Utama Penyakit kulit 3 Ubat Kedokteran Wart yang Dapat Digunakan di Rumah
3 Ubat Kedokteran Wart yang Dapat Digunakan di Rumah

3 Ubat Kedokteran Wart yang Dapat Digunakan di Rumah

Anonim

Ketuat Venereal adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh Human papillomavirus (HPV). Ketuat genital dapat dirawat, walaupun virus masih tetap dalam tubuh. Rawatan untuk kutil kelamin boleh menggunakan ubat-ubatan topikal yang digunakan pada kulit seperti salap, krim atau gel. Ubat-ubatan kutu genital yang tersedia umumnya perlu diresepkan oleh doktor dan anda boleh menggunakan di rumah.

Image

Ubat kutil Venereal yang boleh digunakan di rumah

Walaupun ia boleh digunakan di rumah, ketuat kemaluan tidak boleh dibeli secara sembarangan di farmasi atau kedai ubat lain.

Anda mungkin ingin mengubati ketuat kemaluan untuk mengurangkan atau menghapuskan gejala yang ada dengan membeli ubat secara over-the-counter tanpa melihat doktor terlebih dahulu. Tetapi malangnya itu tidak boleh. Ketuat kutu Venereal tidak tersedia secara percuma, semua ketuat genital memerlukan preskripsi dari doktor.

Doktor anda akan memberi ubat yang betul dan keterukan yang anda ada. Doktor anda boleh memberi anda ubat yang boleh anda gunakan di rumah atau yang memerlukan bantuan perubatan untuk memohon.

Anda juga tidak boleh menggunakan rawatan ketuat bebas tangan untuk memohon ketuat alat kelamin. Ketuat dan tangan ketuat disebabkan oleh pelbagai jenis HPV. Menggunakan rawatan yang tidak sesuai akan menjadi lebih berbahaya untuk alat kelamin anda.

Berikut adalah pilihan untuk ketuat kelamin yang boleh digunakan di rumah, seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

1. Podofilox (Condylox)

Podofilox adalah ubat penyembuhan venereal yang bertujuan untuk memusnahkan ketuat. Walaupun begitu, salap ini selamat dan senang digunakan.

Podofilox terdiri daripada dua bentuk, iaitu dalam bentuk larutan dan gel. Penyelesaian Podofilox mesti digunakan dengan kapas pada kutil, sementara gel podofilox digunakan dengan jari.

Ubat ini digunakan dua kali sehari, setiap pagi dan malam selama tiga hari, diikuti dengan empat hari tanpa rawatan. Sekiranya ketuat tidak hilang, kitaran ini boleh diulang sehingga empat kali (selama 4 minggu).

Jumlah luas ketuat yang dirawat dengan podofilox tidak boleh melebihi 10 centimeter dan jumlah keseluruhannya mesti dihadkan kepada 0.5 mililiter per hari. Untuk mengetahui dos atau dos yang selamat untuk anda, anda harus berbincang dengan doktor anda.

Podofilox tidak disyorkan untuk digunakan dalam kutil dalaman dan untuk digunakan di kawasan besar.

Kesan sampingan yang mungkin timbul daripada ketuat alat kelamin adalah kesakitan dengan keamatan ringan dan sederhana dan kerengsaan di bahagian yang dirawat. Elakkan bersentuhan dengan mata, jika ini berlaku segera bilas dengan air bersih dan hubungi doktor.

2. Sinecatechin (Veregen)

Sinecatechin digunakan untuk merawat ketuat genital luar, kawasan di dalam atau sekitar dubur. Salap ini mengandungi ekstrak teh hijau yang kaya dengan catechin.

Salap ini mesti digunakan tiga kali sehari menggunakan jari. Sapukan salep kira-kira 0.5 sentimeter kepada setiap kulit. Ubat ketuat venereal ini tidak boleh digunakan selama lebih dari 16 minggu.

Salap ini tidak disyorkan untuk mencuci selepas digunakan pada kulit. Selagi salap masih dalam kulit, elakkan hubungan seksual sama ada alat kelamin, dubur atau lisan, kerana ia dapat melemahkan daya tahan kondom lelaki dan wanita.

Narkotik wart genital ini tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai HIV, orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, dan orang yang mengalami herpes kelamin kerana keselamatan dan keberkesanannya tidak ditubuhkan.

Kesan sampingan yang sering muncul biasanya ringan seperti kemerahan kulit, gatal, sensasi terbakar, sakit.

Image

3. Imiquimod (Aldara)

Imiquimod adalah krim yang digunakan untuk meningkatkan keupayaan sistem imun terhadap ketuat kelamin. Krim ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun kecuali dengan arahan doktor

Krim ini digunakan tiga kali seminggu sebelum tidur dan berterusan sehingga kutil sepenuhnya bersih, atau lebih kurang selama 16 minggu. Biarkan krim pada kulit anda selama lapan jam selepas memohon, selepas itu ia mesti dibasuh dengan sabun dan air.

Semasa menetap, elakkan daripada menutup kulit yang digunakan pada krim dengan pembalut atau penutup kalis air yang lain. Selepas menggunakan ubat, anda harus mengelakkan sentuhan dengan air.

Elakkan daripada hubungan seksual jika anda masih menggunakan krim ini, kerana ia dapat mengurangkan ketahanan kondom lelaki dan perempuan. Di samping itu, krim ini berpotensi menyebabkan kerengsaan pada kulit pasangan anda.

Kesan sampingan yang sering timbul dari krim ini adalah kemerahan kulit, sakit badan, gatal-gatal dan sensasi terbakar, lepuh, dan ruam kulit. Kesan sampingan yang lain adalah sakit di beberapa bahagian badan, batuk, dan merasa letih.

Perkara yang perlu diingat apabila menggunakan ketuat venereal

Sebelum menggunakan ketuat alat kelamin pada bahagian yang terkena, cuci tangan dan bahagian yang akan dirawat dengan sabun dan air, dan kering dengan teliti. Begitu juga, selepas merawatnya.

Gunakan ubat ketuat kemaluan mengikut nasihat doktor. Jangan melebihi dos atau gunakan ubat untuk tempoh yang lebih lama dan lebih kerap daripada yang disyorkan. Ini tidak akan membuat kutil kelamin menyembuhkan lebih cepat, ia sebenarnya boleh menyebabkan reaksi kulit yang teruk.

Rawatan ini tidak menyakitkan tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan kesakitan dan kerengsaan sehingga dua hari. Jika anda merasa tidak selesa dengan ini, anda boleh mengambil ubat penahan sakit di atas meja, seperti ibuprofen atau paracetamol.

Sesetengah orang yang mengalami sakit selepas rawatan, boleh mengambil mandi hangat. Selepas mandi, pastikan kawasan yang terkena ketuat sudah kering sepenuhnya. Anda tidak dibenarkan menggunakan minyak mandi, sabun atau krim, sehingga rawatan selesai.

Juga Baca:

  • 4 Pilihan Perubatan Semulajadi untuk Mengatasi Ketuat Jantina
  • Biopsi Ketuat Genital
  • Pelbagai Penyebab Pertumbuhan Wart di Genital

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Ketuat Genital (Human Papillomavirus) - Ubat-Ubatan https://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/tc/genital-warts-human-papillomavirus-medications#1 diakses 4 April 2018.

Warts Genital https://www.cdc.gov/std/treatment/2010/genital-warts.htm diakses April 4, 2018.

Ketuat Genital https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/diagnosis-treatment/drc-20355240 diakses 4 April 2018.

Rawatan & Pengurusan Manusia Papillomavirus https://emedicine.medscape.com/article/219110-treatment?pa=nC2tKTGYlcI2Av6IO3U4QV6rMyc6lQfB/ CoTbzuPeC0zRfs9 / ZALdDFGXhD0uydacFr6% 3D488% 3D4% 8% 3% April 2012

Imiquimod 3.75% Pakar Krim Topikal https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1191-1350/imiquimod-topical/imiquimod-3-75-topical/details diakses 4 April 2018.

Podofilox Gel https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1050-6193/podofilox-topical/podofilox-gel-topical/details diakses April 4, 2018.