Utama Penyakit kulit Adakah Ayam Pox Dijangkiti, Bolehkah Ia Mengawal Masa Kedua?
Adakah Ayam Pox Dijangkiti, Bolehkah Ia Mengawal Masa Kedua?

Adakah Ayam Pox Dijangkiti, Bolehkah Ia Mengawal Masa Kedua?

Anonim

Chickenpox adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh jangkitan virus Varicella zoster. Sesiapa yang terjejas oleh virus itu boleh mendapat cacar air, terutamanya pada usia kanak-kanak. Banyak andaian yang beredar bahawa mustahil untuk mendapatkan cacar dua kali jika anda pernah mengalaminya. Benarkah?

Image

Bagaimanakah penyebaran ayam?

Pemindahan cacar air adalah agak mudah apabila anda membuat hubungan langsung dengan orang yang cacar air, contohnya dengan menyentuh luka, kulit, atau benda yang tercemar dengan cecair dari lepuh cacar air.

Bukan itu sahaja, virus yang menyebabkan cacar air juga boleh diterbangkan dengan angin atau udara supaya ia masuk ke dalam badan anda. Iaitu, percikan air yang keluar dari batuk, bersin, dan pernafasan pernafasan bernafas mempunyai risiko memindahkan virus kepada orang yang tidak pernah mengalami cacar air.

Itulah sebabnya, orang yang mempunyai cacar air digalakkan untuk memisahkan bilik mereka sebanyak mungkin dari orang yang tidak pernah mendapat cacar air. Kerana virus itu mudah dibawa oleh angin kerana ia berada di dalam bilik yang sama dengan sumber udara yang sama.

Apakah gejala yang muncul apabila diserang oleh cacar air?

Selepas badan anda terdedah kepada virus cacar air, gejala tidak segera muncul. Ia mengambil masa selama 7-21 hari untuk membangkitkan virus dalam tubuh sehingga akhirnya menyebabkan gejala, dalam bentuk:

 • Demam
 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Kehilangan selera makan

Kira-kira 1-2 hari selepas tanda itu muncul, gejala cacar air dalam bentuk ruam kemerahan mula berkembang dengan perlahan. Bermula dengan kemunculan ruam kemerah-merahan di seluruh badan, yang kemudian menjadi benjolan merah.

Beberapa hari kemudian, ketulan mula menjadi cecair yang penuh bendalir. Ketahanan ayam biasanya sangat gatal sehingga membuat anda berasa gementar menggaru. Perlu diingat, anda tidak boleh menggaruk cacar ayam kerana ia boleh menyebabkan parut yang sukar dikeluarkan.

Adalah lebih baik untuk menunggu seluruh ruam cacat dan ketahanan untuk sembuh sendiri.

Image

Bolehkah itu cacar dua kali?

Orang biasa yang mempunyai cacar air dikatakan mempunyai imuniti seumur hidup sehingga dia tidak akan mengalaminya semula. Tetapi dalam sesetengah kes, virus boleh memasuki badan anda dan menyebabkan gejala cacar untuk kali kedua.

Walau bagaimanapun, keadaan cacar dua kali tidak disebarkan daripada virus seseorang yang terdedah kepada cacar air, keadaan ini dipanggil sirap, dilaporkan dari halaman NHS UK. Nah, selepas anda terdedah dan pulih dari cacar air, virus cacar air tidak sepenuhnya hilang.

Virus ini masih kekal di dalam badan tetapi berada dalam keadaan "tidur" atau tidak aktif. Anda dikatakan dijangkiti dengan cacar dua kali apabila virus itu "bangun" atau menghidupkan semula badan.

Virus cacar aktif ini akan menyebabkan gejala-gejala herpes. Gejala-gejala herpes hampir sama dengan jangkitan varicella zoster, tetapi yang membezakannya adalah corak lokasi yang berdaya tahan.

Dalam cacar ayam, daya tahan biasanya berlaku hampir seluruh tubuh, sedangkan dalam jangkitan herpes zoster biasanya tidak kelihatan resilien di seluruh tubuh, tetapi pola yang berdaya tahan mengikuti pola dermatome (pola pemeliharaan) tubuh.

Mengapa cacar air boleh berulang?

Faktor-faktor berikut boleh menjadi punca mengapa anda mendapat cacar dua kali:

 • Cacar air pertama berlaku pada usia kurang daripada 6 tahun
 • Puak ayam pertama sangat ringan
 • Sistem imun yang lemah

Juga Baca:

 • Boleh Berlaku Untuk Sesiapa, Kenali Gejala dan Punca Pai Ayam
 • Jika Anda Telah Menjadi Ayam Pox, Anda Adakah Berisiko Dari Kayap di Masa Depan
 • Bagaimana Anda Tidak Terinfeksi dari Ahli Keluarga dengan Pai Ayam?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Bolehkah Anda Dapatkan Dua Kali Cacar? https://www.healthline.com/health/can-you-get-chickenpox-twice Diakses pada 28 November 2018.

Mengapa Beberapa Orang Dapat Cacar Air Dua Kali? https://www.verywellhealth.com/second-cases-of-chicken-pox-2633344 Diakses pada 28 November 2018.

Bolehkah saya Dapatkan Chickenpox Lebih Daripada Satu? https://www.nhs.uk/common-health-questions/infections/can-i-get-chickenpox-more-than-once/ Diakses pada 28 November 2018.

Kesihatan Kanak-kanak Pediatrik. Fakta Mengenai Cacar Air . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2722564/ Diakses pada 28 November 2018.

Chichkenpox https://www.healthline.com/health/chickenpox Diakses pada 28 November 2018.