Utama Penyakit kulit Makanan untuk Dihindari Apabila Kanak-kanak Ayam Ayam
Makanan untuk Dihindari Apabila Kanak-kanak Ayam Ayam

Makanan untuk Dihindari Apabila Kanak-kanak Ayam Ayam

Anonim

Cacar adalah penyakit yang sering berlaku pada kanak-kanak dan disebabkan oleh virus varicella zoster . Virus ini disebarkan dari hubungan fizikal dengan orang yang menderita cacar air. Kanak-kanak yang tidak menerima imunisasi cacar air akan dengan mudah mendapat virus jika mereka membuat hubungan fizikal dengan pesakit cacar air. Hampir 90% kanak-kanak yang menderita cacar air tidak mendapat vaksin cacar air, jadi ia mudah dijangkiti.

Image

Gejala penyakit cacar air biasanya berlaku apabila 2 hingga 3 minggu selepas bersentuhan dengan orang cacar air. Pada kanak-kanak, gejala pertama yang muncul biasanya kelelahan, demam, dan bintik kemerahan muncul tiga hingga lima hari kemudian. Pada mulanya, bintik-bintik kemerahan akan muncul di leher, bahu, belakang, muka dan seluruh badan, kadang-kadang muncul di sekitar alat kelamin, telinga, mulut dan tekak. Oleh itu, pada kanak-kanak yang cacar air, ketidakselesaan dan rasa sakit di kerongkong dan mulut mungkin timbul.

Proses penyembuhan penyakit sangat dipengaruhi oleh penggunaan makanan dan gaya hidup, termasuk proses penyembuhan cacar air. Oleh itu, terdapat makanan yang boleh dielakkan selagi anak anda mempunyai cacar air.

1. Makanan yang tinggi lemak tepu

Makanan yang mengandungi lemak jenuh tinggi, seperti daging, susu krim penuh, adalah makanan yang harus dielakkan ketika menderita cacar air. Makanan dengan lemak tepu yang tinggi boleh meningkatkan keradangan atau keradangan dalam badan. Ini akan menyebabkan ruam anak anda menjadi semakin teruk dan proses pemulihan akan mengambil masa yang lebih lama.

Orang yang cacar air juga digalakkan untuk makan makanan sejuk untuk mengurangkan sakit di tekak. Walau bagaimanapun, jika anda memberikan ais krim atau susu kicap kepada anak anda, maka lebih baik memilih aiskrim dan suu yang rendah lemak atau bahkan tidak mengandungi lemak sama sekali.

2. Elakkan makanan masam

Kadang-kadang, cacar air juga boleh didapati di kerongkong dan mulut. Oleh itu muncul rasa tidak enak dan sensasi terbakar di kerongkong anak anda. Jika ini berlaku, elakkan buah sitrus dan sejenisnya, atau buah-buahan yang mengandungi asid tinggi. Penggunaan makanan dengan asid tinggi akan mengganggu tekak dan mulut anak anda, menyebabkan sakit, dan melambatkan proses penyembuhan. Juga beri perhatian kepada pembungkusan makanan atau minuman yang akan dimakan oleh anak anda dan menyimpan makanan ini jika ia mengandungi asid sitrik, kerana ia akan menyebabkan perkara yang sama pada kanak-kanak.

3. Makanan pedas dan masin

Rasa pedas dan masin dalam makanan boleh menyebabkan kerengsaan di dalam tekak dan mulut, termasuk sup ayam yang mempunyai rasa asin. Makanan ini mesti dielakkan. Jika anda ingin membuat makanan hangat untuk anak anda, seperti sup, lebih baik menggunakan sup sayur-sayuran yang mempunyai kandungan natrium yang lebih rendah berbanding sup ayam.

4. Sumber makanan ariginin

Arginine adalah sejenis asid amino atau protein, yang boleh membantu meniru virus dalam badan. Proses replikasi ini boleh menyebabkan jumlah virus meningkat sehingga memerlukan masa yang lama untuk dirawat. Makanan yang mengandungi arginine termasuk coklat, kacang, dan kismis.

5. Trans lemak

Makanan dan minuman dalam pembungkusan kebanyakannya mengandungi lemak trans, iaitu jenis lemak yang sangat sukar dicerna oleh tubuh dan dapat meningkatkan risiko berbagai penyakit. Seperti lemak tepu, lemak trans juga boleh menyebabkan keradangan di dalam badan dan ini sangat mempengaruhi orang yang cacar air. Sekiranya anda memberikan makanan yang dibungkus kepada anak anda yang mengalami cacar air, maka beri perhatian sama ada makanan mengandungi lemak trans, yang kadang-kala disenaraikan sebagai 'diglycerides' atau 'monoglycerides' dalam makanan yang dibungkus. Elakkan makanan seperti seral, roti, pastri, dan makanan ringan yang dimiliki oleh kumpulan makanan yang diproses.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Makanan untuk Dihindari untuk Ayam Poket. Diambil dari http://www.livestrong.com/article/505217-foods-to-avoid-for-chicken-pox/ Diakses pada 23 September 2016

Cacar air. Diperolehi daripada http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/manage/ptc-20191407 Diakses pada 23 September 2016