Utama Penyakit kulit Mengubati Ekzema Dengan Minyak Pokok Teh, Adakah Ia Berkesan?
Mengubati Ekzema Dengan Minyak Pokok Teh, Adakah Ia Berkesan?

Mengubati Ekzema Dengan Minyak Pokok Teh, Adakah Ia Berkesan?

Anonim

Minyak pokok teh adalah salah satu minyak penting yang mempunyai banyak manfaat untuk mengatasi pelbagai masalah kulit, termasuk ekzema. Bagaimanapun, seberapa berkesan minyak pokok teh untuk merawat ekzema? Adakah selamat?

Image

Kandungan minyak pokok teh dan faedahnya untuk ekzema

Image

Dikutip dari Healthline, pelbagai bahan dalam minyak pokok teh mempunyai potensi yang baik sebagai cara semula jadi untuk merawat eksim. Minyak pokok teh bersenjata dengan sifat anti-radang, antikulat, antibakteria, dan antiseptik untuk melegakan gejala ekzema dan mengurangkan risiko penyebaran jangkitan ke bahagian lain kulit.

Minyak pokok ini juga mengandungi antioksidan untuk melindungi kulit dari radikal bebas, yang boleh mencetuskan atau memperburuk gejala ekzema.

Jadi, apakah minyak pokok teh berkesan untuk merawat ekzema?

Image

Masih memetik Healthline, pelbagai kajian telah membuktikan minyak pokok teh adalah berkesan bagi anda untuk membuat alternatif semulajadi untuk merawat ekzema. Satu kajian pada tahun 2011 mendapati fakta bahawa minyak pokok teh ternyata jauh lebih berkesan dalam mengurangkan gejala ekzema daripada menggunakan ubat topikal yang mengandungi zink oksida, clobetasone butyrate, atau ichthammol.

Kajian ini menyokong laporan penyelidikan terdahulu yang diterbitkan pada 2004, yang melaporkan minyak pokok teh berkesan dalam merawat ekzema pada anjing selepas 10 hari penggunaan biasa berbanding dengan penjagaan kulit lain.

Walau bagaimanapun, sehingga kini tiada kajian yang menunjukkan bahawa minyak pokok teh adalah berkesan untuk merawat ekzema pada bayi. Oleh itu, anda perlu berunding dengan doktor sebelum menggunakannya kepada anak anda.

Bagaimana untuk menggunakannya?

Image

Sebelum memohon secara langsung kepada kulit yang bermasalah, adalah penting untuk mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Periksa pembungkusan

Pilih minyak pokok teh organik, 100% tulen tanpa pengawet atau apa-apa bahan tambahan kimia. Kemudian, baca label komposisi dan ambil produk yang mengandungi nama Latin Melaleuca alternifolia tea tree. Jangan pilih minyak dari spesies pokok Melaleuca lain dari ini.

Di samping itu, pilih minyak yang mengandungi kepekatan terpinen. Terpinen adalah agen antiseptik utama dalam minyak pokok teh. Pilih minyak dengan kepekatan terpinen sebanyak 10-40 peratus.

2. Campurkan dengan minyak pelarut

Minyak pokok teh yang diterapkan secara langsung ke kulit boleh membuat gejala-gejala ekzema lebih buruk kerana ia mengeringkan.

Jadi sebelum anda perlu mencampurkannya dengan minyak pati, seperti minyak zaitun, minyak kelapa, atau minyak biji bunga matahari. Dalam bekas, campurkan 1-2 titisan minyak pokok teh dengan 12 titis minyak pelarut pilihan anda.

3. Semak alahan terlebih dahulu

Untuk mengelakkan tindak balas alergi, anda perlu mencuba terlebih dahulu dengan menggunakan sedikit minyak di bahagian belakang tangan (yang tidak mengalami gejala ekzema). Biarkan selama 24 jam dan lihat perkembangannya.

Jika kulit anda baik-baik saja, anda boleh menggunakan minyak pokok teh untuk merawat ekzema. Jika kerengsaan kulit berlaku, ditandakan dengan:

 • Ruam kemerahan.
 • Kulit kering.
 • Kulit gatal.
 • Bengkak kulit

Juga Baca:

 • 5 Prinsip Penjagaan Kulit untuk Melegakan Ekzema Gatal Gejala
 • Senarai Makanan Yang Boleh Mencetuskan Ekzema Rashes pada Bayi
 • 4 Bahan Asli untuk Mengubati Gatal Ekzema
 • Apakah Perbezaan Antara Ekzema Basah dan Ekzema Kering?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Bolehkah Eczema Tea Tree Oil Treat?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322103.php diakses pada 16 Julai 2018

Minyak Pokok Teh untuk Ekzema Flare-Up: Manfaat, Risiko, dan Lebih Banyak

https://www.healthline.com/health/skin-disorders/tea-tree-oil-for-eczema diakses pada 16 Julai 2018