Utama Penyakit kulit Apakah Perbezaan Antara Ekzema Basah dan Ekzema Kering?
Apakah Perbezaan Antara Ekzema Basah dan Ekzema Kering?

Apakah Perbezaan Antara Ekzema Basah dan Ekzema Kering?

Anonim

Ekzema adalah keadaan kulit yang radang yang menjadikan kulit gatal, merah, terasa kering, kasar, dan bahkan retak. Orang Indonesia sendiri kelihatan lebih akrab dengan istilah ekzema kering dan ekzema basah. Jadi, apa yang membezakan keduanya? Ayo, lihat penjelasan di bawah.

Image

Apakah perbezaan antara ekzema kering dan ekzema basah?

Di dunia perubatan, sebenarnya tidak terdapat ekzema kering dan ekzema basah. Terdapat hanya satu istilah ekzema yang digunakan untuk menggambarkan keadaan keradangan kulit. Kulit gatal yang berwarna kemerahan dan kering akibat ekzema biasanya muncul pada satu bahagian kulit, contohnya di muka, bahagian dalam siku, belakang lutut, dan di tangan dan kaki.

Walau bagaimanapun, eksim dibahagikan kepada beberapa jenis berdasarkan pemicu gejala. Keradangan kulit akibat ekzema boleh disebabkan oleh faktor genetik atau pengaruh alam sekitar, seperti bahan kimia dan perubahan suhu yang melampau. Penjelasan berikut adalah lebih lanjut:

Jenis-jenis ekzema yang paling biasa

1. Dermatitis atopik

Dermatitis atopik adalah jenis ekzema yang paling biasa. Keadaan eksim ini biasanya berlaku pada zaman kanak-kanak, dan selalunya akan bertambah dengan pertumbuhan atau selepas dewasa.

Dermatitis atopic menyebabkan kulit gatal, kering, dan retak. Keradangan kulit ini biasanya muncul di tangan, kaki, pergelangan kaki dan tangan, leher, dada atas, lipatan mata, siku dalaman dan lutut. Apabila tercalar, kulit menjadi lecet dan membengkak. Inilah yang sering dianggap ekzema kering oleh kebanyakan orang Indonesia.

Orang yang mempunyai sejarah alahan lebih cenderung mempunyai ekzema atopik, seperti orang yang mempunyai alahan makanan atau asma. Alergi adalah penyebab utama ekzema pada kanak-kanak kecil. Terdapat juga beberapa pencetus yang diketahui menyebabkan ekzema atopik, seperti sabun, detergen, tekanan, kelembapan yang rendah, alahan bermusim, dan cuaca sejuk.

2. Dermatitis hubungan merengsa

Dermatitis sentuhan merengsa (DKI) berlaku apabila kulit bersentuhan dengan perengsa, seperti kandungan asid, peluntur, cecair pembersih, minyak tanah, dan detergen. Ekzema jenis ini sering menyerang pekerja perindustrian, terutama mereka yang bekerja di industri perlombongan, sumber alam, pembuatan, dan perkhidmatan perubatan.

Gejala yang lebih kerap disebabkan oleh dermatitis kontak yang merengsa ialah kulit yang terasa sakit, panas, dan gatal. DKI sering muncul sebagai kulit kering atau kulit retak, ini sebabnya banyak orang sering merujuk kepada DKI sebagai ekzema kering. Dalam sesetengah kes, dermatitis sentuhan yang merengsa boleh menyebabkan lepuh yang boleh pecah terbuka menyebabkan kerak sehingga ia sering dirujuk sebagai ekzema basah.

3. Dermatitis hubungan alahan

Dermatitis kenalan alahan berlaku apabila kulit mengalami reaksi alergi selepas bersentuhan dengan bahan asing, menyebabkan gatal-gatal dan kerengsaan. Penyebab umum dermatitis kontak alahan termasuk emas / nikel atau bahan logam lain, bahan wangian, sarung tangan lateks, bahan kosmetik, untuk racun oak atau tanaman racun ivy.

Dalam dermatitis kenalan alahan, ruam kulit boleh muncul di kawasan yang disentuh oleh bahan dalam masa 24 hingga 48 jam. Gejala utama adalah kulit kering, kemerahan, lepuh, bengkak mata, muka, atau pangkal paha. Kemungkinan besar, ekzema ini juga boleh dipanggil ekzema kering.

4. Ekzema Dyshidriotic

Eksim dehidrotik atau dishidrosis adalah keadaan keradangan kulit yang dicirikan oleh rupa kecil, nodul berisi cecair di permukaan kulit tapak tangan dan / atau tapak kaki dan jari-jari.

Lepuh ini boleh terus muncul dan berlangsung selama 3 minggu. Nodules yang berisi cecair ini sering disalah anggap sebagai ekzema basah. Apabila lepuh kering, kulit akan menjadi kering yang menyakitkan. Sekiranya anda menggaru kawasan tersebut, anda juga akan merasakan kulit berasa lebih tebal dan lebih berdaya tahan. Ini dipanggil ekzema kering.

Keadaan ini lebih biasa pada wanita berbanding lelaki. Ekzema dishidrosis boleh disebabkan oleh pendedahan kepada kromium (biasa dijumpai dalam garam), alahan, tangan / kaki lembap, dan tekanan.

5. Neurodermatitis

Neurodermatitis adalah serupa dengan ekzema dermatitis atopik. Keadaan ini menyebabkan patch tebal, bersisik untuk muncul pada kulit anda. Ekzema biasanya sering dialami pada orang yang mempunyai jenis ekzema atau psoriasis yang lain. Ia masih tidak diketahui apa yang menyebabkan neurodermatitis, walaupun sesetengah doktor mengesyaki bahawa tekanan boleh menjadi salah satu pencetus.

6. Ekzema Nummular

Jenis ekzema jenis biasanya menyebabkan lepuh bulat pada badan. Dalam bahasa Latin, nummular juga bermakna duit syiling. Ekzema Nummular boleh dicetuskan oleh tindak balas kepada gigitan serangga atau oleh reaksi alergi terhadap logam dan bahan kimia. Kulit kering juga boleh menyebabkan eksim.

7. Ekzema statik

Ekzema adalah jenis ekzema statik yang berlaku apabila cecair keluar dari urat dan ke kulit anda. Ini biasanya disebabkan oleh peleburan saluran darah (varises). Cecair bocor ini boleh menyebabkan bengkak, kemerahan, gatal-gatal, dan rasa sakit pada kulit. Inilah yang boleh dipanggil eczema basah oleh kebanyakan orang Indonesia.

Juga Baca:

  • 5 Pilihan Dadah untuk Merawat Kulit Gatal Ekzema
  • Senarai Makanan Yang Boleh Mencetuskan Ekzema Rashes pada Bayi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Semula: 22 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2019

Sumber

Jenis-jenis Ekzema https://www.healthline.com/health/types-of-eczema#overview1

Jenis-jenis ekzema https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/

Ekzema: Apa Rawatan Terbaik untuk Anda? -Https: //www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/treatment-16/treatments-for-you accessed on 26 November 2017