Utama Maklumat kesihatan 5 Tips untuk Menjalankan Latihan untuk Pesakit Rheumatism
5 Tips untuk Menjalankan Latihan untuk Pesakit Rheumatism

5 Tips untuk Menjalankan Latihan untuk Pesakit Rheumatism

Anonim

Kesakitan di sendi disebabkan oleh sakit sendi boleh memburukkan lagi setiap kali anda bergerak, jadi anda mungkin memutuskan untuk terlepas berjalan. Walau bagaimanapun, dalam kenyataannya, Yayasan Arthritis menggalakkan penghidap arthritis untuk mempunyai pelan berjalan yang betul dan berpegang kepadanya kerana berjalan diketahui bermanfaat untuk sendi anda. Berikut adalah tip untuk berjalan untuk pesakit reumatik.

Image

Petua berjalan untuk penghidap arthritis

1. Pilih laluan yang lembut

Petua berjalan untuk penghidap arthritis terlebih dahulu adalah untuk mengelakkan berlari pada permukaan konkrit atau asfalt. Sarung kaki anda perlu menyentuh permukaan lembut seperti rumput, kotoran atau jalan setapak. Permukaan konkrit hampir 10 kali lebih keras dari asfalt, jadi menetapkan kaki anda di atasnya mungkin bukan idea yang baik. Kesan pada lutut atau sendi akan dengan mudah memperburuk kesakitan, sehingga merosakkan pagi anda pada hari Ahad yang indah.

2. regangkan

Peregangan sebagai pemanasan akan sangat membantu, baik untuk orang yang mempunyai arthritis dan mereka yang tidak. Peregangan membantu badan bersiap sedia untuk dijalankan dengan mengaktifkan dan memanas otot, dan aliran darah. Mengambil mandi panas sebelum berjalan juga bagus, terutamanya jika cuaca agak sejuk - anda tahu bagaimana sejuk dan air reumatik tidak sesuai antara satu sama lain.

3. Campurkan dengan latihan kekuatan

Menggabungkan rutin harian berjalan dengan latihan kekuatan di gym akan memberi manfaat kepada otot dan sendi anda. Kekuatan otot perlu dilatih untuk menyesuaikan diri dengan peningkatan intensiti berjalan. Sendi anda mungkin tidak dapat mengendalikan banyak sesi berjalan jika anda tidak dilatih untuk bersedia terlebih dahulu. Oleh itu, berselang-seli antara berlari dan gim tidak hanya menguatkan otot-otot teras tetapi juga mengurangkan kesakitan sendi anda dari semasa ke semasa.

4. Jangan paksa diri anda

Elakkan percubaan untuk mengekalkan kelajuan yang anda inginkan. Dengarkan badan anda, dan jika anda merasa tidak sihat, jangan paksa diri anda. Memaksa diri anda terlalu jauh hanya akan meletakkan diri anda berisiko pulih untuk masa yang lama. Ini juga akan meningkatkan risiko keradangan otot dan sendi.

Anda boleh menjalankan ujian kecil untuk melihat jika anda memaksa diri anda atau tidak. Jika anda boleh terus bercakap tanpa panting, maka anda harus lari. Jika anda terengah-engah dalam menulis ayat-ayat, itu bermakna anda kekurangan oksigen, jadi anda mungkin perlu melambatkan sedikit dan berehat.

5. Jangan berputus asa dengan cepat

Lakukan diri anda untuk berjalan walaupun sangat sukar. Akan ada masa apabila anda hanya mahu berhenti dan pulang dengan teksi. Walau bagaimanapun, pemberhentian hanya akan memburukkan keadaan. Buat jadual yang boleh anda ikuti, dan mungkin kawan-kawan untuk memastikan anda bermotivasi. Cuba patuhi program berjalan yang betul dan buat penambahbaikan jika perlu. Kesihatan sendi anda bergantung kepada cara anda menggunakan sendi anda, jadi senaman dengan bijak.

Juga Baca:

  • 5 Garis Panduan untuk Berjalan Kuat untuk Pesakit Arthritis (Bersama Sakit)
  • 4 Makanan Yang Boleh Memicu Bersama Bersama
  • 5 Tips Untuk Menjalankan Lebih Pantas dan Tidak Mudah Lelah

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Ogos, 2019 | Terakhir diedit: 1 Ogos, 2019

Sumber

"Berjalan dengan Arthritis: 13 Strategi Latihan"

http://www.runnersworld.com/ask-coach-jenny/running-with-arthritis-13-training-strategies

"Bagaimana Melalui Artritis"

http://www.livestrong.com/article/81551-run-arthritis/