Utama Penyakit kulit Berhati-hati! Jika Tidak Dirawat, Shingles Dapat Menyebabkan Strok
Berhati-hati! Jika Tidak Dirawat, Shingles Dapat Menyebabkan Strok

Berhati-hati! Jika Tidak Dirawat, Shingles Dapat Menyebabkan Strok

Anonim

Kayap adalah perkara biasa pada orang yang telah mendapat cacar air sebelum ini. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda dan gejala yang menyebabkan sirap, lihat doktor anda dengan segera untuk rawatan. Menurut penyelidikan terkini, jika kayap tidak dirawat dengan betul, komplikasi dapat meningkatkan risiko strok iskemia dan serangan jantung. Penjelasan berikut.

Image

Sekilas sirap

Shingles (sirap dan sirip ular) adalah penyakit kulit yang menular yang disebabkan oleh virus Varicella zoster. Gejala termasuk penampilan ketahanan bendalir yang dipenuhi bendalir, berkumpul untuk membentuk kawasan kecil di permukaan kulit seperti cacar air. Perbezaannya ialah koleksi herpes zoster hanya tertumpu pada satu sisi muka atau badan.

Kayap berlaku apabila virus yang menyebabkan cacar air menjadi aktif semula di dalam badan anda. Selepas anda pulih dari cacar air, virus akan tetap berada di dalam badan anda dalam alias "tidur". Tetapi pada sesetengah orang, terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, virus ini boleh aktif lagi. Sesetengah ubat juga boleh mencetuskan virus untuk mengaktifkan semula dan menyebabkan sirap.

Kebanyakan orang yang menderita herpes akan pulih dan tidak akan terjejas lagi, tetapi masih boleh mendapatkan sirap lebih daripada sekali.

Kayap yang tidak dirawat dengan betul boleh meningkatkan risiko strok

Satu kajian di UK cuba untuk mengetahui hubungan antara komplikasi dari kayap dan risiko serangan strok dan jantung. Penyelidik mengumpul data daripada 42, 954 peserta yang didiagnosis dengan herpes zoster dan stroke iskemia, dan 24, 237 peserta yang didiagnosis dengan herpes zoster dan serangan jantung. Selepas itu, mereka mengira risiko mengalami serangan stroke atau jantung dalam tempoh 12 bulan selepas herpes zoster didiagnosis.

Penyelidik mendapati bahawa orang yang didiagnosis dengan kayap mempunyai risiko yang lebih tinggi sebanyak 2.4 kali lebih tinggi untuk stroke iskemia dan 1.7 kali lebih tinggi untuk serangan jantung dalam tempoh satu minggu selepas didedahkan kepada kayap. Tetapi risiko ini secara beransur-ansur akan berkurangan selepas enam bulan dari diagnosis penyakit tenusu. Insiden strok iskemia dan serangan jantung tidak berbeza pada individu yang telah divaksinasi terhadap herpes zoster atau tidak.

Bagaimanakah boleh menyebabkan stroke dan serangan jantung?

Dalam tubuh, virus varicella zoster menyebabkan keradangan pembuluh darah dan saraf. Keradangan pada pembuluh darah boleh menyebabkan pembekuan darah sehingga menyebabkan serangan stroke atau jantung. Keradangan saraf boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, yang dipanggil post neuralgia herpetic.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai tenunan?

Para penyelidik mendapati bahawa kayap dirawat secepat mungkin dengan ubat antiviral oral secara dramatik dapat mengurangkan risiko strok dan serangan jantung. Pesakit kayap yang tidak dirawat dengan antivirals hampir dua kali ganda risiko strok lebih besar daripada pesakit yang mendapat rawatan.

Juga Baca:

  • Apakah Perbezaan Antara Kayap dan Shingles Simplex?
  • Mengubati Nyeri Kerana Jerawat (Ayam Pox)
  • Pelbagai Punca Kesakitan Dada Selain Tanda-tanda Serangan Jantung

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Kayap http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/shingles/tc/shingles-topic-overview#1 Diakses 01/09/2017

Kayap boleh menyebabkan serangan strok dan jantung http://www.medicalnewstoday.com/articles/304093.php Diakses 01/09/2017

Strok Risiko Strok Selepas Episod Shingles: Kajian http://www.webmd.com/stroke/news/20140403/stroke-risk-spikes-shortly-after-shingles-episode-study#1 Diakses 01/09/2017

Kayap meningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 40%, kajian memberi amaran http://www.dailymail.co.uk/health/article-4662456/Shingles-DOUBLES-risk-heart-attack.html Diakses 09/01/2017

Kayap meningkatkan risiko serangan jantung, strok https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170703150000.htm Diakses 01/09/2017