Utama maklumat kesihatan 5 Mitos-Mitos Mengenai Masturbasi Teruk Masih Dipercayai oleh Ramai Orang
5 Mitos-Mitos Mengenai Masturbasi Teruk Masih Dipercayai oleh Ramai Orang

5 Mitos-Mitos Mengenai Masturbasi Teruk Masih Dipercayai oleh Ramai Orang

Anonim

Di tengah-tengah zaman yang semakin moden, melancap masih dianggap sangat tabu untuk dibincangkan secara terbuka. Jadi jangan terkejut sekiranya aktiviti seks solo ini terus diselubungi mitos yang menyesatkan. Anda mesti biasa, betul, dengan bisikan jiran tetangga yang mengatakan bahawa melancap boleh membuat lutut anda berongga atau membuat zits? Malah, ada juga yang mengatakan bahawa orang yang suka melancap dianggap tidak normal. Apakah yang dikatakan dunia perubatan mengenai mitos melancap yang seliweran dalam masyarakat?

Pelbagai mitos melancap yang ternyata salah

Untuk menjawab soalan anda, inilah mitos melancap yang anda perlukan untuk mengetahui kebenarannya.

Mitos 1: "Melancap tidak berguna"

Malah, menurut Justine Marie Shuey, PhD, ahli seksologi terkenal di Philadelphia, bahawa melancap mempunyai beberapa manfaat kesihatan yang baik. Bermula dari membuat tidur lebih nyenyak, membantu menguruskan tekanan yang teruk, melegakan sakit kepala, meningkatkan kepekatan, untuk menjadikan tubuh berasa kenyang.

Malah untuk wanita yang mula memasuki usia tua, melancap dapat membantu mengatasi kekeringan faraj yang sering menyebabkan kesakitan semasa seks.

Mitos 2: "Terlalu banyak melancap boleh menyebabkan mati pucuk"

Mitos melancap pada yang anda mungkin pernah sering dengar. Apabila sebenarnya, ia bukan melancap yang membuat seorang lelaki mengalami mati pucuk. Tetapi sentuhan dan gesekan tangan anda yang secara tidak langsung menjadikan zakar biasa dengan pergerakan itu.

Akhirnya, anda mendapati sukar untuk mencapai orgasme dengan pasangan anda, menjelaskan Susan Kellog-Spadt, PhD, sebagai pengarah perubatan seks di Pusat Perubatan Pelvik di Bryn Mawr, Pennsylvania.

Mitos 3: "Anda mungkin sering melancap"

Tidak ada nombor yang pasti yang mengawal berapa kali anda boleh melancap dalam sehari. Anda hanya boleh menentukan dan membatasinya pada masa yang sama.

Paling penting, jangan biarkan kekerapan melancap sebenarnya mengganggu rutin seks anda dengan pasangan. Atau bahkan membuat anda ketagih dan sukar untuk berhenti.

Mitos 4: "Melancap adalah aktiviti seksual yang tidak normal"

Dr. Shuey berkata bahawa adalah sah untuk melancap, baik untuk lelaki dan wanita. Ya, melancap sebenarnya termasuk aktiviti seksual biasa oleh sesetengah orang. Dengan nota, kekerapan berbuat demikian masih dalam had biasa sehingga tidak ketagihan.

Mitos 5: "Melancap dilakukan kerana pasangan itu tidak memuaskan"

Tidak sedikit orang yang menangkap rakan-rakan mereka untuk melancap, tanpa berfikir bahawa dia tidak dapat memberikan seks yang memuaskan.

Juga Baca:

 • 4 Teknik Melancap Wanita Menyedari Sensasi Klimaks yang Berbeza
 • 10 Faedah Menakjubkan Masturbasi Sering Walaupun Berkahwin
 • 5 Tips untuk Melancap Jantan Untuk Lebih Menikmati, Walaupun Sekiranya Anda Sendiri
 • Bolehkah Melancap Menyebabkan HIV? Semak Fakta Di Sini!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 13 September 2018 | Terakhir Edited: 13 September 2018

Sumber

Kebenaran Mengenai Mitos Masturbasi. https://www.everydayhealth.com/erectile-dysfunction/the-truth-about-masturbation-myths.aspx?slot=0&xid=nl_EHNLwomenshealth_2018-08-28&eh_uid=10165918 Diakses pada 6 September 2018.

$config[ads_text5] not found

6 Fakta dan Mitos Mengenai Masturbasi. https://www.psychologytoday.com/ca/blog/married-and-still-doing-it/201709/6-facts-and-myths-about-masturbation Accessed 6 September 2018.