan lupa untuk melakukannya perlahan-lahan dengan bahagian yang betul.

1. Berenang

Ikuti senaman aerobik di dalam air, seperti berenang, untuk membakar lebih banyak kalori. Menurut Dr. Andrew J. Cole dari Universiti Washington, air dapat meringankan badan anda sehingga 90% daripada jumlah berat badan anda, bergantung kepada berapa banyak badan anda tenggelam semasa latihan. Dengan mengurangkan beban badan anda di dalam air, ia akan mengurangkan beban yang disokong oleh sendi lutut anda.

2. Basikal statik

Berlatih menggunakan basikal statik. Duduk di atas basikal statik boleh membantu mengurangkan beban badan anda, manakala gerakan bulat pedal boleh mengurangkan risiko sakit di lutut anda. Meningkatkan keamatan latihan dengan menyesuaikan rintangan pada pedal atau dengan meningkatkan kelajuan anda. Untuk menjadi lebih selamat, gunakan basikal separa untuk membantu menyokong belakang anda, kerana jenis basikal ini mempunyai belakang yang sama dengan kerusi umum.

3. Berjalan

Juga Baca:

 • 4 Jenis Kecederaan Lutut yang Sering Berlaku
 • 6 Cara Mengatasi Sakit Otot Selepas Latihan
 • 5 Latihan Fizikal Anda Perlu Dilakukan Sebelum Mendaki Gunung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 4 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 4 Februari, 2019

Sumber

8 Latihan Lutut Membantu Mencegah Lebih Banyak Kecederaan. (nd). Diperoleh pada 25 Januari 2017, dari Web MD: http://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/injury-knee-pain-16/slideshow-knee-exercises

Boyce, L. (nd). Latihan Kaki untuk Lemah Lemah. Diperoleh pada 25 Januari 2017, dari Mucle and Fitness: http://www.muscleandfitness.com/workouts/legs-exercises/leg-training-weak-knees

Giblin, C. (2016, 14 September). Panduan untuk Kecederaan Lutut Biasa. Diperoleh pada 25 Januari 2017, dari Fitness Fitness: http://www.mensfitness.com/training/endurance/a-guide-to-common-knee-jams

Mueller, J. (nd). 4 Knee Stretches dan 7 Memperkukuhkan Latihan untuk Mengurangkan Kesakitan. Diperoleh pada 25 Januari 2017, dari Spark People: http://www.sparkpeople.com/resource/fitness_articles.asp?id=363

Stanten, M. (2015, 30 Julai). Latihan Terbaik Dan Terburuk Bagi Kekusuhan Bad. Diperoleh pada 25 Januari 2017, dari Pencegahan: http://www.prevention.com/fitness/exercises-knee-pain