Utama Penyakit kulit Minyak Kelapa untuk Psoriasis, Adakah Ia Berguna?
Minyak Kelapa untuk Psoriasis, Adakah Ia Berguna?

Minyak Kelapa untuk Psoriasis, Adakah Ia Berguna?

Anonim

Minyak kelapa dipercayai mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan. Salah satunya adalah untuk merawat kulit dan rambut. Minyak ini amat bermanfaat untuk orang yang mempunyai kulit kering. Minyak kelapa boleh membantu meningkatkan kelembapan kulit kering anda. Termasuk kulit kering yang disebabkan oleh psoriasis. Psoriasis adalah penyakit kulit kronik yang menjadikan kulit kering, retak, dan kelihatan bintik merah disertai dengan skala keperakan. Bahagian kulit yang mempunyai psoriasis berasa gatal, menyakitkan, dan membakar panas, sehingga ke tahap pendarahan. Kemudian minyak kelapa untuk psoriasis sangat berkesan? Semak semakan di sini.

Image

Kenali minyak kelapa

Minyak kelapa terdiri daripada 90 peratus lemak tepu. Ini adalah kandungan lemak yang lebih tinggi daripada lemak dalam mentega, atau daging lembu. Walau bagaimanapun, minyak kelapa membantu meningkatkan kolesterol HDL, serta kolesterol LDL.

Minyak kelapa topikal (penggunaan luar, bukan untuk kegunaan) juga boleh digunakan sebagai rawatan kecantikan, termasuk mengurangkan keguguran rambut, mengurangkan tanda regangan, melembapkan kulit, dan menghapuskan solek.

Apabila digunakan pada kulit, minyak kelapa boleh mengurangkan keradangan kulit. Ini juga dapat membantu melegakan kulit kering, dengan mengekalkan paras air di kulit.

Asam lemak dalam minyak kelapa juga mempunyai manfaat menenangkan kulit untuk merawat psoriasis. Minyak kelapa boleh membantu melembutkan kulit kerana ia mengandungi asid laurik, asid kaprik, dan asid kaprilat. Asid Lauric juga mempunyai aktiviti antimikrob, yang membantu mengurangkan risiko jangkitan kulit.

Minyak kelapa untuk psoriasis

Psoriasis boleh menyebabkan gatal-gatal dan menyebabkan kulit putih bersisik yang kelihatan sangat kering. Ahli dermatologi biasanya mengesyorkan pesakit menggunakan pelembap untuk mengurangkan kekeringan.

Minyak kelapa adalah contoh rawatan pelembab untuk kulit. Ini dapat membantu mengurangkan kulit yang sangat kering, terutamanya semasa cuaca kering atau sejuk. Pelembap minyak kelapa biasanya tersedia dalam bentuk lotion atau salep yang boleh digabungkan dengan bahan-bahan lain.

Menurut Yayasan Psoriasis Kebangsaan , minyak kelapa boleh membantu menghilangkan kulit putih bersisik kerana psoriasis pada kulit kepala. Di samping itu, minyak kelapa juga boleh melembutkan atau melembutkan kulit kepala. Dengan kata lain, minyak kelapa boleh membantu melegakan gejala psoriasis pada kulit kepala. Walau bagaimanapun, bukan sahaja pada kulit kepala, minyak kelapa juga boleh melegakan gejala psoriasis pada bahagian kulit yang lain.

Cara menggunakan minyak kelapa untuk psoriasis

Minyak kelapa untuk psoriasis boleh digunakan dalam beberapa cara. Salah satunya adalah dengan menggunakan minyak kelapa selepas mandi. Biarkan minyak kelapa menyerap kira-kira setengah jam. Lakukan ini dua hingga tiga kali sehari untuk memberikan hasil yang diingini.

Di samping itu, untuk meningkatkan faedah minyak kelapa ini, urut kepala ringan dengan minyak kelapa. Kemudian balut tuala hangat di sekitar kepala anda. Setelah itu, bilas minyak kelapa di kepala, urut perlahan-lahan lagi. Jangan urut terlalu keras kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan jangkitan. Selepas membilasnya, sikat rambut anda untuk mengeluarkan sisa-sisa sel kulit mati di kepala anda.

Adakah selamat menggunakan minyak kelapa untuk psoriasis?

Minyak kelapa boleh menjadi cara alternatif untuk merawat atau melegakan gejala psoriasis, tetapi mungkin tidak berkesan untuk semua orang. Jika anda mempunyai alergi terhadap minyak kelapa, tidak dibenarkan menggunakannya. Sekiranya kulit anda kelihatan lebih teruk selepas menggunakan minyak kelapa, segera hentikan rawatan dengan minyak kelapa.

Juga Baca:

  • Psoriasis Pesakit di Risiko Tinggi Diabetes
  • Bolehkah Stress menyebabkan Psoriasis?
  • Tips Menggunakan Gel Aloe Vera untuk Mengubati Psoriasis

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Bolehkah Minyak Kelapa Bantuan Merawat Psoriasis? https://www.medicalnewstoday.com/articles/314465.php diakses 6 Februari 2018.

Adakah Minyak Kelapa Bekerja untuk Psoriasis Kulit Kepala? https://www.healthline.com/health/psoriasis/coconut-oil#scalp-psoriasis diakses 6 Februari 2018.

Bolehkah Minyak Kelapa Membantu Gejala Psoriasis? https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-coconut-oil#2 diakses 6 Februari 2018.