Utama maklumat kesihatan 4 Punca Orgasme Sulit Perempuan
4 Punca Orgasme Sulit Perempuan

4 Punca Orgasme Sulit Perempuan

Anonim

Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita kurang berkemungkinan mempunyai orgasme semasa seks berbanding lelaki. Kajian terbaru dalam Journal of Sexual Medicine mendapati bahawa wanita yang mencapai orgasme semasa hubungan seks dengan pasangan romantis hanya mencapai 62.9% manakala lelaki yang mengalami orgasme mencapai 85.1% daripada jumlah peserta kajian.

Apa yang membuatkan wanita sukar untuk orgasme?

Terdapat banyak sebab mengapa wanita mengalami orgasme kesukaran. Mungkin:

1. Anda tidak tahu bentuk orgasme sebenar

Ramai wanita tidak pernah mempunyai orgasme sebelum ini, dan kadang-kadang ada rasa takut dan kecemasan yang menghantui ketika menyambut apa yang tidak pernah anda ketahui sebelum ini. Orgasme sukar boleh berakar umbi dalam kebimbangan anda tentang bentuk orgasme sebenar yang diharapkan. Ketakutan ini mungkin menghalang anda daripada mengalami orgasme.

Orgasm adalah pengalaman peribadi dan setiap wanita mengalami orgasme secara berbeza dari satu sama lain. Di samping itu, keamatan setiap orgasma di kalangan wanita juga boleh berbeza. Kadang-kadang, orgasme boleh merasa sangat kuat sehingga dapat merasakan anda merasa terharu. Masa lain, anda mungkin merasa apa-apa tetapi sensasi kecil di dalam badan anda, yang mungkin tidak anda ketahui.

2. Anda sibuk dengan diri sendiri

Kawalan adalah aspek yang dipegang teguh oleh masyarakat kita. Kami benar-benar mahu bertanggungjawab untuk setiap perincian setiap kehidupan, dan kita boleh merasa cemas ketika kita menghadapi sesuatu yang tidak pasti. Terdapat begitu banyak aspek kehidupan yang kita tidak dapat mengawal, salah satunya adalah orgasme.

Jika anda masih mendapati sukar untuk orgasme, faham bahawa mempunyai orgasme tidak bermakna anda kehilangan kawalan sepenuhnya ke atas tubuh anda. Pada masa yang terbaik, anggota badan anda akan gementar sedikit, dan otot dinding faraj anda akan berkeras - tetapi ia tidak seperti anda akan mengalami kekejangan.

3. Anda tidak selesa dengan pasangan seks anda

Memiliki orgasme adalah pengalaman yang mudah terdedah. Kadang-kadang mayat kita dapat disekat kerana kita tidak sepenuhnya mempercayai pasangan seks kita. Walaupun anda fikir anda berasa selesa dengan orang itu, tubuh anda mungkin dapat menangkap tenaga negatif dari orang itu untuk menunjukkan bahawa tubuh anda tidak bersedia untuk mempunyai orgasme dengan orang itu.

Dalam sesetengah kes, ia mungkin mengambil masa untuk mengenali pasangan anda. Dalam kes lain, mungkin orang itu tidak sesuai untuk anda.

4. Anda telah mengalami trauma seksual sebelum ini

Banyak laporan pengalaman seksual yang tidak selesa atau bahkan sangat sukar.

Tubuh kita menyimpan trauma ini, walaupun kita merasakan kita telah pulih dari keadaan itu. Sekiranya anda mengalami pengalaman seksual yang negatif, sukar untuk terus fokus pada masa ini dan biarkan badan dan minda anda berehat untuk menikmati seks.

Adakah terdapat cara untuk mengetahui tanda-tanda dan gejala orgasme?

Melaporkan dari WebMD, sekitar 10% wanita tidak pernah mengalami orgasme sama sekali - kedua-duanya dari penembusan zakar dan melancap. Malah, badan wanita direka sedemikian rupa untuk dapat mengalami orgasme lebih daripada sekali. Maksudnya, sebaik sahaja anda mencapai klimaks pertama, pendakian seterusnya akan menjadi lebih mudah dan bukan mustahil. Wanita tidak memerlukan masa pemulihan pasca orgasme seperti seorang lelaki, jadi anda boleh terus terangsang lebih lama dan dapat mencapai orgasme kedua-ketiga, keempat dengan sedikit usaha.

Sekiranya anda benar-benar bingung sama ada anda mempunyai orgasme atau tidak, salah satu daripada teknik yang dicuba adalah untuk memberi perhatian lebih kepada bagaimana badan anda bertindak balas apabila anda berfikir anda akan mencapai peringkat orgasmic.

Sekali lagi, setiap wanita berbeza, tetapi kebanyakan wanita akan mempunyai semacam respon fisiologi yang tidak sedarkan diri, contohnya otot anda gemetar atau berkedip tak terkendali, kadar jantung anda tiba-tiba naik, melepaskan nafas seperti yang ditiup, atau dada anda merah, anda mungkin mengalami orgasme .

Kuncinya, gunakan kaedah rangsangan lain untuk mendapatkan rangsangan yang anda perlukan sebelum atau semasa penembusan, sebagai contoh, membina gairah dan jalan ke puncak syahwat dengan foreplay yang sengit, fokus pada rangsangan clitoral dan bukan hanya pada penembusan semasa seks, tetap fokus pada aktiviti anda, dan cuba senam yoga bernafas untuk menyelaraskan badan dan minda anda.

Kepentingan foreplay untuk wanita dengan orgasme yang sukar

Pada amnya, wanita memerlukan kira-kira 20 minit dari rangsangan pertama untuk mencapai peringkat orgasmic, tempoh ketika kelentit menjadi sangat sensitif dan tubuh bersedia untuk mengalu-alukan orgasme. Melangkau seluruh kitaran tindak balas seksual menjadikannya lebih sukar bagi anda untuk orgasme.

Meminta pasangan anda untuk membantu anda mencapai orgasme sebelum penembusan akan menyediakan badan anda untuk ejakulasi dan bertindak balas terhadap rangsangan vagina seterusnya semasa penembusan, bukannya berjuang untuk mencapai orgasme untuk kali pertama. Orgasme semasa foreplay meningkatkan peluang wanita untuk mencapai klimaks semasa penembusan.

Jika anda tidak mengalami orgasme semasa foreplay, jangan risau. Bagaimanapun, jangan juga segera menghentikan aktiviti anda dan pasangan anda. Apabila pasangan anda merosakkan badan anda dengan foreplay, dia akan membuka pelbagai saluran lain untuk orgasme anda. Sekiranya anda terangsang perlahan-lahan, maka anda akan terus terangsang untuk masa yang lebih lama.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 11 Oktober 2017 | Terakhir Edited: 11 Oktober 2017

Sumber

Sebab Anda Tidak Memiliki Orgasme http://www.cosmopolitan.com/sex-love/advice/a1632/Reasons-You-Dont-Have-an-Orgasm/

$config[ads_text5] not found

Analisis Tahap Acara Karakteristik dan Komposisi Seksual di kalangan Orang Dewasa Berusia 18 hingga 59: Hasil dari Sampel Kemungkinan Kebangsaan di Amerika Syarikat http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1743-6109.2010.02020. x / abstrak

Mengapa saya tidak boleh datang? 6 Alasan Orgasm Anda Dapat Dapatkan Disekat & Apa yang Harus Dilakukan Tentang Ini http://www.bustle.com/articles/108128-why-cant-i-come-6-reasons-your-orgasm-can-get-blocked-what -to-do-about

Tidak boleh Orgasme? Inilah Bantuan Untuk Wanita http://www.webmd.com/sexual-conditions/features/cant-orgasm-heres-help-for-women

http://www.nhs.uk/chq/Pages/causes-of-orgasm-problems-in-women.aspx?CategoryID=118&

http://www.healthline.com/health/orgasmic-dysfunction#outlook6