Utama Penyakit kulit Kenali pelbagai jenis psoriasis, dari ringan hingga teruk
Kenali pelbagai jenis psoriasis, dari ringan hingga teruk

Kenali pelbagai jenis psoriasis, dari ringan hingga teruk

Anonim

Psoriasis adalah penyakit kulit kronik dengan keparahan dari ringan hingga teruk. Keterukan adalah berdasarkan kepada berapa banyak bahagian badan yang mempunyai psoriasis. Psoriasis ringan menjejaskan kurang daripada tiga peratus badan, manakala psoriasis menjejaskan antara tiga hingga sepuluh peratus badan. Psoriasis yang teruk ialah apabila lebih daripada sepuluh peratus badan dilindungi. Psoriasis mempunyai beberapa jenis dari tahap rendah hingga teruk. Mengetahui apa jenis psoriasis yang anda mungkin dapat membantu anda membuat pelan rawatan yang betul.

Image

Kenali psoriasis

Psoriasis adalah penyakit yang disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel kulit baru yang begitu pantas sehingga mereka berkumpul di permukaan kulit. Penyakit ini menyebabkan kulit menjadi merah, tebal, bersisik dan kelihatan seperti tompok perak putih. Di samping itu, ia juga boleh menyebabkan gatal-gatal dan kesakitan pada kulit. Psoriasis adalah satu jenis penyakit autoimun.

Kulit kepala, muka, siku, tangan, lutut, kaki, dada, punggung bawah, dan lipatan antara punggung biasanya merupakan yang paling cenderung kepada psoriasis. Walau bagaimanapun, keadaan ini sebenarnya boleh berkembang di mana-mana sahaja.

Psoriasis tidak berjangkit, tetapi ia adalah penyakit kronik dan tidak boleh sembuh. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan dan beberapa rawatan yang dapat membantu mengawal dan mengurangkan keterukan gejala.

Walaupun gejala psoriasis berbeza dalam setiap orang, bergantung kepada keparahan dan jenis psoriasis yang mereka miliki.

Jenis psoriasis

Terdapat beberapa jenis psoriasis dan mungkin mempunyai lebih daripada satu jenis psoriasis. Kebanyakan orang hanya mempunyai satu jenis pada satu masa. Walau bagaimanapun, kadang-kadang selepas gejala anda hilang, jenis psoriasis baru boleh muncul sebagai tindak balas kepada pencetus.

Berikut adalah beberapa jenis dari ringan hingga teruk.

1. Psoriasis plak

Image

Psoriasis plak, juga dikenali sebagai psoriasis vulgaris, adalah bentuk psoriasis yang paling biasa. Keparahan psoriasis cenderung ringan dan sederhana. Keadaan ini dicirikan oleh kawasan pembentukan plak pada kulit.

Plak adalah kawasan kulit yang tebal dan mempunyai penampilan berwarna putih keperakan. Kawasan plak boleh muncul di mana-mana di badan tetapi paling biasa di lutut dan siku.

Gejala-gejala

Gejala psoriasis plak boleh berbeza bagi setiap orang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa simptom yang biasa termasuk:

 • Kulit kering dan merah ditutup dengan skala keperakan di kawasan lesi
 • Plak yang gatal atau terasa panas seperti terbakar
 • Masalah yang mempengaruhi kuku

Rawatan

Pilihan rawatan meliputi terapi ultraviolet (UV) atau krim dan salap, untuk melambatkan pertumbuhan kulit. Doktor juga boleh memberi ubat oral jika rawatan lain tidak berjaya.

2. psoriasis kulit kepala

Image

Psoriasis jenis ini bukan sahaja muncul pada kulit kepala, tetapi juga boleh muncul di dahi, atau di belakang kepala dan tersebar ke leher atau di belakang telinga.

Gejala-gejala

Psoriasis kulit kepala biasanya mempunyai gejala yang sama seperti psoriasis plak. Dalam psoriasis kulit kepala, plak muncul pada kulit kepala dan di bawah rambut.

Seseorang yang mempunyai psoriasis kulit kepala boleh mempunyai psoriasis di bahagian lain badan pada masa yang sama.

Gejala lain dari psoriasis kulit kepala termasuk:

 • Kulit merah tebal pada kulit kepala
 • Kulit kepala yang lemah
 • Gatal-gatal dan kulit kepala berdarah
 • kulit kepala kering
 • Kehilangan rambut sementara semasa merebak

Rawatan

Rawatan psoriasis kulit kepala sering melibatkan lebih daripada satu kaedah pada satu masa. Pilihan rawatan untuk psoriasis kulit kepala termasuk syampu, ubat dan salap, terapi cahaya UV, suntikan, terapi kulit kepala.

3. Guttate psoriasis

Image

Guttate psoriasis dicirikan oleh titik merah atau bintik-bintik yang tersebar di seluruh kulit. Titik dan bintik-bintik tidak sehebat plak dalam psoriasis plak.

Jenis psoriasis ini sering kali bermula pada masa kanak-kanak atau dewasa muda dan muncul selepas jangkitan.

Gejala-gejala

Dalam sesetengah kes, psoriasis ini boleh menyebabkan simptom yang sederhana hingga teruk, seperti:

 • Tompok merah kecil pada kulit
 • ruam yang boleh muncul di mana-mana tetapi kebanyakannya di dalam batang
 • Bermulanya segera ruam selepas sakit atau jangkitan

Rawatan

Kebanyakan doktor menganggap rawatan topikal menjadi sangat berkesan untuk psoriasis guttate. Walau bagaimanapun, kerana psoriasis ini menyebabkan banyak bintik-bintik kecil, ia akan menjadi sangat melelahkan, jadi rawatan topikal boleh digunakan lebih jika ruam hanya di kawasan yang lebih kecil.

Pilihan rawatan lain termasuk terapi ringan. Doktor jarang menggunakan dadah yang memberi kesan kepada seluruh badan untuk psoriasis ini.

4. psoriasis songsang

Image

Psoriasis songsang muncul sebagai tanda merah paling biasa yang terdapat di lipatan kulit, seperti pada ketiak dan pangkal paha, di bawah payudara, dan di belakang lutut. Orang dengan psoriasis songsang sering mempunyai bentuk psoriasis lain di tempat lain di dalam badan mereka.

Gejala-gejala

Kawasan yang terjejas oleh psoriasis songsang jarang mempunyai plak bersisik yang biasa dengan bentuk lain psoriasis. Bidang badan yang paling sering dipengaruhi oleh psoriasis songsang cenderung agak sensitif dan mempunyai kulit yang lebih nipis daripada kawasan lain. Ini boleh menjadikan pengendalian psoriasis jenis ini lebih sukar.

Rawatan

Krim steroid dan salap adalah rawatan berkesan, tetapi risiko kesan sampingan lebih tinggi disebabkan oleh penipisan kulit.

5. psoriasis pustular

Image

Jenis psoriasis ini dicirikan oleh lepuh putih yang mengandungi nanah.

Gejala-gejala

Lepuh yang disebabkan oleh psoriasis pustular boleh dihadkan kepada satu kawasan badan atau boleh juga di seluruh badan. Sebelum lepuh muncul, kulit akan berubah. Setelah lepuh hilang, kulit boleh menjadi bersisik.

Jenis tertentu psoriasis pustular yang disebut pustulosis palmoplantar menyebabkan lepuh terbentuk di telapak tangan dan tapak kaki. Lepuh boleh membentuk corak dan dari masa ke masa, lepuh-lepuh ini akan menjadi berwarna coklat.

Rawatan

Pilihan rawatan untuk psoriasis adalah ubat oral (seperti acitretin dan methotrexate) atau terapi cahaya, untuk mengurangkan risiko kesan sampingan dan membersihkan kawasan kulit yang terjejas. Pustular psoriasis hanya menyerang satu kawasan badan dan boleh dirawat dengan salap.

6. psoriasis Erythrodermic

Image

Psoriasis Erythrodermic adalah teruk dan boleh mengancam nyawa. Psoriasis jenis ini merangkumi hampir seluruh badan dengan ruam merah, mengelupas, ruam yang sangat menyakitkan yang kelihatan seolah-olah ia telah disebabkan oleh pembakaran.

Gejala-gejala

Gejala psoriasis Erythrodermic cenderung menjadi sangat serius. Mereka mungkin termasuk kombinasi gejala seperti:

 • Kulit merah meradang dan berkeringat
 • Kulit kelihatan seperti terbakar
 • Gatal-gatal yang teruk, sakit, dan haba yang membakar
 • Kadar denyut jantung lebih cepat
 • Demam
 • Bengkak di kaki atau buku lali

Orang yang mempunyai psoriasis erythrodermic terdedah kepada jangkitan. Mereka juga mungkin mengalami masalah serius yang lain, termasuk kegagalan jantung dan pneumonia.

Rawatan

Juga Baca:

 • Minyak Kelapa untuk Psoriasis, Adakah Ia Berguna?
 • Berhati-hati, Psoriasis Boleh Menyebar ke Kuku dan Kuku Anda juga!
 • Adakah Sun Enemy atau Rakan Psoriasis?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Semula: 22 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 22 Jun, 2019

Sumber

Jenis Psoriasis https://www.healthline.com/health/photos-types-psoriasis diakses 23 Februari 2018.

Psoriasis dalam gambar: Jenis dan gejala yang berbeza https://www.medicalnewstoday.com/articles/316733.php diakses 23 Februari 2018.

Apakah jenis psoriasis yang berbeza? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320624.php diakses 23 Februari 2018.

Mengenai Psoriasis https://www.psoriasis.org/about-psoriasis diakses 23 Februari 2018.

7 Jenis Psoriasis https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types#1 diakses 23 Februari 2018.