Utama Penyakit kulit Virus Herpes Boleh Menyerang Mata! Apakah Tanda dan Gejala?
Virus Herpes Boleh Menyerang Mata! Apakah Tanda dan Gejala?

Virus Herpes Boleh Menyerang Mata! Apakah Tanda dan Gejala?

Anonim

Herpes simplex (HSV-1) adalah virus yang menyebabkan jangkitan herpes di mulut (herpes oral), yang biasanya ditularkan melalui seks oral yang tidak dilindungi. Itulah sebabnya herpes lebih dikenali sebagai penyakit menular seksual. Tetapi adakah anda tahu bahawa virus yang sama juga boleh menyerang mata? Di dunia perubatan, jangkitan herpes di mata dipanggil herpes okular atau herpes simplex keratitis. Di Amerika Syarikat, herpes adalah punca buta kekal akibat kerosakan kornea dan sumber kebutaan yang paling biasa. Berikut adalah maklumat lengkap tentang keratitis herpes simplex yang anda perlu ketahui.

Image

Gambaran keseluruhan herpes simplex keratitis

Herpes mata disebabkan oleh virus HSV-1 yang menyerang kelopak mata, kornea, retina dan konjunktiva (lapisan nipis yang melindungi kulit putih).

Herpes mata tidak disebarkan melalui aktiviti seks berisiko. Jangkitan ini lebih mudah disebarkan daripada hubungan langsung dengan kulit atau air liur yang dijangkiti HSV-1. Sebagai contoh, anda berjabat tangan atau mencium seseorang yang dijangkiti herpes mata atau herpes mulut. Jika orang itu sebelum itu menggosok matanya tanpa mencuci tangannya, dia boleh melewatkan virus yang ditinggalkan di tangannya kepada anda ketika berjabat tangan. Anda boleh mendapatkan jangkitan yang sama atau mungkin jangkitan di tempat lain melalui sentuhan kulit - terutamanya jika anda tidak membasuh tangan anda selepas itu.

Selepas dijangkiti HSV-1, tubuh tidak dapat segera membasmi keseluruhan koloni virus tanpa jejak. Virus ini boleh tidur seketika dan kemudian diaktifkan semula pada bila-bila masa, terutamanya apabila sistem imun anda lemah (misalnya akibat HIV, menjalani kemoterapi, atau bahkan
"Hanya" penyakit biasa seperti selesema dan batuk).

Pelbagai jenis herpes mata

Jenis herpes mata yang paling biasa adalah keratitis epitelium. Dalam jenis ini, virus ini aktif dalam lapisan epitelium kornea yang nipis.

Virus herpes simplex boleh menjejaskan lapisan kornea yang lebih dalam, yang dikenali sebagai stroma. Jenis herpes ini dipanggil keratitis stromal. Jenis herpes mata ini lebih serius daripada keratitis epitelium kerana ia boleh merosakkan kornea mata yang agak parah dan bahkan menyebabkan kebutaan.

Apakah gejala herpes mata?

Gejala awal herpes adalah mata merah. Gejala-gejala ini boleh disertai oleh gejala-gejala lain seperti:

 • Mata merasakan sakit, bengkak, gatal-gatal, dan kerengsaan
 • Peka cahaya
 • Air mata atau kotoran terus-menerus
 • Tidak boleh membuka mata
 • Penglihatan kabur
 • Kelopak mata yang meradang (blepharitis)

Dalam banyak kes, herpes hanya menjejaskan satu mata. Segera dapatkan nasihat doktor anda jika anda merasakan simptom ini. Rawatan herpes tangan dilakukan dengan cepat dan tepat akan memulihkan anda dari komplikasi yang serius.

Diagnosis keratitis herpes simplex

Diagnosis herpes simplex keratitis biasanya dilakukan oleh pakar mata. Pada peringkat awal, doktor akan bertanya mengenai gejala dan riwayat perubatan anda. Peperiksaan fizikal dalam bentuk visi dan struktur mata juga akan dijalankan. Memeriksa struktur mata akan membantu doktor mengetahui sejauh mana jangkitan kornea dan kesannya pada bahagian lain bola mata.

Jika perlu, doktor juga akan mengambil sampel cecair yang keluar dari mata untuk diperiksa di makmal. Pemeriksaan ini digunakan untuk menentukan sebab di balik herpes mata yang berlaku. Ujian darah juga disyorkan untuk pesakit yang disyaki mempunyai herpes kerana penyakit lain.

Rawatan untuk jangkitan herpes di mata

Rawatan herpes mata secara umumnya melibatkan ubat-ubatan antiviral, sama ada digunakan dalam bentuk krim mata atau salep (ganciclovir atau trifluridine), diambil atau melalui suntikan (acyclovir atau valacyclovir).

Juga Baca:

 • Berhati-hati! Jika Tidak Dirawat, Shingles Dapat Menyebabkan Strok
 • 4 cara penyebaran herpes yang paling biasa berlaku (Adakah salah satu dari mereka meminjam dan memotong kutleri?)
 • Apakah Perbezaan Antara Kayap dan Shingles Simplex?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Apa Yang Harus Anda Ketahui Tentang Mata Herpes https://www.healthline.com/health/eye-herpes diakses 4 Disember 2017.

Herpes dan Mata https://www.webmd.com/genital-herpes/guide/eye-herpes#1 diakses pada 4 Disember 2017.

Herpes Simplex Keratitis http://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/corneal-disorders/herpes-simplex-keratitis diakses 4 Disember 2017.