Utama Penyakit kulit Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Ekzema Dyshidrotic
Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Ekzema Dyshidrotic

Semua yang Anda Perlu Tahu Tentang Ekzema Dyshidrotic

Anonim

Apakah ekzema dyshidrotic?

Image

Ekzema dyshidrotik, atau dyshidrosis, adalah keadaan kulit di mana ia berlaku pada tapak kaki dan / atau tapak tangan. Lepuh biasanya berasa gatal dan mungkin mempunyai cecair di dalamnya. Lepuh biasanya berlangsung sekitar 3 minggu dan boleh terjejas oleh alahan atau tekanan musim.

Apa yang menyebabkan ekzema dyshidrotic?

Penyebab eksim dyshidrotik tidak diketahui. Menurut pakar, keadaan ini dikaitkan dengan alahan bermusim kerana lepuh muncul lebih kerap pada musim bunga.

Siapakah yang berisiko mengalami eksim dyshidrotik?

Ekzema dyshidrotic berlaku 2 kali lebih kerap pada wanita berbanding lelaki. Menurut doktor, anda mempunyai peluang yang lebih besar jika anda mengalami tekanan atau mengalami alergi. Sesetengah doktor telah membuat kesimpulan bahawa ekzema dishidrotik adalah jenis reaksi alergi.

Anda lebih mungkin mengalami eksim dyshidrotik jika tangan atau kaki anda kerap dalam keadaan lembap atau basah, atau jika anda sering terdedah kepada garam logam, seperti kobalt, kromium dan nikel.

Apakah tanda-tanda ekzema dishidrotik?

Sekiranya anda mengalami eksim dyshidrotic, anda akan melihat lepuh pada jari, jari kaki, tangan dan kaki anda. Lepuh lebih biasa di pinggir atau lipatan, dan biasanya mengandungi bendalir. Kadang-kadang lepuh besar akan membentuk dan merasa menyakitkan. Biasanya lepuh akan terasa gatal dan menyebabkan kulit mengupas. Sesetengah pesakit melaporkan kawasan yang dijangkiti menjadi patah dan menyakitkan untuk disentuh.

Lepuh boleh menyelesaikan sehingga 3 minggu sebelum pengeringan. Apabila lepuh kering, kulit akan menjadi kering yang menyakitkan. Sekiranya anda menggaru kawasan tersebut, anda juga akan merasakan kulit berasa lebih tebal dan lebih berdaya tahan.

Bagaimana anda mendiagnosis eksim dyshidrotic?

Secara umum, doktor anda boleh mendiagnosis eksim dyshidrotik dengan memeriksa kulit anda dengan teliti. Kerana gejala serupa dengan keadaan kulit yang lain, doktor boleh melakukan beberapa ujian, seperti biopsi kulit, di mana sebahagian kecil kulit akan diambil untuk ujian. Biopsi boleh menghilangkan punca-punca lain yang mungkin, seperti jangkitan kulat.

Jika doktor mengesyaki bahawa ekzema dishidrotik disebabkan oleh alergi, ujian alergi kulit juga boleh dilakukan.

Bagaimana mengubati eksim dyshidrotic?

Jika anda mengalami eksim dyshidrotic ringan, doktor anda mungkin menetapkan antihistamin, seperti Claritin atau Benadryl, untuk melegakan gejala. Mengompres juga boleh melegakan gatal pada kulit.

Di samping itu, doktor juga boleh mengesyorkan penggunaan 2 kali sehari untuk melegakan gatal:

 • Petroleum jelly, seperti Vaseline
 • Krim, seperti Lubriderm atau Eucerin
 • Minyak mineral
 • Salap steroid atau kortikosteroid

Sekiranya anda mengalami eksim dyshidrotic teruk, doktor anda boleh mengesyorkan pilihan rawatan lain, seperti:

 • Terapi cahaya ultraviolet
 • Pil steroid
 • Penyediaan tar arang seperti Denorex dan T / Gel
 • Salep pencegah imun, seperti Protopic dan Elidel (jarang digunakan)

Elakkan perkara yang membuat kesakitan dan gatal anda lebih teruk, seperti menggaru atau memecahkan lepuh anda. Mencuci tangan adalah penting untuk dilakukan secara teratur, tetapi anda harus mengelakkan sentuhan yang berlebihan dengan air. Juga elakkan menggunakan produk yang merengsakan kulit, seperti losyen dengan wangi, dan cuci piring.

Selepas sembuh, bolehkah eksim dyshidrotik berlaku semula?

Eksim dyshidrotic biasanya akan hilang dalam masa beberapa minggu tanpa komplikasi. Sekiranya anda tidak menggaru kawasan yang dijangkiti, ekzema dishidrotik tidak akan meninggalkan tanda.

Jika anda menghirup ekzema, anda akan berasa tidak selesa atau eksim yang bertahan lebih lama. Anda juga boleh mendapatkan jangkitan bakteria daripada menggaru atau memecahkan lepuh.

Walaupun eksim dyshidrotic akan pulih sepenuhnya, eksim boleh berulang. Oleh sebab punca-punca yang tidak diketahui, doktor masih dalam proses mencari jalan untuk mencegah dan menyembuhkan keadaan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 Januari, 2017 | Terakhir Edited: 20 Januari 2017

Sumber

Dyshidrosis. Mayo Clinic. http://www.mayoclinic.com/health/dyshidrosis/DS00804. Diakses pada 23 Ogos 2015

Ekzema Dyshidrotic. MedlinePlus. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000832.htm. Diakses pada 23 Ogos 2015