Utama Penyakit kulit Punca Penampilan Selulit dan Bagaimana Menghilangkannya
Punca Penampilan Selulit dan Bagaimana Menghilangkannya

Punca Penampilan Selulit dan Bagaimana Menghilangkannya

Anonim

Anda mungkin pernah melihat penampilan selulit, atau bahkan pada paha, punggung, atau lengan anda. Tetapi adakah anda benar-benar tahu selulit apa?

Image

Ramai orang berfikir bahawa selulit adalah timbunan lemak. Ada yang mengatakan bahawa selulit terdiri daripada toksin dan air berlebihan terperangkap di bawah kulit. Walau bagaimanapun, hakikatnya, selulit adalah keadaan yang menjejaskan penampilan kulit di kawasan dengan simpanan lemak (paling jelas pada punggung dan paha), yang menjadikan kulit kelihatan melengkung dan bergelombang.

Penyebab selulit tidak gemuk

Lemak sebenarnya tidak bertanggungjawab terhadap kemunculan selulit yang tebal, bergelombang. Dalam sesetengah keadaan, lemak sebenarnya boleh menjadi sesuatu yang mengagumkan badan. Sebenarnya, lemak muka adalah apa yang membuat anda mempunyai pipi yang penuh dan manis yang anda lihat pada orang muda. Pakar bedah plastik juga mengenakan bayaran yang tinggi untuk menyuntikkan lemak ke kawasan wajah dan badan pesakit. Malah, suntikan lemak kadang-kadang digunakan sebagai rawatan untuk memperbaiki penampilan selulit.

Jadi, apa yang membuat selulit berbeza dengan lemak "normal"? Struktur kulit yang melepasi dan struktur tisu penghubung di bawahnya menentukan sama ada kawasan itu mempunyai penampilan yang licin, atau bergelombang, alias selulit.

Kenapa hampir semua wanita mempunyai selulit manakala lelaki jarang?

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa lelaki jarang mempunyai selulit, walaupun dia gemuk? Atau mengapa kanak-kanak kecil lemak tidak mempunyai selulit? Tetapi pada wanita, walaupun orang yang sangat tipis biasanya mempunyai selulit?

Walaupun selulit cenderung bertambah buruk dengan peningkatan jumlah lemak yang terdapat dalam beberapa bahagian badan, selulit dapat menjejaskan wanita-wanita yang paling nipis. Alasannya adalah walaupun simpanan lemak memburukkan keadaan, lemak itu sendiri bukan punca utama.

Di bawah kulit, terdapat lapisan tisu penghubung berserat yang berfungsi untuk melampirkan kulit ke otot-otot di bawahnya. Di kebanyakan lelaki, tisu penghubung disusun secara silang atau diagonal, dalam corak yang lancar dan berterusan.

Tisu penghubung wanita adalah cerita lain; Tisu ini disusun secara menegak (serenjang dengan kulit). Oleh itu, tali pinggang serat (dipanggil septa) mengikat kulit ke tisu yang mendasari pada titik-titik tertentu, yang seterusnya menghasilkan "ruang lemak" yang terpisah untuk menolak kulit manakala tali serat menarik kulit ke bawah.

Perbezaan dalam peraturan tisu penghubung (ditambah pula dengan fakta bahawa lelaki biasanya mempunyai kulit yang lebih tebal daripada wanita) menjelaskan mengapa lebih sedikit lelaki mempunyai selulit daripada wanita.

Semakin lama anda mendapat, lebih buruk selulit anda mendapat

Apabila kita masih muda, tisu penghubung kita adalah kenyal dan elastik, terbentang, dan menyesuaikan diri dengan kulit supaya semuanya berjalan lancar. Kemudian berlaku akil baligh, dan hormon mengganggu tisu penghubung, menjadikannya lebih kencang dan elastis. Pada masa yang sama, sel-sel lemak kita cenderung meregangkan di kawasan-kawasan tertentu, menolak pada kulit.

Oleh kerana serat tisu penghubung menyusut dan menjadi kaku dengan usia, mereka semakin menurunkan kulit. Pada masa yang sama, penyimpanan lemak ini meningkat di kawasan sekitarnya. Menggabungkan dua peristiwa ini bersama-sama, dan hasilnya adalah permukaan yang bergelombang dan kelihatan tidak menarik.

Ketika kita bertambah tua, lapisan luar kulit melemahkan, nipis, dan kehilangan keanjalan. Graviti mempunyai kesan negatif, dan kulit mula runtuh. Oleh kerana tisu penghubung septa tetap utuh dan sering menyusut dan bertahan lebih lama dari masa ke masa, penampilan selulit terus merosot dengan usia.

Satu lagi faktor yang memburukkan lagi perkembangan selulit adalah berat badan yang naik dan turun. Kitaran berulang berat badan dan kerugian akan terus merosakkan keanjalan kulit, menjadikan selulit lebih jelas kelihatan.

Bagaimana untuk menghapuskan dan menyembunyikan rupa selulit

Anda boleh memperbaiki (tidak sepenuhnya menghapuskan) penampilan selulit dengan menjalani gaya hidup yang sihat. Ini bermakna mengekalkan penghidratan, bukan merokok, dan mengikuti program diet dan senaman yang munasabah.

Gabungan diet dan senaman yang betul akan mengurangkan lapisan lemak di bawah kulit, menjadikan selulit kurang terlihat. Diet yang betul juga boleh menjadikan kulit dan tisu penghubung tetap kuat, sihat, dan lebih berdaya tahan. Selain itu, mengekalkan penghidratan dan makan dengan betul akan membantu mencegah pengekalan cecair (yang memperburuk selulit).

Latihan boleh membantu selulit dengan banyak cara. Bukan sahaja ia membantu mengekalkan paras lemak yang rendah, senaman juga meningkatkan peredaran darah dan bentuk otot dalam kawasan yang mudah dijangkiti selulit. Peningkatan peredaran darah akan mengekalkan kulit yang sihat dan tisu penghubung, dan membantu menghapuskan sisa dan pengekalan cecair yang berlebihan.

Selulit tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya

Anda boleh menjalani program diet dan senaman yang terbaik di dunia, dan masih ada selulit. Ini kerana penampilan selulit, keparahannya, dan lokasi penampilannya, sebahagian besarnya dipengaruhi oleh hormon dan keturunan.

Juga Baca:

  • 4 Resipi Semulajadi untuk Pembuangan Selulit
  • 12 Cara Menghilangkan Cellulite dalam Tubuh
  • 5 Bahan Semulajadi untuk Mencegah Tanda-tanda Stretch semasa Kehamilan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Selulit: Kajian terhadap Fisiologi dan Rawatannya; Mathew M. Avram; Jurnal Terapi Kosmetik dan Laser, Jilid 6, Isu 4 Disember 2004
Selulit: Kemas kini; Siaran Akhbar, Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Amerika, Ogos 2003