Utama Penyakit kulit Berhati-hati, mandi terlalu lama boleh menjadikan ekzema lebih teruk lagi
Berhati-hati, mandi terlalu lama boleh menjadikan ekzema lebih teruk lagi

Berhati-hati, mandi terlalu lama boleh menjadikan ekzema lebih teruk lagi

Anonim

Apabila anda masih kecil, ibu bapa anda mungkin berpelukan apabila anda mandi terlalu lama. Rupa-rupanya, ibu bapa mempunyai titik juga. Mandi terlalu lama sebenarnya tidak baik untuk kulit anda. Terutama bagi mereka yang mempunyai masalah dermatitis atopik atau keadaan kulit ekzema.

Image

Masalahnya, menjaga kulit lembap adalah penting supaya gejala ekzema tidak menjadi lebih buruk. Sementara itu, jika anda mandi, kulit boleh menjadi kering.

Sekarang, apabila kulit anda kering, itu tidak bermakna kulit anda tidak mengandungi minyak semula jadi yang cukup (dipanggil sebum). Kadang-kadang ini berlaku kerana kulit tidak berfungsi dengan baik untuk mengekalkan kelembapan.

Mengapa mengambil mandi terlalu lama tidak baik untuk kulit dengan ekzema?

Sebenarnya, air adalah salah satu cara paling mudah untuk mengembalikan kelembapan kulit. Walau bagaimanapun, mandi yang terlalu panjang, misalnya sehingga lebih daripada lima belas minit, sebenarnya boleh menjadikan kulit kering.

Kulit kering adalah salah satu pencetus yang paling sering dilaporkan untuk ekzema dan kerengsaan. Apabila mandi, air dan bahan kimia dari sabun akan mengikat sebum di kulit anda dan mencucinya. Oleh itu, kulit sebenarnya kehilangan minyak semula jadi yang boleh melembabkan kulit secara semulajadi. Hasilnya adalah kerengsaan kulit yang lebih kering dan mudah.

Semakin lama anda mandi, kelembapan semula jadi kulit akan terhakis. Oleh itu, orang yang mempunyai ekzema tidak dinasihatkan supaya mandi terlalu lama.

Masa mandi yang sesuai mengikut pakar adalah hanya lima minit. Lima minit di sini hanya membasuh badan dan sabun . Jadi tidak termasuk membasuh muka atau berus gigi anda.

Mengelakkan kulit kering selepas mandi

Walaupun mandi akhirnya boleh menjadikan kulit anda kering, itu tidak bermakna bahawa orang dengan keadaan kulit ekzema tidak boleh mandi sama sekali. Anda tentu masih perlu mandi, kerana mandi boleh membantu membersihkan kerengsaan (penyebab kerengsaan) yang juga akan memperburuk gejala ekzema.

Juga Baca:

  • Mengungkapkan Manfaat Probiotik untuk Rawatan Ekzema Rashes
  • Apakah Perbezaan antara Psoriasis, Ekzema, dan Dermatitis?
  • Punca Ekzema pada Kulit Bayi, dan Bagaimana Mengatasi Ia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Semula: 22 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2019

Sumber

Ekzema dan Mandi. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/. Diakses pada 09/19/2017.

Mandi dan Pelembap untuk Dermatitis Atopik. http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/bathing-and-moisturizing-for-atopic- dermatitis. Diakses 19 / -9 / 2017.

Dermatitis atopik. https://www.aad.org/public/diseases/eczema/atopic-dermatitis#tips. Diakses pada 09/19/2017.

Mengendalikan Ekzema dengan Melembapkan. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/moisturizing/. Diakses pada 09/19/2017.