Utama Maklumat kesihatan Tidak Semua Peregangan Sama, Ada Yang Statik dan Balistik. Apakah perbezaannya?
Tidak Semua Peregangan Sama, Ada Yang Statik dan Balistik. Apakah perbezaannya?

Tidak Semua Peregangan Sama, Ada Yang Statik dan Balistik. Apakah perbezaannya?

Anonim

Peregangan (peregangan) adalah bahagian penting dalam latihan fizikal untuk mengurangkan risiko kecederaan, menghalang kemerosotan sendi, melegakan otot, dan meningkatkan peredaran tubuh semasa senaman. Terdapat beberapa jenis stretching yang boleh menjadi pilihan anda, salah satunya adalah statik dan regangan balistik. Sekarang, antara kedua-dua jenis terbentang, mana yang lebih baik untuk badan?

Image

Apa yang dimaksudkan dengan regangan statik?

Peregangan statik adalah jenis peregangan yang paling sering digunakan semasa bersenam. Peregangan ini dilakukan dengan memegang beberapa pergerakan selama 10 hingga 60 saat.

Apabila melakukan regangan statik, anda meluaskan gerakan bersama sejauh yang anda boleh. Sebagai contoh pergerakan untuk membengkokkan paha dan tahan selama beberapa saat.

Peregangan statik mempunyai manfaat yang baik jika dilakukan dengan betul sebelum bersenam. Ini terbukti dengan penyelidikan pada tahun 2015 dalam Journal of Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, yang mengatakan bahawa stretch statik yang dilakukan sebelum latihan boleh mengurangkan peluang anda untuk kecederaan.

Walau bagaimanapun, regangan statik tidak disyorkan untuk dilakukan sebelum senaman intensiti tinggi atau angkat berat. Sebab, mengikut laman Sangat Baik, menurut kajian 2014 dalam The Journal of Strength and Conditioning Research menyatakan bahawa melakukan regangan ini sebelum latihan hanya menghalang pergerakan ketika bersenam.

Ini tidak bermakna bahawa peregangan tidak berkesan, itu hanya untuk latihan intensiti tinggi, anda digalakkan untuk melakukannya selepas bersenam.

Apa yang dimaksudkan dengan regangan balistik?

Berbeza dengan regangan statik, regangan balistik sebenarnya dilakukan dengan pergerakan yang berubah dengan cepat supaya otot dapat meregang. Kaedah yang digunakan dalam peregangan ini menggalakkan badan anda untuk bergerak melampaui pergerakan normal.

Peregangan balistik lebih disyorkan untuk atlet, seperti bola sepak, seni mempertahankan diri dan pemain bola keranjang, kerana ia akan lebih berguna dalam membantu meningkatkan prestasi pergerakan semasa latihan.

Contoh pergerakan pergerakan balistik adalah melompat tinggi, menendang, berjalan di tempat, dan semua pergerakan ini dilakukan dalam satu siri. Itulah sebabnya, regangan balistik tidak disyorkan untuk orang-orang yang hanya terbiasa untuk bersenam.

Sebabnya, ini boleh meningkatkan risiko tarikan otot atau kecederaan, kerana peregangan pergerakan yang terlalu kuat dapat merosakkan tisu lembut yang terdapat di sekitar sendi, seperti ligamen dan tendon (kumpulan tisu lembut yang menghubungkan tisu otot ke tulang).

Pada akhirnya, keadaan ini boleh menimbulkan risiko tendonitis, yang dari masa ke masa boleh mengakibatkan fleksibiliti yang dikurangkan pergerakan otot-otot tubuh.

Image

Jadi adakah lebih baik memilih regangan statik atau regangan balistik?

Kedua-dua jenis regangan adalah sama bermanfaat, selagi ia dilakukan mengikut keadaan badan. Walaupun menurut penyelidikan dari Jurnal British Sports Medicine, pergerakan balistik itu dipercayai memberikan hasil yang lebih baik daripada peregangan statik jika anda ingin meningkatkan fleksibilitas otot di paha.

Tetapi apa yang perlu anda pertimbangkan adalah regangan balistik tidak selalu selamat untuk pemula, kerana ia boleh menyebabkan kecederaan jika tidak dilakukan dengan betul kerana memerlukan pergerakan cepat. Itu sebabnya regangan ini lebih disyorkan untuk atlet atau mereka yang biasa dengan sukan intensiti tinggi.

Juga Baca:

  • Latihan Intensiti Tinggi Latihan Vs. Intensiti Rendah Negeri Yang Stabil: Mana Betul?
  • Daripada Merasa Segar, Saya Semakin Tidur Selepas Sukan. Apakah sebabnya?
  • 4 Punca Mual Selepas Latihan dan Bagaimana Mengatasi Ia

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 19 April, 2018 | Terakhir Edited: April 19, 2018

Sumber

Statik regangan vs. Balistik Peregangan. https://www.verywellfit.com/static-stretching-vs-ballistic-stretching-4159546 Diakses pada 9 April 2018.

Vs. Peregangan statik. https://www.livestrong.com/article/438555-ballistic-stretching-vs-static-stretching/ Diakses pada 9 April 2018. \

Peregangan Ballistic: Adakah Ia Selamat? https://www.healthline.com/health/ballistic-stretching-it-safe Diakses pada 9 April 2018.