Utama Penyakit kulit Mengungkapkan Manfaat Probiotik untuk Rawatan Ekzema Rashes
Mengungkapkan Manfaat Probiotik untuk Rawatan Ekzema Rashes

Mengungkapkan Manfaat Probiotik untuk Rawatan Ekzema Rashes

Anonim

Makanan yang mengandungi probiotik adalah salah satu makanan yang paling sihat. Probiotik telah terbukti dapat memperbaiki kesihatan usus kerana kandungan bakteria dapat mengimbangi jumlah bakteria dalam usus. Yogurt adalah satu contoh. Bukan sahaja untuk kesihatan usus, probiotik juga boleh digunakan untuk mencegah dan merawat ekzema. Bagaimana mungkin? Lihat penjelasan di bawah lagi.

Image

Siapa yang berisiko ekzema?

Ekzema adalah keadaan keradangan kulit. Keradangan kulit ini boleh dicetuskan oleh tekanan, alergen yang merengsa, haba dan peluh, iklim sejuk dan kering, dan keadaan kulit kering. Orang yang mengalami ekzema boleh mengalami kemerahan dan gatal, tekstur mengupas kering dan perasaan kasar.

Ekzema sering menyerang bayi dan kanak-kanak. Ini mungkin berdasarkan hakikat bahawa mereka masih mempunyai sistem imun yang tidak matang, tidak sekuat sistem ketahanan orang dewasa.

Kanak-kanak pastinya berasa tidak selesa bila eksim berlaku. Mereka pasti akan cuba menggaru kulit gatal mereka. Tetapi, menggaru sebenarnya boleh menyerang kulit dan bahkan boleh menyebabkan jangkitan. Untuk itu, eksim mesti dirawat. Probiotik boleh digunakan untuk merawat ekzema.

Faedah memakan makanan probiotik untuk merawat ekzema

Probiotik mengandungi bakteria yang baik yang dapat mengimbangi jumlah bakteria dalam usus. Itulah sebabnya probiotik dapat meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keradangan sebagai tindak balas alergi.

Untuk membuktikan manfaat probiotik dalam menghalang atau mengatasi eksim, pakar telah melakukan banyak penyelidikan. Sebagai contoh, penyelidikan yang diterbitkan dalam American Journal of Dermatology Clinics menunjukkan bahawa probiotik, terutama jenis Lactobacillus rhamnosus, dapat menghalang dan merawat dermatitis atopik (bentuk ekzema yang biasa), dilaporkan oleh Very Well.

Sebaliknya, satu lagi kajian yang diterbitkan oleh Pangkalan Data Cochrane Kajian Sistematik 2008 mendapati bahawa probiotik tidak menunjukkan apa-apa hasil dalam mengurangkan keparahan ekzema. Ini juga disokong oleh penyelidikan dalam jurnal Allergy and Immunology 2010, yang menunjukkan bahawa penggunaan probiotik untuk merawat ekzema masih tidak dapat dibuktikan berkesan.

Walaupun probiotik mungkin tidak dapat mengatasi eksim kerana bukti lebih lanjut masih diperlukan, penggunaan probiotik tidak memudaratkan orang dengan ekzema. Jadi, jika anda ingin mencuba mengambil probiotik untuk merawat ekzema, ia mungkin tidak menyakitkan.

Penggunaan probiotik sejak kehamilan boleh menghalang eksim pada kanak-kanak

Sekiranya anda mempunyai eksim dan tidak mahu anak anda mendapat ekzema, mengambil probiotik kerana anda mengandung mungkin cara untuk melakukannya. Beberapa kajian telah membuktikan bahawa pengambilan probiotik semenjak kehamilan boleh menghalang kanak-kanak mempunyai risiko ekzema genetik untuk membangunkan ekzema. Perlu diingat, genetik memainkan peranan penting dalam pembangunan ekzema pada kanak-kanak.

Satu kajian yang membuktikan ini adalah kajian yang dijalankan oleh Rautava, et al. pada tahun 2012. Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Allergy and Immunology Clinic mendapati bahawa mengambil suplemen probiotik dari 2 bulan sebelum melahirkan 2 bulan selepas melahirkan dapat mengurangkan risiko bayi yang mengalami eksim sehingga mereka berumur 2 tahun. Suplemen probiotik yang diberikan adalah gabungan dari Lactobacillus rhamnosus dan bakteria Bifidobacterium longum; atau Lactobacillus paracasei dan Bifidobacterium longum.

Juga Baca:

 • Manfaat Probiotik untuk Wanita Hamil, Bukan Pencernaan Lancar
 • Faedah Probiotik untuk Kesihatan Otak
 • 7 Sumber Makanan Probiotik, Bakteria Baik untuk Kesihatan
 • Punca Ekzema pada Kulit Bayi, dan Bagaimana Mengatasi Ia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Wong, C. (2017). Bolehkah Probiotik Membantu Ekzema? . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.verywell.com/probiotics-for-eczema-89944 [Diakses pada 24 Ogos. 2017].

Schettle, Lidia dan Lio, PA Probiotik dan Ekzema | Kesihatan Gut dan Atopic Dermatitis . [dalam talian] Persatuan Ekzema Negara. Boleh didapati di: https://nationaleczema.org/search-bacterial-balance/ [Diakses pada 24 Ogos. 2017].

Kesihatan PubMed. (2017). Ekzema pada kanak-kanak: Bolehkah prebiotik atau probiotik membantu mencegahnya? . [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072584/ [Diakses pada 24 Ogos. 2017].

Cuello-Garcia, C., Brożek, J., Fiocchi, A., Pawankar, R., Yepes-Nuñez, J., Terracciano, L., Gandhi, S., Agarwal, A., Zhang, Y. dan Schünemann, H. (2015). Probiotik untuk pencegahan alahan: Kajian sistematik dan meta-analisis percubaan terkawal rawak. Jurnal Alergi dan Imunologi Klinikal , 136 (4), ms.952-961. [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26044853 [Diakses pada 24 Ogos. 2017].