Utama Penyakit kulit Apa yang Menyebabkan Penampilan Tinea versicolor dan Bagaimana Mencegahnya?
Apa yang Menyebabkan Penampilan Tinea versicolor dan Bagaimana Mencegahnya?

Apa yang Menyebabkan Penampilan Tinea versicolor dan Bagaimana Mencegahnya?

Anonim

Pernahkah anda menemui kawasan pada kulit anda yang tiba-tiba bertukar menjadi putih, merah jambu atau coklat? Adakah kulit cecair ini juga bersisik, gatal terutama apabila berpeluh, dan kelihatan lebih jelas selepas pendedahan matahari? Jika ya, kemungkinan anda sedang dipengaruhi oleh kahak.

Image

Tinea versicolor adalah penyakit kulit yang sering dijumpai di negara tropika seperti Indonesia. Penyakit ini, yang dikenali di dunia perubatan sebagai tinea versicolor atau pityriasis versicolor adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh kulat. Walaupun ia boleh menjejaskan mana-mana kulit, tinea versicolor biasanya paling sering muncul di belakang, dada, leher dan lengan atas.

Tetapi apa sebenarnya penyebab tinea versicolor, dan bolehkah kita mencegah tinea versicolor muncul lagi? Semak di bawah.

Punca tinea versicolor

Semua orang termasuk anda mempunyai potensi yang sama untuk mengalami kahak. Kedua-dua wanita dan lelaki, pastinya tidak mengharapkan kemunculan penyakit ini. Di samping mengurangkan keyakinan anda kerana penyakit ini boleh berlaku di kawasan kulit yang dapat dilihat, kemungkinan anda dikecualikan oleh rakan anda, kerana kahak cukup dikenal untuk disampaikan dari orang ke orang. Sudah tentu anda tidak mahu ini berlaku dengan betul?

Penyebab kulat kulit ini ialah kulat Malassezia furfur atau pityrosporum ovale. Kulat yang menyebabkan kulit tinea versicolor boleh timbul akibat kebersihan diri yang tidak baik, atau melalui penghantaran dari orang lain. Semua orang biasanya mempunyai kulat pada kulit mereka. Walau bagaimanapun, jika kulat ini tumbuh atau berkembang secara berlebihan, inilah yang menyebabkan tinea versicolor yang biasanya muncul dalam warna yang berbeza dari kulit.

Cuaca lembap dan panas, berpeluh berlebihan, kulit berminyak, dan sistem kekebalan yang lemah mengikut ahli dermatologi dipercayai menjadi penyebab utama tinea versicolor. Tinea versicolor boleh dihantar dari satu orang ke orang lain melalui pelbagai media, seperti pakaian atau tuala yang mengalami kulat kulit yang tidak sengaja kita gunakan.

Tinea versicolor penyakit kulit sering kelihatan tidak diketahui, terutama jika ia berlaku di bahagian belakang yang tidak kelihatan pada mata. Gejala yang sering timbul adalah gatal ketika berpeluh dan warna kulit wajah berubah menjadi putih, coklat, dan juga merah, bergantung kepada pigmen kulit pesakit. Pada kulit yang diserang oleh penyakit kulit, biasanya terdapat sisik halus yang menutupinya.

Petua untuk mencegah tinea versicolor muncul semula

Bagi anda yang mengalami masalah ini jangan risau kerana kahak bukan penyakit yang boleh menyebabkan penyakit serius lain. Tetapi harus diperhatikan, adalah penting bagi anda untuk menghilangkan kahak kerana ia berkaitan langsung dengan kehidupan sosial anda.

Jika kulat yang tumbuh pada kulit anda sangat banyak, kulit akan berubah kerana kulat ini akan lebih luas. Sekiranya ini berlaku, ia adalah idea yang baik untuk pergi ke doktor, kerana anda akan mendapat ubat yang langsung digunakan pada kulit anda untuk rawatan dengan tujuan untuk mengawal pertumbuhan acuan. Jika tinea versicolor sangat tebal, anda biasanya akan diberi ubat oral untuk membasmi kulat pada kulit.

Bagi anda yang tidak mengharapkan untuk mendapatkan penyakit kulit ini, ia membantu anda untuk memberi perhatian kepada petua berikut. Ini juga boleh digunakan untuk anda yang telah pulih dan berharap tinea versicolor tidak kembali.

 • Elakkan menggunakan produk kulit yang mengandungi minyak.
 • Kurangkan pendedahan kepada cahaya matahari. Sekiranya cahaya matahari tidak dapat dielakkan, pertimbangkan untuk menggunakan syampu anti-kulat setiap hari selama beberapa hari sebelum pendedahan matahari.
 • Memakai pelindung matahari setiap hari.
 • Gunakan formula yang tidak mengandungi minyak dengan minimum SPF 30.
 • Jangan memakai pakaian yang ketat, seperti jeans, dan sebagainya. Pakai kain berliang, seperti kapas, untuk mengurangkan peluh dan kelembapan.

Perkara yang paling penting untuk mengelakkan kahak adalah menjaga diri bersih.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

Dermatologi, AA (nd). Tinea versicolor: Gambaran keseluruhan. Diperoleh pada 19 Januari 2017, dari American Academy of Dermatology: https://www.aad.org/public/diseases/color-problems/tinea-versicolor#overview