Utama Maklumat kesihatan 8 makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak
8 makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak

8 makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak

Anonim

Makanan ringan atau snek yang sihat untuk kanak-kanak adalah sama pentingnya dengan sarapan atau tidur nyenyak. Kanak-kanak tidak boleh makan banyak pada satu masa kerana perut mereka lebih kecil, tetapi mereka makan lebih kerap. Kira-kira sepertiga kalori harian kanak-kanak datang dari makanan ringan, jadi makanan ringan adalah sama pentingnya dengan sarapan pagi, makan tengahari atau makan malam yang seimbang.

Image

Apakah makanan ringan yang boleh anda sediakan untuk anak anda?

Makanan ringan yang lazat ini akan memberi rangsangan tenaga untuk kanak-kanak.

1. Buah

Buah adalah pilihan makanan ringan yang popular untuk kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa. Kanak-kanak memerlukan 1.5 cawan buah setiap hari, menurut KidsHealth.org. Buah kering adalah alternatif yang popular. Jika aditif, seperti gula, disenaraikan di label, nilai pemakanan yang paling tidak berubah.

2. Bijirin

Bijir menyediakan faedah tanpa had seperti menurunkan paras kolesterol darah, meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan. Tetapi berhati-hatilah untuk tidak berkhidmat bijirin gula tinggi. Kandungan gula beberapa jenama disiasat oleh Laporan Pengguna, dan mereka mendapati bahawa Snek Kellogg's Honey mengandungi banyak gula seperti yang terdapat dalam donat gula! Laporan Pengguna juga menilai banyak jenama lain yang rendah gula dan berkhasiat seperti Cheerios, Kix dan Life.

3. Kentang manis

Keledek goreng ini jauh lebih baik untuk kesihatan daripada goreng Perancis biasa (dan terasa sedap apabila dicincang dengan sos tomato).

4. Mentega kacang tanpa gula

Mentega kacang mengandungi serat dan protein. Jika anak anda tidak mempunyai masalah alahan kacang, mereka boleh mengambilnya bersama dengan secawan roti untuk sarapan pagi.

5. Kek dengan buah

Siapa anak yang tidak suka kek? Cuba membuat kek gula rendah dan meletakkan buah dalam campuran dan topping. Ini boleh menjadi sarapan pagi atau snek yang lazat dan sihat, serta menarik perhatian kanak-kanak.

6. Sayuran yang telah dipotong menjadi kepingan kecil

Masalahnya dengan kebanyakan sayur-sayuran ialah mereka biasanya sukar makan dan tidak menarik kepada anak-anak. Buat sayur-sayuran pilihan pertama dengan memastikan bahawa sayur-sayuran adalah perkara pertama kanak-kanak melihat apabila mereka membuka peti sejuk.

7. versi pizza yang sihat

Pizza juga boleh menjadi snek yang sihat! Tetapi buatkan dengan versi roti pita gandum yang lebih sihat. Susu sos pizza, keju rendah lemak, dan sayur-sayuran lazat kegemaran anda untuk snek berkhasiat.

8. Popcorn

Popcorn aka popcorn dipenuhi dengan bijirin dan serat. Majalah Penyelidikan oleh Health membuktikan bahawa benih ini dapat mengurangkan peluang anda untuk mengembangkan kencing manis dan penyakit jantung.

Jika ia tidak diliputi dalam mentega dan garam, popcorn sebenarnya adalah makanan ringan yang sangat sihat untuk seorang kanak-kanak. Ramai kanak-kanak biasanya tidak begitu bersemangat untuk makan popcorn biasa, jadi untuk membuat versi popcorn sihat lebih menyelerakan, taburkan kayu manis atau serbuk bawang putih di atasnya. Sekiranya semuanya gagal, anda juga boleh menambah popcorn biasa kepada makanan ringan dan kacang kering anda.

Juga Baca:

 • Kenapa Anak Anda Memakan Makanan
 • Kepentingan Makanan Untuk Anak Anda
 • Adakah Ia Penting Memberi Makanan Kanak-kanak Kanak-kanak Snek Sihat? (Pilihan Makanan Plus Anda Boleh Cuba)

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

 1. Makanan ringan yang sihat untuk kanak-kanak http://www.sheknows.com/food-and-recipes/top10/top-10-healthy-snacks-for-kids Diakses pada 21 Januari 2017
 2. 32 Snek anak-anak yang sihat http://www.parenting.com/gallery/healthy-kids-snacks Diakses pada 21 Januari 2017