Utama Penyakit kulit Banyak Mole anda? Ternyata Itulah Sebabnya
Banyak Mole anda? Ternyata Itulah Sebabnya

Banyak Mole anda? Ternyata Itulah Sebabnya

Anonim

Adakah anda mempunyai tahi lalat? Adakah terdapat beberapa atau banyak? Setiap orang biasanya mempunyai tanda ini di bahagian badan yang kelihatan atau tidak kelihatan pada mata. Adakah anda penasaran, bagaimana anda boleh mempunyai bintik-bintik kecil atau hitam ini pada kulit? Dan apakah maksudnya jika anda mempunyai lebih banyak tahi lalat daripada orang lain? Lihat artikel berikut.

Image

Proses pembentukan tahi lalat pada kulit

Moles atau nevus pigmentosus adalah bintik coklat atau kehitaman kecil yang dilihat pada permukaan kulit. Orang yang berkulit terang biasanya mempunyai lebih banyak tahi lalat daripada mereka yang mempunyai kulit yang lebih gelap. Nevus biasanya mula muncul semasa zaman kanak-kanak dan tumbuh selama 25 tahun pertama kehidupan seseorang, dan ada yang telah sejak lahir.

Menurut kajian, manusia biasa mempunyai 10 hingga 40 bintik-bintik kecil di tubuhnya dan ini dianggap normal dan semula jadi. Moles adalah pertumbuhan kulit yang normal yang dihasilkan daripada proses semula jadi di kulit.

Melanin adalah pigmen semulajadi atau pewarna yang memberikan kulit, rambut, dan iris di mata agar berwarna. Dalam kulit, melanin dihasilkan dalam sel yang dipanggil melanocytes. Melanosit terletak di dua lapisan atas lapisan kulit. Melanosit cenderung menyebarkan secara merata sepanjang kulit dan memberikan warna semulajadi kepada kulit.

Apabila terdedah kepada matahari, melanosit menghasilkan lebih banyak melanin, dan menghitamkan kulit dengan menghasilkan warna coklat kepada kulit akibat berjemur atau pendedahan kepada matahari. Apabila melanosit tidak dapat merebak secara merata dan terkumpul di kulit pada satu titik di kulit, tahi lalat pada kulit anda.

Tompok ini boleh membentuk mana-mana di badan. Tetapi ia cenderung berkembang lebih kerap di bahagian-bahagian tubuh yang sering terdedah kepada pendedahan cahaya matahari seperti tangan, lengan, dada, leher atau muka. Penampilan atau bilangan pigmentosus nevus seseorang boleh berubah. Ini disebabkan oleh perubahan hormon.

Tempat-tempat kecil ini berbahaya dan sesetengahnya tidak berbahaya. Walaupun tidak berbahaya, sesetengah orang menjadi tidak selamat kerana bentuk yang kadang-kadang mengganggu penampilan.

Mengapa orang mempunyai tahi lalat yang banyak?

1. Faktor genetik

Seseorang yang mempunyai kulit ringan cenderung lebih nevus berbanding dengan orang yang mempunyai kulit yang gelap. Pertumbuhan tahi lalat biasanya akan muncul selama 25 tahun pada awal kehidupan. Tetapi terdapat juga ramai orang yang mempunyai tanda ini sejak lahir. Ini akan lebih berkemungkinan berlaku kepada seseorang yang ahli keluarga mereka juga mempunyai banyak tanda-tanda ini dan ini dapat berkurangan.

2. Hidup dalam iklim yang panas

Menurut penyelidikan pada tahi lalat akan mudah muncul pada orang yang tinggal di iklim panas. Ini disebabkan oleh pendedahan yang kerap terhadap matahari. Kerana apabila terdedah kepada matahari, melanin akan menghasilkan lebih banyak melanosit dan jika banyak melanosit ditumpuk dan tidak tersebar secara merata, nevus akan mudah terbentuk dan muncul.

3. Ubat tertentu

Kemunculan tahi lalat yang semakin meningkat di dalam badan boleh dicetuskan oleh penggunaan ubat tertentu, seperti ubat hormon, antibiotik, dan antidepresan.

Juga Baca:

  • 3 Cara Semulajadi untuk Mencerahkan Kulit Hitam Kerana Haba Sering
  • Pelbagai Cara Mengatasi Haba Prickly Semasa Cuaca Panas
  • 8 Trik untuk Mengurus Rambut Anda Semasa Cuaca Panas

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Cara Kerja Kulit Moles.

http://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/medical/skin-moles2.htm. 02/08/2017.

Moles, Freckles, dan Tag Kulit.

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/moles-freckles-skin-tags. 02/08/2017.

Moles http://www.nhs.uk/conditions/moles/Pages/Introduction.aspx. 02/08/2017.