Utama Penyakit kulit Bagaimana Penyakit Kulit Psoriasis Berbeza dengan Kusta?
Bagaimana Penyakit Kulit Psoriasis Berbeza dengan Kusta?

Bagaimana Penyakit Kulit Psoriasis Berbeza dengan Kusta?

Anonim

Psoriasis dan kusta menyebabkan lesi pada kulit, iaitu tisu kulit yang tumbuh secara tidak normal, sama ada di permukaan atau di bawah permukaan kulit dan gejala serupa yang lain. Walau bagaimanapun, kedua-duanya adalah penyakit yang berlainan supaya rawatan yang dilakukan juga berbeza. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kedua-dua penyakit ini, pertimbangkan kajian berikut.

Image

Perbezaan dalam psoriasis dan kusta

Berikut adalah perbezaan antara psoriasis dan kusta:

1. Punca penyakit

Psoriasis disebabkan oleh gangguan sistem imun kronik yang mempercepat pengumpulan sel kulit. Sel T yang merupakan sebahagian daripada sistem imun yang mempunyai kelainan yang tidak normal. Sel ini salah, memikirkan ada keradangan di dalam tubuh akibat jangkitan, padahal sebenarnya tidak ada. Ini menyebabkan terlalu banyak sel-sel kulit seolah-olah menyembuhkan luka atau melawan jangkitan. Kulit akan terkelupas lebih cepat dalam masa beberapa hari, walaupun kitaran penggantian kulit biasa adalah sekitar satu bulan atau ketika luka benar-benar berlaku.

Sementara itu, penyakit kusta disebabkan oleh bakteria M. leprosy yang menyerang sistem saraf perifer. Kebanyakan bakteria ini bertahan lama; pembenihan dan membahagikan sel-sel tubuh manusia. Dalam masa yang lama, bakteria ini akan menyebabkan keradangan batang saraf di sekeliling kulit.

2. Gejala pada kulit

Menurut Healthline, luka pada kusta mempunyai warna yang lebih ringan (hipopigmentasi) daripada kawasan sekitarnya, sama dengan kahak. Kawasan kulit menjadi kering dan terasa tebal. Kelemahan otot dan gangguan saraf berlaku pada kulit yang terlalu matang; kebas dan pembesaran saraf. Kemudian, ulser muncul atau membuka luka pada kulit di kaki. Untuk kusta lepromatous, benjolan besar akan muncul pada kulit.

Psoriasis menyebabkan lesi yang biasanya kelihatan lebih seperti kulit kering. Warna luka biasanya merah atau ungu dengan skala putih keperakan. Luka terasa gatal, panas, dan menyakitkan. Kadang-kadang psoriasis boleh menyebabkan kulit anda retak dan berdarah. Di samping itu, kuku akan mengeras dan menebal. Untuk arthritis psoriatik, sendi menjadi kaku dan bengkak. Gejala yang berlaku pada kulit bergantung kepada keparahan.

3. Cara penghantaran

Psoriasis bukanlah penyakit berjangkit kerana ia disebabkan oleh gangguan dalam sistem imun seseorang. Ini bermakna anda tidak akan mendapatkannya walaupun anda mencium, melakukan seks, atau berada di dalam kolam yang sama. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh berlaku disebabkan oleh faktor keturunan yang disertai oleh pencetus, seperti penggunaan dadah, tekanan, dan lain-lain.

Berbeza dengan penyakit kusta, penyakit ini berjangkit. Walau bagaimanapun, penghantaran kusta tidak mudah dan perkembangan penyakit mengambil masa yang lama. Transmisi dipercayai melalui cecair kulit dan cairan (hidung) dari hidung, apabila batuk atau bersin oleh pesakit. Orang yang sihat yang kerap mendekati pesakit yang tidak mengambil rawatan MDT (terapi multidrug) boleh dijangkiti penyakit ini.

4. Komplikasi yang disebabkan

Psoriasis boleh meningkatkan risiko kencing manis, penyakit jantung, penyakit buah pinggang, dan penyakit autoimun yang lain. Sementara itu, kusta boleh menyebabkan kerosakan dan kecacatan kepada badan jika tidak dirawat dengan segera.

5. Rawatan dilakukan

Psoriasis tidak boleh dirawat, tetapi ubat-ubatan boleh melegakan gejala dan keterukan keradangan yang berlaku. Rawatan psoriasis mesti diteruskan, termasuk terapi ringan, ubat, seperti anthralin atau kortikosteroid dan ubat imunomodulator seperti enbrel atau stelara.

Juga Baca:

  • Menjadikan Gatal Bersama, Ia Perbezaan antara Psoriasis dan Scabies (Scabies)
  • Apakah Perbezaan antara Psoriasis, Ekzema, dan Dermatitis?
  • Selalunya disyaki Tinea versicolor, bintik-bintik putih pada kulit boleh menjadi tanda penyakit kusta

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Adakah psoriasis berjangkit? https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/is-psoriasis-contagious#1. Diakses pada 8 Mac 2018.

Psoriasis Punca, Pemicu, Rawatan, dan Lebih Banyak. https://www.healthline.com/health/psoriasis# diagnosis. Diakses pada 8 Mac 2018.

Apakah Perbezaan Antara Kusta dan Psoriasis? https://www.healthline.com/health/psoriasis/leprosy-vs-psoriasis. Diakses pada 8 Mac 2018.

Garis Panduan Negara untuk Program Kawalan Kusta. Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. Diakses pada 24 Januari 2018.