Utama Maklumat kesihatan Kanak-kanak Seperti Makanan Picky, Bolehkah ia berasal dari ibu bapa mereka?
Kanak-kanak Seperti Makanan Picky, Bolehkah ia berasal dari ibu bapa mereka?

Kanak-kanak Seperti Makanan Picky, Bolehkah ia berasal dari ibu bapa mereka?

Anonim

Salah satu perkara yang ibu bapa sering mengadu tentang kebiasaan makan mereka adalah bahawa mereka adalah pemilih tentang makanan. Ini biasanya berlaku paling kerap pada kanak-kanak di bawah umur lima tahun (kanak-kanak kecil). Adakah anda tahu kenapa anak anda begitu pemilih tentang makanan? Sekiranya anda dulu begitu. Hmm, bagaimana datangnya, huh? Cari jawapan muktamad di bawah.

Image

Seperti memilih makanan boleh didedahkan oleh ibu bapa

Tabiat kanak-kanak yang rewel apabila tiba masanya untuk makan boleh membuat ibu bapa kehilangan kesabaran. Tidak jarang, ibu bapa juga sering menyalahkan diri apabila anak mengalami kesukaran makan. Sesungguhnya, terdapat faktor keibubapaan yang boleh menjadikan kanak-kanak menjadi pemilih tentang makanan. Tetapi menurut penyelidikan yang telah diterbitkan dalam Jurnal Psikologi dan Psikiatri Anak, faktor genetik juga memainkan peranan dalam tabiat kanak-kanak yang suka menolak makanan.

Andrea Smith, salah seorang pakar dalam kajian itu menjelaskan hasil kajian mereka yang melibatkan lebih daripada 1, 900 pasangan kembar berusia 16 bulan. Kajian ini melihat tabiat makan kanak-kanak yang cenderung memilih makanan berdasarkan tekstur, rasa, dan bau makanan yang ditawarkan (dipanggil fussiness makanan). Keberanian mereka untuk mencuba makanan baru juga diuji oleh pakar dalam kajian ini.

Mengapa kajian ini menggunakan kembar? Matlamatnya adalah untuk membantu melihat kepentingan faktor genetik berbanding faktor lain. Bukan itu sahaja, kajian ini juga mengkaji bagaimana corak genetik dan keibubapaan seperti tingkah laku ibu bapa memainkan peranan dalam sifat makanan pemilih kanak-kanak.

Penyelidikan ini mendapati bahawa kanak-kanak yang rewel tentang makanan dan takut mencuba makanan baru (neophobia), terutama mereka yang masih dalam kehidupan awal mereka, sangat dipengaruhi oleh faktor genetik.

Secara umum, faktor genetik atau keturunan boleh mempengaruhi kecenderungan kanak-kanak mengalami kesukaran makan sebanyak 46% dari segi fussiness makanan, dan 58% dari segi neophobia makanan. Jadi jika anda adalah antara mereka yang suka menjadi pemilih tentang makanan dan mengalami kesukaran untuk mencuba makanan baru, maka kecenderungan ini akan berkurangan pada anak anda.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna harga tetap. Anda masih boleh mengajar anak anda untuk mencuba makanan baru, walaupun ia memerlukan usaha tambahan. Faktor lain yang mempengaruhi makanan pemetik anak anda adalah bagaimana ibu bapa mengendalikan kanak-kanak pada waktu makan. Termasuk sama ada ibu bapa memaksa anak-anak mereka makan atau tidak.

Apabila kanak-kanak mendapati makanan mereka tidak menyenangkan dan cenderung menjadi tegang, kemungkinan memburukkan menjadi semakin berat setiap kali anak itu diberitahu untuk dimakan. Memaksa kanak-kanak makan juga boleh memburukkan kecenderungan ini.

Image

Trik untuk menghadapi makanan anak-anak pemilih

Juga Baca:

  • 6 Cara Membuat Masa Makan Kanak-kanak Lebih Hebat
  • Penyediaan Sekolah Kanak-Kanak, Bagaimana, belum selesai? Inilah yang perlu dilakukan ibu bapa
  • Tips untuk Melatih Kanak-kanak untuk Belajar Jalan mengikut Masa Mereka

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: 20 September, 2017 | Terakhir diedit: 20 September, 2017

Sumber

Adakah anak anda seorang pemakan rewel? Alasannya ada dalam gen mereka. https://www.theguardian.com/science/2016/oct/14/is-your-child-a-fussy-eater-the-reason-could-be-in-their-genes. Diakses pada 09/08/2017.

Soalan Lazim: Kanak-kanak dan Picky Makan.

http://www.webmd.com/children/news/20150803/kids-picky-eating#1. Diakses pada 09/08/2017.