Utama Penyakit kulit 6 Sebab Penyebab Kulit Kering, Bukan Cuaca Panas
6 Sebab Penyebab Kulit Kering, Bukan Cuaca Panas

6 Sebab Penyebab Kulit Kering, Bukan Cuaca Panas

Anonim

Bagi anda yang mempunyai jenis kulit yang kering, anda mungkin sering mengadu gatal, retak, dan mudah mengelupas masalah kulit. Keadaan ini boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, tetapi sering di bahagian muka, kaki, tangan dan perut. Walaupun tidak berbahaya, masalah kulit satu ini masih kelihatan mengganggu. Sebelum mencari penyelesaian, ia membantu anda mengetahui punca-punca kulit kering.

Image

Apakah punca kulit kering?

Berikut adalah punca-punca kering kulit yang mungkin berlaku dalam diri anda.

1. Kekurangan air minuman

Image

Cuba semak semula, berapa banyak air yang anda minum hari ini? Sekiranya kurang daripada 8 gelas sehari, ini adalah penyebab kulit kering yang mungkin anda alami.

Badan memerlukan pengambilan cecair yang mencukupi untuk mengekalkan kelembapan kulit. Kurang air yang anda minum, semakin kering kulit anda.

Terutama bagi anda yang berusia 40 tahun ke atas, keanjalan kulit akan berkurangan supaya kulit menjadi lebih nipis dan kering.

2. suhu panas

Image

Pendedahan kepada haba yang berlebihan adalah penyebab kulit kering yang paling biasa. Ini bukan hanya kerana waktu berjemur atau aktiviti di bawah matahari, tetapi juga termasuk pendedahan kepada haba dari dapur, pemanasan, atau mandi air panas.

Suhu panas dan kering boleh menguap cecair di dalam kulit, menjadikannya kering. Terutama jika ini tidak diatasi dengan segera dengan meminum banyak air, maka kulit anda akan menjadi semakin kering.

3. Salah guna sabun

Image

Sabun yang biasa anda gunakan ternyata menjadi dalang di belakang penyebab kulit kering, anda tahu. Lihat pakej, adakah ia mengandungi surfaktan atau tidak?

Kebanyakan sabun mengandungi surfaktan, yang merupakan bahan kimia keras yang mempunyai pH asas. Walaupun ia boleh membersihkan kulit, kandungan surfaktan juga boleh menghilangkan minyak semulajadi dalam kulit. Jadi kata Joshua Zeichner, MD, pengarah kosmetik dan penyelidikan klinikal dalam bidang dermatologi di Hospital Gunung Sinai, ke Reader's Digest.

4. Kekerapan mencuci tangan

Image

Tabiat cuci tangan adalah baik untuk membunuh kuman dan mencegah pencemaran silang. Bagaimanapun, jika dilakukan terlalu kerap, minyak semulajadi kulit akan pudar dan membuat tangan anda terasa kering.

5. Ubat untuk jerawat dan retinol

Image

Walaupun cukup berkesan untuk menangani jerawat, krim atau salep yang mengandungi retinol, asid glikolik, asid salisilat, dan benzoil peroksida boleh menjadikan kulit anda kering dan berkilat.

Bahan kimia ini berfungsi dengan membunuh bakteria yang menyebabkan jerawat, tetapi pada masa yang sama juga menghilangkan minyak yang berlebihan pada kulit. Jadi hanya semulajadi bahawa wajah anda cenderung kering dan mengelupas.

6. Penyakit kulit

Image

Juga Baca:

  • Langkah Penjagaan Mandat untuk Kulit Kering
  • 4 Cara Pilih Pelembap Kulit Kering (Ia Tidak Perlu Mahal, Benar)
  • Berbagai Perkara Yang Membuat Kulit Kering Lebih Rentan Daripada Kulit Berminyak Jerawat

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Kulit kering. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885. Diakses pada 10/25/2018.

Punca-punca yang menjejaskan Kulit Kering. https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/7-surprising-causes-of-dry-skin.aspx#01. Diakses pada 10/25/2018.

Kulit kering. https://www.aad.org/public/diseases/dry-sweaty-skin/dry-skin#causes. Diakses pada 10/25/2018.

10 Tabiat Sehari-hari Yang Mengisap Pengeringan Daripada Kulit Anda. https://www.rd.com/health/beauty/what-causes-dry-skin/. Diakses pada 10/25/2018.