Utama Penyakit kulit Garis Panduan Penjagaan Anak-Anak yang Campak
Garis Panduan Penjagaan Anak-Anak yang Campak

Garis Panduan Penjagaan Anak-Anak yang Campak

Anonim

Kanak-kanak dengan campak adalah salah satu kebimbangan ibu. Pada tahun 2010, Indonesia adalah kadar kejadian ketiga tertinggi di Asia Tenggara. Pertubuhan Kesihatan Sedunia melaporkan sebanyak 6300 kes yang disahkan oleh Morbili di Indonesia sepanjang tahun 2013. Dalam perubatan, campak disebut rubeola atau morbili, penyakit yang disebabkan oleh virus Measles. Jadi, campak tidak disebabkan oleh bakteria, Moms.

Image

Campak adalah penyakit yang sangat berjangkit melalui udara melalui aktiviti pernafasan, batuk, atau bersin. Ia agak sukar untuk mengesan penyakit ini pada fasa awal, kerana gejala awal adalah serupa dengan selesema biasa, seperti batuk, selesema, dan demam. Tetapi, jika anda memberi perhatian, terdapat perbezaan yang membawa kepada diagnosis campak, iaitu, jika kanak-kanak mempunyai demam yang disertai dengan konjungtivitis atau mata merah dan berair. Tompok-tompok pada kulit dalam bentuk ruam merah di seluruh badan sememangnya muncul pada hari ke-4 demam, iaitu, selepas 10 hari bakteria masuk dan membiak di dalam badan.

Prinsip mengendalikan kanak-kanak dengan campak adalah terapi sokongan. Ini dilakukan memandangkan penyakit itu disebabkan oleh virus yang menghidap penyakit diri atau boleh sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, kita mesti dapat mengawal perkembangan virus dalam badan kanak-kanak, jadi ia tidak merebak ke organ penting lain, seperti otak dan paru-paru. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda perhatikan, jika anak anda mempunyai campak

Dapatkan rehat yang cukup

Nasihatkan anak anda untuk berehat secukupnya. Sementara itu, mengurangkan aktiviti fizikal dan bermain. Masa tidur yang cukup adalah 8-10 jam untuk memulihkan sistem imun yang berfungsi melawan virus yang berlipat ganda dalam badan

Hadkan kenalan

Kerana ia sangat menular dan mudah ditransmisikan melalui udara, adalah lebih baik bagi kanak-kanak yang mempunyai campak untuk menghadkan hubungan dengan orang lain. Sekiranya anak anda sudah berada di sekolah, lebih baik meminta izin untuk berehat di rumah, supaya tidak menghantar campak kepada kawan-kawannya. Juga memisahkan anak-anak campak dari adik-beradik mereka untuk sementara waktu, terutamanya jika anda mempunyai bayi yang belum menerima vaksin campak. Bagi ahli keluarga / kenalan yang terdedah, vaksin campak atau immunoglobulin manusia boleh diberikan untuk pencegahan. Ia juga baik untuk kanak-kanak diberikan topeng untuk menghadkan penghantaran melalui batuk atau bersin

Makanan yang dibenarkan dan tidak dibenarkan

Walaupun sifatnya berjangkit, kebanyakan jangkitan boleh sembuh sendiri. Penggunaan makanan berkhasiat memainkan peranan penting dalam terapi sokongan. Penggunaan 4 makanan sihat 5 sempurna, dengan meningkatkan bahagian sayuran dan buah-buahan yang mengandungi banyak vitamin. Walaupun kanak-kanak kadang-kadang merasa sukar untuk makan, kerana campak menjengkelkan esofagus, anda boleh mengakali dengan memberikan makanan kecil tetapi kerap. Elakkan makanan goreng dan sejuk untuk seketika

Pastikan bersih, jangan takut mandi

Ramai ibu bimbang bahawa mandi seorang kanak-kanak akan membuat bintik-bintik merah pada kulit lebih teruk. Sebenarnya, andaian ini salah. Tompok-tompok kulit pada campak adalah sangat gatal sehingga biasanya kanak-kanak menggaru. Ini menggaru hanya akan menjadikan tempat lebih buruk dan menyebabkan jangkitan sekunder. Tompok boleh berubah menjadi luka yang dapat menghasilkan nanah. Selepas kanak-kanak tidak panas, anda boleh mandi anak anda, untuk mengurangkan gatal-gatal dan memberikan keselesaan. Gunakan sabun bayi yang tidak merengsakan kulit. Sekiranya ibu masih bimbang, sekurang-kurangnya sapu tubi kanak-kanak itu dengan tuala basah kemudian selepas mandi tepung salikil untuk mengurangkan gatal-gatal.

Di samping itu, semasa sakit dan pemulihan, menyediakan peralatan peribadi khusus untuk anak anda termasuk tuala dan pinggan mangkuk seperti pinggan, sudu, garpu dan cawan. Ini adalah untuk mengelakkan penghantaran melalui hubungan tidak langsung

Elakkan dehidrasi

Demam tinggi yang dialami oleh kanak-kanak apabila campak mengalirkan cecair badan dan elektrolit. Beri minuman yang mencukupi untuk mengekalkan cecair badan dan menggantikan cecair yang hilang jika kanak-kanak itu juga mengalami muntah-muntah dan cirit-birit semasa campak.

Rujuk doktor dengan segera

Walaupun kebanyakan campak tidak menyebabkan kematian, tetapi terdapat sebahagian kecil yang membawa kepada komplikasi. Virus Morbili dalam tubuh boleh merebak ke semua bahagian melalui saluran darah. Apabila menyerang pencernaan, kanak-kanak akan muntah dan cirit-birit hebat. Yang paling membimbangkan ialah komplikasi kepada paru-paru dalam bentuk radang paru-paru (radang paru-paru). Kanak-kanak akan mengalami kesukaran bernafas dan sesak nafas. Satu lagi komplikasi yang membawa maut adalah ensefalitis, yang merupakan radang otak yang menyebabkan kanak-kanak mengalami kejang dan kesedaran menurun.

Oleh itu, berunding dengan doktor dari awal dapat mencegah kanak-kanak mengalami komplikasi ini. Biasanya doktor akan memberi antibiotik jika terdapat jangkitan sekunder. Tidak lupa, ubat penurun panas seperti paracetamol atau ibuprofen. Selain suplemen vitamin A juga dapat mempercepatkan tempoh penyakit. Dos yang diberikan:

 • Bayi lebih muda dari 6 bulan 50, 000 IU / hari PO diberikan 2 dos.
 • Umur 6-11 bulan 100, 000 IU / hari PO 2 dos.
 • Umur lebih dari 1 tahun 200, 000 IU / hari PO 2 dos.
 • Kanak-kanak dengan tanda kekurangan vitamin A, 2 dos pertama mengikut umur, diikuti dengan dos ketiga mengikut umur yang diberikan 2-4 minggu kemudian.

Jangan lupa imunisasi

Satu strategi untuk mengurangkan kematian dan morbiditi campak adalah melalui vaksinasi. Bagaimanapun, berdasarkan data Survei Demografi dan Kesihatan Indonesia pada tahun 2007, ternyata cakupan imunisasi campak di kalangan kanak-kanak di bawah 6 tahun di Indonesia masih relatif rendah (72.8%) dibandingkan dengan negara-negara lain di Asia Tenggara yang mencapai 84% . Di samping itu, imunisasi campak hanya berkesan dalam memberi perlindungan terhadap virus jika diulang, iaitu pada usia 9 bulan kemudian pada usia sekolah. Oleh itu, mari kita aktif memberi imunisasi kepada anak anda. Imunisasi mudah diperoleh di posyandu, puskesmas atau hospital.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Djuanda, A. Hamzah, M. Aisah, S. Buku Teks Kulit dan Venereologi, 5 Ed. Pusat Penerbit FKUI. Jakarta 2007. (Djuanda, et al., 2007)

James, WD Berger, TG Elston, Penyakit Kulit Andrew Andrew: Dermatologi Klinikal. 10th Ed. Saunders Elsevier. Kanada. 2000. (James, et al., 2000)

Persatuan Pakar Kulit dan Jantina. Garis Panduan Perkhidmatan Perubatan. 2011. (Persatuan Pakar Kulit dan Jantina, 2011)