Utama Penyakit kulit Berhati-hati dengan Amelanotic Melanoma, sejenis kanser kulit yang sukar dikenali
Berhati-hati dengan Amelanotic Melanoma, sejenis kanser kulit yang sukar dikenali

Berhati-hati dengan Amelanotic Melanoma, sejenis kanser kulit yang sukar dikenali

Anonim

Melanoma adalah jenis kanser kulit yang jarang berlaku yang kesannya sangat serius. Kebanyakan melanoma kelihatan seperti tahi lalat baru, tetapi ada juga yang boleh berkembang dari tahi lalat yang ada. Walau bagaimanapun, terdapat satu jenis kanser melanoma yang tidak menyebabkan gejala yang jelas, iaitu melanoma amelanosis.

Image

Melanoma amelanosis adalah kanser kulit yang jarang berlaku

Melanoma amelanosis adalah jenis kanser kulit yang paling mematikan kerana gejala-gejala sangat sukar untuk diiktiraf dari awal.

Sama seperti kanser kulit lain, melanoma amelanosis berkembang kerana gangguan terhadap sel melanocyte sehingga menjadi ganas. Sel melanosit adalah sel yang menghasilkan melanin, pigmen yang menentukan warna kulit. Itulah sebabnya kebanyakan ciri-ciri kanser kulit dicirikan oleh perubahan dalam bentuk, warna, atau saiz tahi lalat.

Walau bagaimanapun, melanoma amelanotik tidak menunjukkan tanda-tanda ini kerana sel-sel kanser ini tidak dapat menghasilkan melanin. Bidang kulit yang mempunyai melanoma amelanosis hanya boleh pudar kemerah-merahan, bahkan warna boleh sangat menyamar atau kelihatan seperti kulit sekitarnya.

Melanoma amelanosis dikelaskan sebagai kanser kulit yang jarang berlaku. Satu kajian yang mengumpul data dari pelbagai negara menunjukkan bahawa jumlah penghidap kanser kulit di seluruh dunia, hanya 8% daripada kes yang dikelaskan sebagai amelanosis. Tetapi walaupun jarang, kanser ini cenderung untuk menumpahkan lebih banyak nyawa kerana gejala-gejalanya sukar untuk diuji pada peringkat awal. Kanser melanoma amelanotik juga cenderung untuk menyebarkan lebih mudah daripada jenis kanser kulit yang lain. Akibatnya apabila ia telah didiagnosis, perkembangan kanser telah berada di tahap lanjut yang sukar untuk disembuhkan.

Apakah tanda-tanda dan gejala melanoma amelanosis?

Gejala khas melanoma amelanotik memudar warna kulit supaya ia lebih sukar untuk diakui. Walau bagaimanapun, sebarang kanser kulit umumnya dicirikan oleh pertumbuhan kulit yang tidak normal atau tumpul mol yang tiba-tiba muncul.

Berikut adalah beberapa tanda untuk mengesan sebarang tanda perkembangan melanoma dalam badan:

 • Kemunculan bintik atau tahi lalat tidak simetri atau berbeza daripada tahi lalat pada badan secara umum.
 • Tepi tahi lalat tidak teratur, tidak mempunyai garis warna yang jelas dengan persekitaran mereka.
 • Moles cenderung pudar tetapi berubah warna dari semasa ke semasa. Mol hidung biasa berwarna coklat atau hitam dari permulaan.
 • Moles adalah tanda kanser yang biasanya mempunyai diameter yang terlalu lebar atau lebih besar daripada diameter pensil.

Punca dan faktor risiko untuk melanoma amelanosis

Faktor risiko utama untuk kanser melanoma amelanotik adalah pendedahan berlebihan kepada sinaran UV matahari. Selaran matahari juga boleh meningkatkan risiko kanser kulit anda. Oleh itu, pertumbuhan sel-sel kanser kulit biasanya bermula atau berlaku di kawasan-kawasan tubuh yang sering terdedah kepada matahari.

Tidak seperti kanser kulit lain, melanoma amelanotik lebih sering dijumpai pada usia muda, terutama usia kanak-kanak.

Faktor risiko lain yang juga boleh meningkatkan peluang seseorang untuk mempunyai melanoma amelanosis adalah:

 • Sejarah keluarga kanser kulit, terutamanya melanoma amelanotik
 • Mempunyai kulit putih atau pucat
 • Mempunyai banyak tahi lalat
 • Telah mengalami selaran matahari yang serius

Betapa berbahaya adalah melanoma amelanosis?

Kanser melanoma amelanotik lebih mudah untuk dirawat dan disembuhkan jika didiagnosis pada peringkat awal. Rawatan kanser kulit pada peringkat awal secara amnya juga tidak menyebabkan komplikasi serius yang boleh menghalang aktiviti harian.

Walau begitu, secara amnya ciri-ciri kanser melanoma amelanotik tidak sama sekali sama dengan kawasan kulit sekitar. Semakin lama anda mengalami melanoma amelanotik tanpa dikesan dan dirawat, semakin sukar untuk menyembuhkan. Peluang pemulihan apabila kanser berada pada tahap 2-3 adalah sekitar 50 peratus. Apabila ia memasuki peringkat 4, sel-sel kanser telah menyerang organ-organ lain supaya peluang menyembuhkan akan ditipis.

Di samping itu, terdapat risiko kanser berulang di kawasan kulit yang sama atau di bahagian lain badan.

Pencegahan dan rawatan melanoma amelanotik adalah

.

Perlindungan diri dengan menggunakan pelindung matahari dan pakaian yang cukup untuk menampung permukaan kulit dapat membantu mencegah penampilan kanser kulit secara umum. Juga beri perhatian kepada bahagian-bahagian tubuh yang kelihatan bintik-bintik atau tahi lalat yang bermula dari segi warna, tekstur, bentuk dan perubahan yang berlaku selepas itu.

Juga Baca:

 • Tanda dan Gejala Melanoma Kanker Kulit Pada Kanak-kanak Yang Harus Menjadi Orangtua yang Waspada
 • Tahu Tahap Melanoma Tahap Kanser Kulit
 • Wanita hamil yang dijangkiti oleh Melanoma Skin Cancer Terancam oleh Risiko Kematian

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 25 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 25 Jun, 2019

Sumber

Melanoma amelanosis: Gejala, rawatan, dan pencegahan https://www.medicalnewstoday.com/articles/320720.php (Diakses pada 2 Februari 2018)

Amelanotic Melanoma - Gambar, Gejala, Prognosis https://cancerwall.com/amelanotic-melanoma-pictures-symptoms-prognosis/ (Diakses pada 2 Februari 2018)

Amelanotic Melanoma https://www.healthline.com/health/amelanotic-melanoma (Diakses pada 2 Februari 2018)