Utama asma Maklumat Asas: Arahan untuk Pengurusan Asma
Maklumat Asas: Arahan untuk Pengurusan Asma

Maklumat Asas: Arahan untuk Pengurusan Asma

Anonim

Asma menjadikan pernafasan sukar. Ini adalah penyakit yang menyebabkan keradangan, penyempitan, dan penyumbatan saluran pernafasan. Ia juga boleh menyebabkan sesak nafas, mengi, batuk, dan sakit dada. Biasanya orang mempunyai salah satu daripada dua jenis asma: asma alahan dan asma tanpa alahan. Asma tidak mempunyai ubat, tetapi rawatannya dapat membantu mengawal gejala, mencegah serangan, dan menjadikan kehidupan lebih sihat dan lebih aktif.

Apakah matlamat merawat asma?

Rawatan asma bertujuan untuk mengawal gejala penyakit. Rawatan boleh membantu mencegah serangan. Ini juga boleh mengurangkan kesan apabila serangan berlaku. Pengurusan asma adalah selamat dan berkesan jika dilakukan dengan betul. Jika anda mengalami kesan sampingan ketika menjalani rawatan asma, sangat penting untuk memberitahu doktor anda.

Dua jenis pengurusan asma

Pengurusan asma boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: rawatan pesat dan rawatan jangka panjang.

Rawatan yang cepat

Rawatan rawatan pesat direka untuk memberi rawatan apabila serangan asma berlaku. Beberapa rawatan biasa adalah:

Bronchodilators yang bertindak pendek

Ubat dalaman ini membuka keradangan dan memberi ruang kepada saluran pernafasan dengan otot santai di sekitar saluran udara.

Agonis Beta Bertindak pendek

Rawatan dari dalam biasanya adalah pilihan pertama yang dicadangkan oleh doktor. Bekerja dengan otot santai di sekitar saluran udara.

Agonis Beta Oral

Ubat ini boleh didapati dalam beberapa bentuk: sirap, tablet, dan tablet lakonan panjang. Sirap biasanya ditetapkan untuk kanak-kanak. Walaupun tablet lama bertindak baik sebelum tidur untuk tidur malam yang selesa.

Kortikosteroid lisan

Rawatan ini mengurangkan keradangan di saluran pernafasan dan memudahkan pernafasan. Rawatan ini mempunyai banyak kesan sampingan, biasanya doktor mengehadkan rawatan ini untuk hanya beberapa serangan asma.

Rawatan jangka panjang

Rawatan jangka panjang dilakukan setiap hari. Rawatan ini bertujuan mengurangkan keradangan di saluran pernafasan dan paru-paru. Dari masa ke masa, rawatan ini dapat mengurangkan kekerapan dan sakit dalam serangan asma. Anda mungkin tidak lagi memerlukan rawatan segera jika rawatan jangka panjang ini berjaya.

Jenis-jenis rawatan jangka panjang secara umum adalah seperti berikut:

Kortikosteroid terhidrat

Rawatan dari bahagian dalam menghalang pembengkakan di saluran pernafasan, penyumbatan, dan keradangan. Mengendalikan jenis ini adalah yang paling banyak disyorkan untuk rawatan asma.

Kortikosteroid lisan

Cecair, pil, dan tablet ini kadang-kadang digunakan sebagai terapi rawatan jangka panjang untuk orang yang mempunyai asma yang teruk.

Cromolyn Sodium dan Nedocromil Sodium

Ubat dalaman ini menghalang pembengkakan dan keradangan saluran udara anda apabila anda bersentuhan dengan pencetus asma. Anda akan menggunakan alat pengebom, alat yang mengubah dadah menjadi aroma yang akan digunakan untuk rawatan.

Pengubah Leukotriena

Tablet ini menghalang pembengkakan dan keradangan saluran pernafasan anda. Tablet ini juga mengurangkan jumlah lendir dalam paru-paru anda.

Bronchodilators yang bertindak lama

Ubat dalaman ini membantu membuka saluran pernafasan dan melegakan keradangan. Terdapat 4 jenis rawatan ini yang sering disyorkan. Rawatan ini termasuk:

  • Agonis beta bertindak lama adalah ubat dalaman yang boleh membantu melegakan gejala asma setiap hari. Sekiranya anda mengambil rawatan ini, anda juga perlu mengambil rawatan segera apabila serangan asma.
  • Terapi rawatan kombinasi menggunakan bronchodilators yang bertindak panjang, ubat dalaman dan kortikosteroid untuk mengawal dan mengubati gejala asma.

Theophylline

Rawatan oral dan tindak balas perlahan ini biasanya ditetapkan untuk orang yang mempunyai gejala asma kronik. Terutama untuk mengelakkan serangan asma pada waktu malam. Walau bagaimanapun, theophylline mempunyai beberapa kaveat: ia mesti berada dalam aliran darah anda untuk bekerja, tetapi terlalu banyak juga boleh berbahaya.

Terapi Anti-IgE

Suntikan ini sebulan sekali mengurangkan pengeluaran immunoglobulin E (IgE), antibodi yang mencetuskan keradangan di dalam paru-paru. Walaupun dengan suntikan ini, doktor anda biasanya akan menetapkan ubat lain juga. Anti IgE juga membantu anda mengurangkan keperluan anda untuk ubat dari masa ke masa.

Thermoplasty Bronkial (BT)

Semasa prosedur, seorang ahli pulmonologi akan menggunakan tenaga terma untuk mengurangkan otot-otot licin di dalam paru-paru anda. Ini akan mengurangkan risiko halangan saluran udara dan mengurangkan kekerapan serangan asma. Prosedur ini khusus untuk orang yang mengalami asma yang teruk yang tidak mengalami kemajuan selepas mengalami rawatan jangka panjang dan jangka pendek.

Rawatan untuk asma alahan

Orang yang menghidap asma yang disebabkan oleh alahan mungkin memerlukan jenis rawatan ketiga. Doktor anda mungkin menetapkan ubat alergi untuk orang yang mempunyai asma jenis ini.

Rawatan yang paling biasa adalah ubat alergi, antihistamin, semburan hidung, dan titisan mata. Imunomodulator direka untuk menguatkan sistem imun, dan mereka ditujukan untuk mengatasi alahan dan mencegah serangan asma. Kortikosteroid lisan boleh merawat reaksi alahan yang teruk.

Buat pelan rawatan terbaik untuk anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Asma: Definisi. Yayasan Mayo untuk Pendidikan dan Penyelidikan Perubatan. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/basics/definition/con-20026992. Diakses pada 22 Ogos 2015

Ubat dan Rawatan Asma. Klinik Cleveland. http://my.clevelandclinic.org/disorders/asthma/hic_medications_for_treating_asthma.aspx. Diakses pada 22 Ogos 2015

Gambaran Keseluruhan Asma. Asma dan Asas Alergi Amerika. http://www.aafa.org/display.cfm?id=8&cont=8. Diakses pada 22 Ogos 2015

Asma: Rawatan dan ubat. Yayasan Mayo untuk Pendidikan dan Penyelidikan Perubatan. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/asthma/basics/treatment/con-20026992. Diakses pada 22 Ogos 2015

FastStats: Asma. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. http://www.cdc.gov/nchs/fastats/asthma.htm. Diakses pada 22 Ogos 2015

Bagaimanakah asma dirawat dan dikawal? Institut Kesihatan Nasional, Jantung Negara, Paru-paru, dan Institut Darah. dari http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/asthma/treatment.html. Diakses pada 22 Ogos 2015